Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Тужилаштво БиХ тврди да ради на предмету Гоњи Магашићи Штампај Пошаљи
Петак, 20 јул 2018
САРАЈЕВО, 20. ЈУЛА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ потврдило је Срни да је у току рад на предмету "Горњи Магашићи", али није одговорило докле је дошло са истрагом о једном од, по свирепости, најстравичнијих злочина над српским цивилима који је на данашњи дан прије 26 година почињен у селу Горњи Магашићи код Братунца.

Чланови породица и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила данас су на братуначком гробљу обиљежили 26 година од страдања осам мјештана, од којих је шест жена, и уништења овог српског села.

Најстарија жртва био је осамдесетпетогодишњи Благоје Поповић, а најмлађа седамнаестогодишња трудница Љиљана Илић.

Детаљније...
 
Свједок чуо да се у средњошколском центру објесио Перо Гаврић Штампај Пошаљи
Четвртак, 19 јул 2018
САРАЈЕВО, 18. ЈУЛА /СРНА/ - У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ, бивши припадник резервног састава милиције у Орашју Лука Ђијан рекао је да је чуо да се у Средњошколском центру у Орашју објесио Перо Гаврић.

Ђијан је рекао и да је од колега чуо да су током акције прикупљања оружја у селу Букова Греда 9. маја 1992. године страдали Мићо Гаврић и Жарко Максимовић.

Он је додао да су због страха од одмазде након страдања хрватских цивила у селу Видовице, Срби из Букове Греде и Орашја смјештени у Средњошколски центар ради њихове безбједности.

Ђијан је рекао да су српске цивиле у изолацији чувала три- четири резервна полицајца, те да мисли да су крајем јула или августа били размијењени.

Детаљније...
 
Наставак суђења за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Четвртак, 12 јул 2018
11/07/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, данас ће одбране оптужених унакрсно испитати свједока Тужилаштва БиХ, бившег командира резервног састава милиције у Орашју БиХ Мату Виљушића.

За ратне злочине над Србима у Орашју оптужени су генерал Хрватског вијеће одбране /ХВО/ Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Детаљније...
 
Предмет Исламовић: Десет удараца оптуженог Штампај Пошаљи
Уторак, 10 јул 2018
09.07.2018 | Detektor.ba

У наставку суђења Алминку Исламовићу, свједок Државног тужилаштва је изјавио да га је оптужени ударао у старој станици полиције у Босанском Броду у прољеће 1992. године.

Ранко Ђабић је казао да је био први затвореник којег су припадници Војне полиције довели крајем марта 1992. године у стару зграду полиције у Босанском Броду. Једнога дана, како је рекао, у просторију у којој је био притворен дошао је Исламовић и уперио прстом у њега и казао му да устане да види “колико његових удараца може да поднесе”.

“Кад сам се пробудио, други затвореници су ми рекли да ме ударио десет пута. То је био наш први сусрет. Други сусрет је био када ме ставио у ауто и ишли смо да се провозамо кроз град. Тада сам му ја испричао своју повијест и он је скроз окренуо лист према мени”, посвједочио је Ђабић и додао да оптужени није био зао према затвореницима.

Детаљније...
 
За силовање малољетне Српкиње у рату укупно 16 година затвора Штампај Пошаљи
Четвртак, 05 јул 2018
05.07.2018 17:14 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Суд БиХ осудио је данас бивше припаднике Армије РБиХ Елвира Муминовића, Самира Кешмера и Мирсада Мензиловића на укупно 16 година затвора за силовање малољетне Српкиње маја 1993. у сарајевском насељу Велешићи.

Неправоснажном пресудом Муминовић је осуђен на шест година затвора, а Кешмер и Мензиловић на по пет. Оптужени се пресудом обавезују да на име нематеријалне штете оштећеној “А” исплате 50.000 КМ.

Судско вијеће је, оцјеном доказа, закључило да су Муминовић, Кешмер и Мензиловић употребом силе и пријетњи силовали малољетну оштећену свједокињу “А”. Вијеће је закључило да је свједокиња “А” била цивилна особа, која није учествовала у ратним дејствима, преноси “Бирн”.

Детаљније...
 
Осморици 60 година затвора за злочине на Србима у Хаџићима Штампај Пошаљи
Четвртак, 05 јул 2018
05/07/2018 | РТРС | СРНА

Осморица Бошњака осуђена су данас пред Судом БиХ на укупно 60 година затвора због ратних злочина почињених над српским и хрватским цивилима у логорима на подручју сарајевске општине Хаџићи.

Судско вијеће прогласило их је кривим за ратни злочин против цивилног становништва, почињен од маја 1992. до јануара 1996. године.

Бивши предсједник Скупштине општине Хаџићи, те кризног штаба и ратног предсједништва те општине Мустафа Ђелиловић и командант Девете брдске бригаде такозване Армије БиХ Незир Казић осуђени су на по 10 година затвора.

Детаљније...
 
Максимовићу оптужени Јурић и још двојица поломили седам ребара Штампај Пошаљи
Среда, 04 јул 2018
04/07/2018 |  СРНА | РТРС

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ Владимир Максимовић рекао је да су му оптужени Кеми /Мирко Јурић/, његов брат Јурка и Марко Бенковић у школи у Доњој Махали, гдје је био затворен, поломили седам ребара.

"Жарко Ристанић и ја били смо посебно затворени у једну мању просторију, а та тројица војних полицајаца упадали су код нас ноћу, газили нас ногама и ударали чиме су стигли. Мени су на 14 мјеста поломили седам ребара, а Жарко је прошао још горе. То што су нам радили, нормални људи не могу ни замислити. А ми смо се, поред страшних болова, осјећали крајње понижено",испричао је Максимовић.

Он је потврдио да је познавао оптуженог Мату Живковића Ракијицу који је, како је рекао, ударао кога је стигао.

Детаљније...
 
Случај Махмуљин: Тужилаштво ће приложити 990 материјалних доказа Штампај Пошаљи
Среда, 04 јул 2018
4/07/2018 | 12:00 | СРНА | РТРС

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године данас је договорен начин и темпо прилагања 990 материјалних доказа Тужилаштва БиХ.

Тужилац Седин Идризовић рекао је да се први дио од 667 материјалних доказа односи на доказивање командне одговорности Махмуљина, друга на ексхумације и обдукције, док се трећа односи на доказе о оружаном сукобу у БиХ.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 9 - 16 од 1035