Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Алија и врх СДА наређивали и заташкавали злочине! Штампај Пошаљи
Среда, 20 фебруар 2013
Сарајево 20. 02. 2013 | Пресс РС

Мунир Алибабић и Сефер Халиловић изнели истину о "Шевама"


Алија Изетбеговић и његови најближи политички, војни и полицијски сарадници лојални СДА током рата у Сарајеву организовали су и директно контролисали паравојне и параполицијске јединице типа "Шева", чији је основни задатак био да за бошњачки врх обављају најпрљавије послове у распону од злочина над немуслиманским становништвом до терорисања сопствених грађана и уклањања кључних политичких противника власти!

Ово су у понедељак увече, гостујући на програму ФТВ-а, на најдиректнији могући начин потврдили ратни командант тзв. Армије БиХ Сефер Халиловић и ратни шеф сарајевског ЦСБ-а Мунир Алибабић Муња, полицајац који се сматра једним од најобавештенијих људи о збивањима у Сарајеву за време и након рата.Детаљније...
 
Орић је убио 1.000 Бошњака Штампај Пошаљи
Среда, 20 фебруар 2013
19. 02. 2013. 13:03h | Ђ. Баровић - Вести

Ибран Мустафић, један од оснивача СДА из Сребренице
 Ибран Мустафић,  један од
оснивача СДА из Сребренице
Најмање између 500 и 1.000 Бошњака из Сребренице је убијено од стране својих сународника током пробоја ка Тузли, јула 1995. године, зато што су постојали спискови оних који "ни по коју цену не смеју живи да се докопају слободе". О тим списковима "неподобних Бошњака" знало је муслиманско руководство на челу са Алијом Изетбеговићем.

Ово тврди за "Вести" један од оснивача СДА и дугогодишњи члан Организационог одбора за обележавање догађаја у Сребреници Ибран Мустафић.

Мустафић је аутор књиге "Планирани хаос" у којој је изнео низ оптужби на рачун тадашњег муслиманског руководства да је злочин у Сребреници био договорен између тадашњег врха СДА и САД, због чега му је више пута прећено, а 2008. године је и брутално претучен.Детаљније...
 
Вехабије би харач од Срба и Хрвата Штампај Пошаљи
Понедељак, 18 фебруар 2013
Драган Сладојевић - 18.02.2013 09:00

БАЊАЛУКА, БИХАЋ - Хусеин Боснић, познатији као Билал, лидер вехабија из Бужима, поручио је да су им намјере да од Срба и Хрвата узимају десет одсто имовине, по узору на Османско царство, које је од немуслиманског становништва узимало харач.

Један од најпопуларнијих проповједника међу припадницима вехабијског покрета, у својој је хутби, која је недавно осванула на видео-сервису YоуТубе, казао је истомишљеницима да не смију да дирају част и да пролијевају крв Срба или Хрвата, али ако су они "под оквиром ислама".

"И његове обавезе према таквим повластицама, које он има у нашем друштву, јесте само да буде лојалан и да једном у години, ако буде имао могућности, одвоји онолико колико халифа одреди, као што су Османлије одредиле Србима - десет посто", поручио је Боснић, који је због тероризма хапшен у октобру прошле године, а потом је пуштен.

На видеу, под називом "Билал Боснић - хутба 18.1.2013 - Наш однос према Кур'ану", вехабија даље прецизира да би један дан у години богаташи требало да од своје имовине доносе десетину и онда су "мирни", "нико их не смије дирати и нико их не смије мобилисати".


Детаљније...
 
“Шеве” су убијале по налогу власти Штампај Пошаљи
Среда, 13 фебруар 2013
13.02.2013 07:00 | Глас Српске
Ж. Домазет, Г. Маунага

Сарајево - Кад држава убија, онда је истрага у току. То је правило које вриједи од Стаљина до данас па и за злогласне “Шеве”, за чије злочине истрага никада није спроведена на прави начин, јер су они извршиоци воље политичког врха.

Рекао је ово јуче за “Глас Српске” бивши командант Aрмије РБиХ Сефер Халиловић, на кога је терористичка група бошњачке тајне служе, “Шеве” покушала атентат у којем су убијени његова супруга и њен брат.
Извршиоци налога

- Мета атентата сам био ја, јер је тада пропао Венс Овенов план и на столу је био Овен-Стотенбергов план по којем је БиХ требало да се уреди као унија три републике. Као командант Aрмије РБиХ био сам против тог плана. Због тога су ме маркирали као унутрашњег непријатеља и покушали да ме убију - каже Халиловић.

