Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Свједок: Прогутао сам све избијене зубе Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 јун 2018
САРАЈЕВО, 6. ЈУНА /СРНА/ - На суђењу десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок Ђуро Стоимиров рекао је да га је Пера Винцетић изводио напоље и толико тукао да је прогутао све избијене зубе.

Он је навео да су га Винцетић и још два војна полицајца ухапсила у априлу 1992. године док се враћао кући с посла.

"Убацили су ме у црвени комби и одвезли у школу у Доњу Махалу, јер сам, наводно, са силоса давао сигнале да се нешто руши. Испитивао ме Пера, казао је да је за то имао свједока и цијело вријеме ме тукао чиме је стигао - штапом за пецање, ногама, рукама", испричао је Стоимиров.

Детаљније...
 
Свједок: Елфета Весели 1992. боравила у Хрватској Штампај Пошаљи
Среда, 06 јун 2018
06/06/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића у Зворнику 1992. године, свједок одбране Веселијеве, Антон Милковић је пред Судом БиХ рекао да је оптужена са породицом као избјеглица боравила у његовој кући у Хрватској током 1992. године.

Милковић је рекао да је оптуженој Весели и њеној породици у априлу 1992. године изнајмио кућу у селу Лич у Хрватској.

- Тад је био покоп Шевчету у Личу - рекао је Милковић, објаснивши да је ријеч о брату оптужене и да је она присуствовала сахрани.

Детаљније...
 
Шта би могло да открије ново суђење Насеру Орићу? Штампај Пошаљи
Среда, 06 јун 2018
05/06/2018 |  РТРС | Аутор: sputniknews.com

Догађаји у Сребреници, у новом поступку против бившег команданта Армије БиХ, могли би да се посматрају у контексту укупних ратних циљева и Запада и Алије Изетбеговића, али и неких исламских земаља. Уколико би се суђење Насеру Орићу, бившем командату БиХ поново одржало, на површину би испливале ствари као што су улога Била Клинтона, Алије Изетбеговића и многих других међународних фактора који су били укључени у дешавања у Сребреници. Овим ријечима стручњак за безбједност Џевад Галијашевић објашњава одлуку Апелационог вијећа Суда БиХ да се поступак за ратне злочине против Орића обнови.

Подсјећања ради, Орићу и његовом ратном колеги Сабахудину Мухићу суђено је по оптужби за злочин против ратних заробљеника у Братунцу и Сребреници 1992. године, односно за злочине у селима Залазје, Лолићи и Куњерац. Орића је Хашки трибунал 2006. осудио за ратне злочине по једној тачки оптужнице на двије године затвора за индиректну одговорност за смрт седам и за мучење 11 српских заробљеника у периоду од 1992. до 1993. године.

Детаљније...
 
Подигнута оптужница против Омера Борића за злочине у Коњицу Штампај Пошаљи
Уторак, 05 јун 2018
05/06/2018 | РТРС | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против некадашњег команданта Општинског штаба Територијалне одбране Коњиц Омера Борића /70/, који се терети за ратне злочине почињене над цивилима српске националности на подручју Коњица и околине.

Борић, који је држављанин Аустрије, терети се да је са другим припадницима Општинског штаба Територијалне одбране Коњиц знао и морао знати да се његови подређени припадници војске, полиције и других формација спремају да почине и да су починили убиства, злостављања, премлаћивања, незаконита заточења у логоре, мучења и друга нечовјечна дјела над цивилима српске националности.

Детаљније...
 
Укинута ослобађајућа пресуда Орићу; Слиједи ли ново суђење? Штампај Пошаљи
Уторак, 05 јун 2018
04/06/2018 | ⇒ 05/06/2018 |  РТРС

Укинута је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу. Медији преносе да је Апелационо вијеће Суда БиХ, уважило жалбу тужиоца Мирослава Јањића у предмету против ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници. Суд БиХ то није званично ни потврдио, ни демантовао, а саопштено је само да је другостепена пресуда донесена. У Српској се надају новом суђењу.

Српске жртве Братунца и Сребренице ипак би могле добити правду. Апелационо вијеће Суда БиХ, према писању медија, утврдило је да су током првостепеног суђења за ратне злочине над српским цивилима, направљене битне повреде одредаба кривичног поступка. Ослобађајућа пресуда Орићу тиме је поништена, а српским жртвама и њиховим породицама враћена је нада у задовољење правде.

"Очекујемо да након поновљеног поступка коначно правда буде задовољена. Значи породице српских жртава из Сребренице и Братунца очекују једину могућу одлуку, а то је доживотна робија за ратног злочинца Насера Орића", каже Бранислав Васиљевић, предсједник Општинске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Сребреница.

Детаљније...
 
Свједок видио Херенду поред убијених војника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 01 јун 2018
31/05/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Рифат Машић изјавио је да је видио Неџада Херенду и још једно непознато лице поред тијела српских војника који су убијени непосредно прије тога.

"Нисам видио да је Херенда директно пуцао у заробљене војнике, али сам га видио пет до седам метара од људи који су лежали непосредно уз зид у Великом парку", рекао је Машић.

Машић, који је као припадник Специјалне јединице био задужен за обезбјеђење Дома полиције, испричао је да је по завршетку смјене у поподневним часовима "нека група у хол довела шест, седам резервиста са бијелим јастучницама на глави".

Детаљније...
 
Везани Срби као живи штит чували мост на Сави у Броду Штампај Пошаљи
Уторак, 29 мај 2018
САРАЈЕВО, 28. МАЈА /СРНА/ - У наставку суђења припаднику ХВО-а Алминку Исламовићу за злочин над српским цивилима у Броду 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Лазар Шљука изјавио је да је 2. маја те године приликом преласка из Славонског у Босански Брод видио Србе везане за ограду моста преко Саве, за који се очекивало да ће бити бомбардован.

Шљука је рекао да не зна колико су Срба припадници ХВО-а везали са хрватске стране, а да их је са друге стране било двадесетак.

"Прошао сам брзо поред њих, нисам имао кад да гледам јер сам чуо да они као живи штит треба да сачувају мост од бомбардовања", изјавио је свједок у Суду БиХ.

Он је навео да су га са Ранком Кушићем 1. јуна 1992. године у Славонском Броду заробили припадници ХВО-а и муслиманских јединица и предали Никици Јозићу Бритви у Дом полиције у Босанском Броду да пишу изјаву. Никица га је, каже, тако ударио пендреком по руци да му је пукла кошуља.Детаљније...
 
Азри Башић потврђена затворска казна од 14 година Штампај Пошаљи
Четвртак, 24 мај 2018
24/05/2018 |  РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом је Азра Башић, бивша припадница ХВО, осуђена на затворску казну од 14 година за ратни злочин против српских цивила и ратних заробљеника почињен од априла до јуна 1992. године на подручју Дервенте, сазнаје Срна из извора блиских правосудним институцијама на нивоу БиХ. Бинеса Абаспахић, адвокат Башићеве, није могла Срни потврдити ову информацију.

Башићева је првостепеном пресудом осуђена за убиство Благоја Ђураша, цивила који је претходно био злостављан и претучен у Дому ЈНА у Дервенти. Његово тијело пронађено је тек 2003. године.

Славиша Ђураш, Благојев син, рекао је да је мала свака казна за злочин који је Башићева починила, али да је правда дијелом задовољена, а тиме је Тужилаштво БиХ показало да може када хоће доказати страшне злочине.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 73 - 80 од 1086