Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Срби покопани у парковима Штампај Пошаљи
Уторак, 29 мај 2012
Тема дана | 28. мај 2012. | 18:38

САРАЈЕВО / БАЊАЛУКА – Институт за нестала лица БиХ, по налогу Тужилаштва БиХ почео је јуче у сарајевском насељу Неџарићи ископавања на местима где се претпоставља да су закопани сарајевски Срби из насеља Добриња пет, који су се током рата у БиХ затекли у делу града под контролом снага лојалних Алији Изетбеговићу.

Тиме је крунисан велики напор српских представника у власти БиХ, који су дали подршку породици Мандић у настојању да се пронађу тела српских цивила у насељу Добриња, једном од најстравичнијих сарајевских стратишта, где су убијани Срби.
Међународни фактори

Према речима директора Републичког центра за истраживање ратних злочина у Бањалуци Јанка Велимировића, тражи се тело Боже Мандића, а претпоставља се да су на истом месту покопана и тела још четворице српских цивила, убијених 1992 године.

Велимировић нам је рекао да је у том делу Сарајева током рата убијен велики број Срба, који су страдали и били покопани у парковима насеља Добриња, али да су њихова тела систематски за време и после рата премештана на непознате локације.
 
 
Детаљније...
 
Земир Ковачевић негирао кривицу за злочине у Сијековцу Штампај Пошаљи
Субота, 19 мај 2012
15.05.2012 14:28 | Агенције

Сарајево - Земир Ковачевић, који се терети за ратни злочин против цивилног становништва, који је починио над лицима српске националности на подручју општине Брод изјаснио се данас пред Судом БиХ да није крив, преносе агенције.
Земир Ковачевић негирао кривицу за злочине у Сијековцу

Суд БиХ потврдио је 16. априла оптужницу која Ковачевића терети за ратни злочин против цивилног становништва, саопштено је из Суда БиХ.

У оптужници се, између осталог, наводи да је оптужени за вријеме оружаног сукоба у БиХ, као припадник Интервентног вода Прве босанскобродске бригаде, у току марта и априла, те јула и августа 1992. године на подручју општине Брод, сам и са неидентификованим припадницима ХОС-а и ХВ-а учествовао у убиствима, мучењима, незаконитом затварању, одвођењу на принудни рад, пљачкању и неоправданом уништавању имовине цивила српске националности.
 
 
Детаљније...
 
Шабан и Елвир Делибашић признали убиство српских цивила Штампај Пошаљи
Среда, 02 мај 2012
10:43 | 26/04/2012 | РТРС

Шабан /46/ и Елвир Ђелибашић /43/ из Травника споразумно су са Тужилаштвом БиХ признали кривицу за ратни злочин против српског цивилног становништва у мјесту Турбе код Травника.
   
Ђелибашићи потписивањем споразума у цијелости признају извршење кривичног дјела које им се ставља на терет оптужницом Тужилаштва БиХ од 27. децембра 2011. године, а која је у цијелости потврђена од судије за претходно саслушање Суда БиХ 30. децембра исте године, саопштено је из Тужилаштва БиХ

Тужилац и одбрана сагласни су да, на основу споразума, Суд БиХ изрекне оптуженим Шабану и Елвиру Ђелилбашићу затворску казну од пет до шест година.

Предложена казна је у складу са улогама оптужених у извршењу кривичног дјела.

Шабан и Елвир Ђелилбашић се терете да су, као припадници Армије БиХ, у мјесту Турбе убили два цивила српске националности.
 
 
Детаљније...
 
Нова сведочења у случају "Добровољачка" Штампај Пошаљи
Понедељак, 30 април 2012
субота, 28. апр 2012, 14:52 -> 16:08

Сведочења неколико особа које до сада нису биле обухваћене истрагом о предмету "Добровољачка" достављене су тужилаштву БиХ. Нова сведочења, како се наводи, потврђују убијање, заробљавање, мучење и злостављање војника ЈНА.

Центар јавне безбедности Источно Сарајево доставио је тужилаштву БиХ допуну службеног извештаја у вези са предметом "Добровољачка", која садржи сведочење непосредних жртава злочина почињеног у тој сарајевској улици током последњег рата.

Како су пренели босански медији, оперативним радом дошло се до података о више особа које до сада нису била обухваћена предметном истрагом, а била су непосредне жртве злочина који је почињен у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године над припадницима ЈНА.
 
 
 
Детаљније...
 
