Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Насер Орић поново ослобођен за злочине над Србима Штампај Пошаљи
Петак, 30 новембар 2018
30/11/2018 | РТРС

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је ратног команданта тзв. Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и његовог саборца Сабахудина Мухића, оптужби за убиство српских заробљеника Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића у селима око Сребренице током 1992. године

Исто Вијеће, претходно 8. јуна поништило је првостепену такође, ослобађајућу пресуду због тога што је била изречена на основу непостојећег доказа. Данашњу су међутим, правдали непоузданошћу свједока очевица ликвидација. Током изрицања пресуде, коју су пред зградом суда пратила бошњачка удружења уз ратне покличе и заставе, српске жртве су напустиле. Изрицању нису присуствовали ни два од три члана вијећа нити поступајући тужилац Мирослав Јањић.

Са ратним заставама и истим таквим покличима, непримјерено и неометано пред бх. правосудним комплексом. И више стотина присталица у сред "мултиетничког" Сарајева скандирало је Орићево име. Породице српских жртава, њих двадесетак, дочекане и у судницу спроведене са кордоном специјалаца. Пресуда, и прије јавне објаве позната – ослобађајућа! Овације и у судници! Предсједавајући Апелационог вијећа Тихомир Лукес прочитао је пресуду.

Детаљније...
 
Суд БиХ ослободио и Еровића Штампај Пошаљи
Петак, 30 новембар 2018
30/11/2018 | РТРС

Суд БиХ ослободио је кривице некадашњег припадника Територијалне одбране БиХ Јасмина Еровића за силовање једне Српкиње у сарајевском насељу Алипашино поље 1992. године.

Предсједавајући судија, Халил Лагумџија, рекао је да је судско вијеће анализом свих доказа закључило да тужилаштво није доказало Еровићеву кривицу.

Еровић је раније био оптужен са Сенадом Џанановићем и Едином Гаџом, али је његов предмет раздвојен.

Поступак против Џанановића и Гаџе и даље је у току.

Детаљније...
 
Чемерно: Свједок видио убиство српских војника Штампај Пошаљи
Четвртак, 29 новембар 2018
САРАЈЕВО, 29. НОВЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване РБиХ оптуженим за злочине над српским цивилима на подручју Чемерна 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Драгислав Дамјановић рекао је да је видио када су припадници такозване Армије БиХ убили десет војника Војске Републике Српске који су им се претходно предали.

Дамјановић је рекао да су у нападу погинула 32 лица.

"Код моје куће изрешетани су стрина Спаса и њене кћерке Раденка и Јадранка. Убијени су и Миленко Трифковић и његова жена Јања и син Рајко, те кћерке и жена Милана Дамјановића. Већину њих смо сутрадан сахранили у заједничкој гробници на нашем гробљу. Само смо их поредали по земљи и прекрили даскама да не би земљу на њих директно набацали", испричао је Дамјановић.

Детаљније...
 
Ахметспахићу једномјесечни притвор Штампај Пошаљи
Среда, 28 новембар 2018
28/11/2018 | РТРС | СРНА
 
Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор Мунибу Ахметспахићу, осумњиченом за организовање терористичке групе и боравак на сиријском ратишту.

Из Суда БиХ је саопштено да је Ахметспахићу притвор одређен због опасности од бјекства и због околности које оправдавају бојазан да ће поновити кривично дјело, довршити покушано кривично дјело или учинити кривично дјело којим пријети, а за та кривична дјела може се изрећи казна затвора у трајању од пет година или тежа казна.

Приједлог Тужилаштва БиХ да се Ахметспахићу одреди притвор и због постојања посебних притворских разлога, односно због угрожавања безбједности грађана и имовине - одбијен је као неоснован.

Детаљније...
 
Романић: Организатор злочина била тзв. Армија БиХ, Дивјак да одговара Штампај Пошаљи
Среда, 28 новембар 2018
28/11/2018 |  РТРС | СРНА

Адвокат неколико породица убијених војника ЈНА Милан Романић каже да није тачна изјава Јована Дивјака да такозвана Армија БиХ није била организатор ратног злочина у сарајевској Добровољачкој улици у мају 1992. године и истиче да је тај пензионисани генерал школски примјер некога ко треба да одговара према командној одговорности.

Романић каже да се на познатом видео-снимку из "Добровљачке" види Дивјак, који подређеним виче "Не пуцај, не пуцај!", али да није учинио ништа да казни оне који су убијали војнике ЈНА током повлачења.

"Шта је Дивјак као официр предузео да казни оне који га нису слушали? Да ли је казнио те починиоце? Није", рекао је Романић за "Еуроблиц".

Детаљније...
 
Изетбеговић наредио одликовање јединице Ел муџахедин Штампај Пошаљи
Среда, 28 новембар 2018
28/11/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједок одбране Алија Лончарић рекао је да су одликовања Златни љиљан и Сребрни штит јединици "Ел муџахедин" и неким њеним појединцима додијељена по наредби тадашњег бошњачког лидера Алије Изетбеговића.

Лончарић, који је током рата био начелник Одјељења за образовање и одликовања у Управи за кадорвске и правне послове такозване Армије БиХ, изјавио је да је папир са именима за награђивање, исписаним руком, добио 23. децембра 1995. године од свог надређеног, генерала Сулејмана Врања.

Према његовим ријечима, Врањ му је том приликом рекао да је папир добио од Деде, како су, објаснио је свједок, звали Изетбеговића, те да је ово потребно да би се могла распустити јединица "Ел муџахедин", у чијем су саставу били углавном добровољци из исламских земаља.

Детаљније...
 
Нова истрага о страдању војника у Добровољачкој улици Штампај Пошаљи
Петак, 23 новембар 2018
Младен Кременовић| 23.11.2018 | Политика

У нападу на колону ЈНА у Сарајеву убијена 42 припадника војске, 73 су рањена, а раније вођеном истрагом утврђено да је убијено седам, а рањено 14 особа

Бањалука – Правосуђе БиХ поново ће истраживати страдање војника Југословенске народне армије (ЈНА) 2. и 3. маја 1992. у Добровољачкој улици у Сарајеву. Претходно вођена истрага о том злочину обустављена је пре шест година.

То је минулих година био повод за незадовољство српског народа на рад правосуђа јер се ради о злочину који се у политичким и правним круговима у Републици Српској схвата и као „напад на мир”. Од петнаест особа против којих је вођена претходна истрага, на списку су остала њих петорица.

Детаљније...
 
Држављанин БиХ осумњичен да је боравио на ратиштима Сирије и Ираку Штампај Пошаљи
Петак, 23 новембар 2018
САРАЈЕВО, 23. НОВЕМБРА /СРНА/ - Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ ухапсили су на сарајевском аеродрому држављанина БиХ чији су иницијали А.М. због сумње да је претходних шест година боравио на ратом захваћеном подручју Сирије и Ирака као припадник терористичких организација "Нусра фронт" и "Исламска држава".

Тужилаштво БиХ и полицијске агенције су оперативним радом утврдиле да је осумњичени од јула 2013. године па до данас боравио на ратом захваћеном подручју Сирије и Ирака као припадник терористичких организација, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

А.М. је под истрагом због кривичног дјела организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 9 - 16 од 1128