Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Почело суђење за злочине над Србима у Броду Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 март 2018
12/03/2018 | РТРС | СРНА

У Суду БиХ почело је суђење Алминку Исламовићу за ратни злочин почињен над српским цивилима на подручју Брода 1992. године.

Исламовић је, према Тужилаштву БиХ, као некадашњи припадник и командир вода Војне полиције 101. брдске бригаде Хрватског вијећа одбране, оптужен у шест тачака да је од марта до октобра 1992. учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању цивила српске националности, који су били затворени у подруму старе станице полиције у Броду.

Исламовићу је на терет стављено и одвођење заточених на принудне радове, као и паљење и пљачкање њихове имовине, али и уништавање вјерских, културних и историјских споменика, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Погинула два држављана БиХ који су се у Сирији борили за Исламску државу Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 март 2018
11.03.2018 22:17 | klix.ba | Глас Српске

Сарајево - Насер Арнаут и Инес Миџић, држављани Босне и Херцеговине који су се у Сирији придружили злогласној Исламској држави, убијени су у тој блискоисточној држави.

Смрт Арнаута је за klix.ba потврдио породични пријатељ, а како се незванично сазнаје, у протеклом периоду покушао је вратити се у Босну и Херцеговину.

Бишћанин Миџић је постао познат широј јавности након што је пропагандни видео Исламске државе (ИСИЛ) доспио на интернет. На њему се појавио Миџић који је позвао муслимане у БиХ да убијају "невјернике". Арнаут, који је иначе из сарајевског насеља Бољаков Поток, налазио се на Интерпол-овој црвеној потјерници од 2016. године.

Детаљније...
 
Алипашино поље: Косовић свједочио о мучењима и силовањима Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 март 2018
САРАЈЕВО, 9. МАРТА /СРНА/ - Коста Косовић свједочио је данас на суђењу тројици бивших припадника такозване Армије БиХ пред Судом БиХ о мучењу српских затвореника и силовању жена у сарајевском насељу Алипашино поље током рата у БиХ.

Косовић, свједок Тужилаштва БиХ, рекао је да су га оптужени Сенад Џанановић, Гаџо и извјесни Крушко тукли током заточеништва у подруму зграде у овом насељу.

Он је испричао да је у јуну 1992. године одведен у подрум зграде на Алипашином пољу, гдје су га ударили приликом уласка, а затим је испитан.

Према ријечима свједока, од ударца је изгубио слух, а затим је смјештен у неусловни подрум с око 20 мушкараца и три жене – свједоцима "А" и "Б", те Зором Томић.

Детаљније...
 
Оптужница за злочине над српским цивилима из Коњица и Брадине Штампај Пошаљи
Субота, 10 март 2018
09.03.2018 23:31 | Срна

Суд БиХ потврдио је оптужницу против 12 лица, бивших команданата и припадника такозване Армије БиХ, Територијалне одбране, ХВО-а, полиције и муслиманских паравојних формација, оптужених за злочине почињене 1992. и 1993. године над српским цивилима на подручју Коњица, Брадине и околине.

Оптужница за злочине терети Есада Рамића, Шефика Никшића, Аднана Аликадића, Митка Пиркића, Реџу Балића, Хамеда Лукомирака, Сафаудина Ћосића, Мухамеда Цакића, Исмета Хебибовића, Алмира Падаловића, Енеса Јахића и Агана Рамића, саопштено је из Суда БиХ.

Детаљније...
 
Хасанагић: "Ел-Муџахедин" био у сталном контакту са Махмуљином Штампај Пошаљи
Среда, 07 март 2018
07/03/2018 | РТРС

Свједок Тужилаштва БиХ, бивши командант 35. дивизије, Трећег Корпуса тзв. Армије БиХ Фадил Хасанагић, у наставку свједочења које је почео прије двије седмице, потврдио је наводе оптужнице, да су припадници одреда "Ел- Муџахедин" били у сталном контакту с командантом Корпуса Сакибом Махмуљином и извршавали његова наређења.


Махмуљину је свједок спочитао и да је знао за злочине над заробљеним српским војницима и цивилима у рејону Возуће, али да ништа није предузео да злочинце спријечи или казни. Оптужница, по командној одговорности, Махмуљина терети за монструозне злочине муџахедина.

Перфидно се и вишечасовно, тим одбране Сакиба Махмуљина трудио да од кривице амнестира свог брањеника. Из мноштва расположивих докумената, наредби, извјештаја, евиденција, као са "шведског" стола, Судском вијећу је селектовао само оне, који "полирају" Махмуљинову ратну биографију.

Детаљније...
 
Високо: Посмртни остаци Срба закопани без идентификовања Штампај Пошаљи
Среда, 07 март 2018
Ексхумација, илустрација
06.03.2018 19:47 | Горан Маунага | Глас Српске

Источно Сарајево - Предсједник Удружења несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић затражио је да Институт за нестала лица БиХ приоритетно узме узорке 365 посмртних остатака Срба који су довезени из Сарајева и закопани на судској парцели у градском гробљу у Високом иако нису идентификовани.

Неидентификовани посмртни остаци особа пронађених углавном на ширем подручју Сарајева без знања јавности и породица несталих укопани су у комплексу височког гробља крајем прошле године на 163 гробна мјеста. Иако нису идентификовани, сви посмртни остаци укопани су са муслиманским вјерским обиљежјима.

Детаљније...
 
Почиње суђење Годињаку, Бунози и Шарићу за злочине над Србима у Трнову Штампај Пошаљи
Среда, 07 март 2018
06/03/2018 | Аутор: РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ данас је улагањем материјалних доказа окончало извођење доказа на суђењу Едхему Годињаку, Мирку Бунози и Мерадису Шарићу за злочине почињене над српским цивилима и заробљеницима на подручју Трнова, а први свједок одбране даће исказ почетком наредног мјесеца.

Тужилац Весна Илић је у судски спис уложила документе федералног Министарства за питања бораца и Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ којима доказује да је оптужени Медарис Шарић од 1992. до 1996. године био припадник такозване Армије БиХ. Међу доказима је и увјерење да Шарић није у казненој евиденцији.


Детаљније...
 
Суд БиХ: Тужилац сумња на пристрасност вјештака у случају Елфете Весели Штампај Пошаљи
Уторак, 06 март 2018
06/03/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић данас је у Суду БиХ рекао да сумња да је предложени вјештак Мартин Франчешевић пристрасан и да се против њега води истрага за ратне злочине против Срба на подручју Брчког.

Јањић је уочио да је вјештак био присутан на посљедња три рочишта у овом предмету, те навео да је запослен у федералном Министарству за борачка питања гдје је ангажован и оптужени Халиловић, наводећи да су у контакту и да заједно присуствују састанцима.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 9 - 16 од 951