Суђење Медуњанину за покушај бомбашког напада у САД Штампај Пошаљи
Четвртак, 26 април 2012
08:55 | 26/04/2012 | РТРС

Очекује се како ће на суђењу босанскохерцеговачком држављанину Адису Медуњанину, оптуженом за терористички напад у САД-у, данас бити изнесене завршне ријечи, преноси Си-Ен-Ен. Медуњанина суд терети да је 2009. године покушао да изврши бомбашки напад у подземној жељезници у Њујорку.
   
Уз њега су оптужени још двојица терориста, Зареин Ахмеџај и Наџибулах Зази, с којима је 2008. године Медуњанин био у једном од Ал Каидиних кампова за обуку терориста. Наџибулах Зази рођен у Авганистану, свједочио је током суђења на Бруклинским судом против Медуњанина, с којим је ишао у средњу школу . Он је рекао да је Медуњанин прихватио да за Ал Каиду изврши самоубилачки напад у Њујорку, а свједочење је прихватио у замјену за смањење затворске казне.Детаљније...
 
Јован Дивјак: Добровољачка је завршена ствар Штампај Пошаљи
Субота, 21 април 2012
петак, 20. април 2012.

Сарајево – Док се Богдана Томовић, мајка 18-годишњег Здравка, једног од војника убијених 3. маја ратне 1992. године у сарајевској Добровољачкој улици, припрема да на дан убиства свог јединца дође у Сарајево и прислужи му свећу, из истог тог Сарајева поручују јој да се мане „фарсе” и „политичке провокације”, јер је на „наводни злочин” стављена тачка.

Поруку Томовићевој, а уједно и представницима Владе РС који су најавили обележавање страдања припадника ЈНА, упутили су управо они који су најодговорнији за злочин који се десио у Добровољачкој улици: Јован Дивјак, пензионисани ратни генерал Армије РБиХ, члан ратног Председништва  РБиХ Ејуп Ганић и председник Удружења „Зелене беретке” Мухамед Швракић.

Дивјак, како преноси „Дневни аваз”, тврди да је случај Добровољачка  „завршена ствар” и окривљује Тужилаштво БиХ што није на „дешавања” у овој улици већ „ставило тачку”.
 
 
Детаљније...
 
Суђење оптуженим за злочине у "Силосу" Штампај Пошаљи
Петак, 20 април 2012
16:17 | 19/04/2012 |СРНА

Читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва БиХ, данас је у Суду БиХ почело суђење осморици оптужених за злочин почињен над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју општине Хаџићи.

Тужилаштво БиХ терети Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера да су учествовали у систему злостављања цивила српске националности у логору "Силос" и другим објектима на подручју општине Хаџићи.

У оптужници се наводи да су оптужени учествовали у незаконитом затварању, нечовјечном поступању, наношењу физичке и душевне патње, одузимању права на правично суђење, те одвођењу на принудни рад лица српске националности.

"Заточеним особама наношена је бол и патња на начин да су стражари изводили заточенике и тукли их у ходнику, при чему су заточене особе губиле свијест. Стражари или друга лица која су улазила у објекте тукла су заточене особе или су их тјерали да се међусобно туку", рекао је у уводној ријечи тужилац Марјан Погачник.
 
 
Детаљније...
 
Законита екстрадиција Абу Хамзе Америци Штампај Пошаљи
Уторак, 17 април 2012
13:58 | 10/04/2012 | СРНА

Изручење радикалног имама Абу Хамзе из Британије у САД, који је оптужен за тероризам у Америци, не представља кршење Конвенција о људским правима, оцијенио је данас Европски суд за људска права.

Суд у Стразбуру је утврдио да не би било повреде члана три Европске конвенције о људским правима, који се односи на забрану нечовјечног и понижавајућег поступања, ако Абу Хамза и још петорица затвореника буду изручени, али је дозволио да буде обустављена екстрадиција у наредна три мјесеца до краја истека права на жалбу.

Мустафа Камал Мустафа, звани Абу Хамза ал Масри и петорица који су у затвору у Британији обратили су се Европском суду за људска права.

Они су оцијенили да њихово највероватније пребацивање у амерички затвор са максималним мјерама безбједности у Фиренци у Колораду, као и казна доживотног затвора без могућности ослобађања на коју би могли бити осуђени, представља понижавајући или нехумани поступак.
 
 
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 Следећа страна > Крај >>

Резултати 905 - 912 од 1025