Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Оптужница за злочине над српским цивилима из Коњица и Брадине Штампај Пошаљи
Субота, 10 март 2018
09.03.2018 23:31 | Срна

Суд БиХ потврдио је оптужницу против 12 лица, бивших команданата и припадника такозване Армије БиХ, Територијалне одбране, ХВО-а, полиције и муслиманских паравојних формација, оптужених за злочине почињене 1992. и 1993. године над српским цивилима на подручју Коњица, Брадине и околине.

Оптужница за злочине терети Есада Рамића, Шефика Никшића, Аднана Аликадића, Митка Пиркића, Реџу Балића, Хамеда Лукомирака, Сафаудина Ћосића, Мухамеда Цакића, Исмета Хебибовића, Алмира Падаловића, Енеса Јахића и Агана Рамића, саопштено је из Суда БиХ.

Детаљније...
 
Хасанагић: "Ел-Муџахедин" био у сталном контакту са Махмуљином Штампај Пошаљи
Среда, 07 март 2018
07/03/2018 | РТРС

Свједок Тужилаштва БиХ, бивши командант 35. дивизије, Трећег Корпуса тзв. Армије БиХ Фадил Хасанагић, у наставку свједочења које је почео прије двије седмице, потврдио је наводе оптужнице, да су припадници одреда "Ел- Муџахедин" били у сталном контакту с командантом Корпуса Сакибом Махмуљином и извршавали његова наређења.


Махмуљину је свједок спочитао и да је знао за злочине над заробљеним српским војницима и цивилима у рејону Возуће, али да ништа није предузео да злочинце спријечи или казни. Оптужница, по командној одговорности, Махмуљина терети за монструозне злочине муџахедина.

Перфидно се и вишечасовно, тим одбране Сакиба Махмуљина трудио да од кривице амнестира свог брањеника. Из мноштва расположивих докумената, наредби, извјештаја, евиденција, као са "шведског" стола, Судском вијећу је селектовао само оне, који "полирају" Махмуљинову ратну биографију.

Детаљније...
 
Високо: Посмртни остаци Срба закопани без идентификовања Штампај Пошаљи
Среда, 07 март 2018
Ексхумација, илустрација
06.03.2018 19:47 | Горан Маунага | Глас Српске

Источно Сарајево - Предсједник Удружења несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић затражио је да Институт за нестала лица БиХ приоритетно узме узорке 365 посмртних остатака Срба који су довезени из Сарајева и закопани на судској парцели у градском гробљу у Високом иако нису идентификовани.

Неидентификовани посмртни остаци особа пронађених углавном на ширем подручју Сарајева без знања јавности и породица несталих укопани су у комплексу височког гробља крајем прошле године на 163 гробна мјеста. Иако нису идентификовани, сви посмртни остаци укопани су са муслиманским вјерским обиљежјима.

Детаљније...
 
Почиње суђење Годињаку, Бунози и Шарићу за злочине над Србима у Трнову Штампај Пошаљи
Среда, 07 март 2018
06/03/2018 | Аутор: РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ данас је улагањем материјалних доказа окончало извођење доказа на суђењу Едхему Годињаку, Мирку Бунози и Мерадису Шарићу за злочине почињене над српским цивилима и заробљеницима на подручју Трнова, а први свједок одбране даће исказ почетком наредног мјесеца.

Тужилац Весна Илић је у судски спис уложила документе федералног Министарства за питања бораца и Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ којима доказује да је оптужени Медарис Шарић од 1992. до 1996. године био припадник такозване Армије БиХ. Међу доказима је и увјерење да Шарић није у казненој евиденцији.


Детаљније...
 
Суд БиХ: Тужилац сумња на пристрасност вјештака у случају Елфете Весели Штампај Пошаљи
Уторак, 06 март 2018
06/03/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић данас је у Суду БиХ рекао да сумња да је предложени вјештак Мартин Франчешевић пристрасан и да се против њега води истрага за ратне злочине против Срба на подручју Брчког.

Јањић је уочио да је вјештак био присутан на посљедња три рочишта у овом предмету, те навео да је запослен у федералном Министарству за борачка питања гдје је ангажован и оптужени Халиловић, наводећи да су у контакту и да заједно присуствују састанцима.

Детаљније...
 
Одгођено суђење Махмуљину Штампај Пошаљи
Среда, 28 фебруар 2018
САРАЈЕВО, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Наставак суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године које је у Суду БиХ требало да буде одржано данас одгођено је, рекао је Срни Махмуљинов адвокат Фахрудин Ибрашимовић.

Ибрашимовић је навео да ће о наставку суђења јавност бити благовремено обавијештена.

На суђењу одржаном 21. фебруара, свједок Тужилаштва БиХ бивши командант 35. дивизије такозване Армије БиХ Фадил Хасанагић потврдио је да су припадници одреда "Ел муџахедин" били у сталном контакту са Махмуљином, те да су слушали његова наређења.

Детаљније...
 
Свједок на суђењу за убиство малог Слободана Стојановића промјенио исказ Штампај Пошаљи
Уторак, 27 фебруар 2018
27/02/2018 |  РТРС | СРНА

Свједок тужилаштва БиХ Сеид Бечић данас је на суђењу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године у Новом Селу, промијенио раније исказе дате хашким истражиоцима и Тужилаштву БиХ којима је теретио Елфету Весели и Сакиба Халиловића за овај злочин.

Бечић је, свједочећи путем видео-линка из Холандије, рекао да је током јуна и јула 1992. године био у селу Бајрићи код Зворника, гдје је био добровољац у сеоској групи, те негирао да је био у некој војној формацији. Он је навео да је у ЈНА био везиста и да је своје стечено знање "уградио у одбрану Бајрића".

Бечић је потврдио да познаје Халиловића, да га је током јуна и јула срео на подручју Новог Села, али да оптужени није имао никакву улогу у рату и да није командовао никаквом групом.

Детаљније...
 
Извјештај против још једног осумњиченог за злочин над Србима у Коњицу Штампај Пошаљи
Петак, 23 фебруар 2018
ТРЕБИЊЕ, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Полицијска управа /ПУ/ Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против лица чији су иницијали О.Н. због почињеног ратног злочина над српским становништвом на подручју општине Коњиц, саопштено је из ове управе.

У саопштењу се наводи да ово лице није поштовало одредбе женевских конвенција, те истиче да је ово други достaвљени изјештај од почетка године за почињени ратни злочин.

Према незваничним сазнањима, О.Н. је бошњачке националности, а осумњичен је да је 2. jуна 1992. године учествовао у противправном хапшењу три лица српске националности, које је одвео у непознатом правцу и чији посмртни остаци ни до данас нису пронађени.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 73 - 80 од 1014