Истиче да је, поред тога, знао и “многе друге ствари које нису биле угодне за државни врх”.

Детаљније...
 
Приведени због мучења Срба Штампај Пошаљи
Среда, 13 фебруар 2013
С. М. - В. М. | 12. фебруар 2013. 21:12

У Бихаћу и Цазину СИПА привела четворицу из Пете армије Босне и Херцеговине. Злостављали 26 Срба који су ишли на размену у марту 1995. године
 

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ ухапсила је у уторак четворицу припадника бившег Петог корпуса Армије БиХ због злочина над Србима, потврђено је “Новостима” у СИПА.

Осумњичени су након криминалистичке обраде у поподневним часовима упућени у Тужилаштво БиХ у Сарајеву.

Како незванично сазнајемо, ухапшени су за време рата били део Петог корпуса Армије БиХ, те се сумња да су одговорни за злочине и нечовечно поступање према цивилима и војницима српске националности. Осумњичени се терете за мучења и убиства српских цивила и ратних заробљеника.Детаљније...
 
Заробљени у Дретељу пребијани и силовани Штампај Пошаљи
Среда, 30 јануар 2013
29/01/2013 | 20:57 | Агенције

На суђењу бившим припадницима Хрватских одбрамбених снага за злочине над српским цивилима у логору Дретељ, свједок Тужилаштва БиХ Сава Бојанић рекла је да су заробљеници били злостављани и силовани, а да је њу, по довођењу у Војну амбуланту у Мостару 1992. године, Иван Зеленика ударио палицом.

Бојанићева је испричала да су је војници ХОС-а 18. јула 1992. године одвели у канцеларију у Војној амбуланти, гдје је био Зеленика.

"Мене је ударио палицом. Ја сам онда смјештена у собу са женама, а муж у самицу", рекла је Бојанићева, додавши да је у тој канцеларији оставила документе и 500 њемачких марака, јавља Бирн. Током унакрсног испитивања, навела је да је за име Зеленике сазнала када је доведена у собу гдје су биле друге жене.


Детаљније...
 
Тужилаштво БиХ обуставило истрагу против 455 лица за ратне злочине над Србима Штампај Пошаљи
Среда, 23 јануар 2013
среда, 23. јануар 2013.

БАЊАЛУКА - Одлука Тужилаштва БиХ о обустављању истрага против 455 лица за ратне злочине над Србима је апсолутно неприхватљива, крајње увредљива и понижавајућа за све жртве ратних злочина, изјавио је данас Милорад Додик, предсједник РС.

Тужилац Тужилаштва БиХ Бехаија Крњић донио је у понедјељак наредбу о неспровођењу истраге против 455 лица за ратне злочине у логорима "Силос", "Тарчин" и ОШ "9. мај".

Додик је истакао да РС неће прихватити ову одлуку и да ће наставити да користи сва правна и институционална средства како би извршиоци ратних злочина у овим логорима били изведени пред лице правде и адекватно кажњени.

"Ова одлука је још један у низу примјера селективне правде Тужилаштва БиХ. Сматрамо да је у поменутим предметима прикупљено више него довољно релевантних доказа и потресних свједочења српских логораша да се настави истрага о почињеним злочинима над припадницима српског народа", рекао је Додик.

Детаљније...
 
Oбустављене истраге против 455 лица оптужених за злочине над Србима Штампај Пошаљи
Понедељак, 21 јануар 2013
БИХ | 21/01/2013 | 19:15 | Агенције

Тужилаштво БиХ обавијестило је МУП Републике Српске о доношењу Наредбе о непровођењу истраге против 455 лица за ратне злочине почињене у логору "Силос" Тарчин, Основној школи "9. мај", "Крупа", "Игман", "Храсница", а у којима су страдала лица српске националности у периоду од маја 1992. до 27. јануара 1996. године.

Према незваничним информацијама, тужилац Тужилаштва Бехаија Крњић је у року од само неколико дана, по преузимању овог предмета од претходног тужиоца, донио Одлуку о непровођењу истраге, што је апсурдно, јер се за то вријеме није могао упознати ни о садржају извјештаја, а камоли о питању одговорности сваког осумњиченог посебно.

За кривична дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним правом из главе 17 Кривичног закона БиХ, МУП Српске поднио је Извјештај о учињеном кривичном дјелу 5. септембра 2005. године и кривичне пријаве 25. фебруара 1998. године.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 Следећа страна > Крај >>

Резултати 905 - 912 од 1082