Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Суђење Азри Башић: Одбрани спорни докази Тужилаштва БиХ Штампај Пошаљи
Субота, 28 октобар 2017
27/10/2017 |  12:02 ⇒ 12:04 | РТРС | СРНА

На суђењу Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године Тужилаштво БиХ уложило је материјалне доказе на које је одбрана оптужене уложила приговор јер сматра да нису релевантни у овом предмету.

Међу доказима које је уложио тужилац Миланко Кајганић је извјештај Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске од 27. маја 1992. године, којим се доказује постојање оружаног сукоба Војске Републике Српске и Хрватског вијећа одбране /ХВО/ на подручју Дервенте.

Уложен је и борбени извјештај команде Првог крајишког корпуса од 12. маја 1992. године, којим се доказује присуство хрватских војних јединица на подручју Дервенте, извјештај команданта тог корпуса од 31. јула 1992. године о постојању оружаног сукоба и присуству хрватске војске на подручју Дервенте, те борбени извјештај Првог крајишког корпуса од 29. маја 1992. о постојању борбених дејстава на том подручју.

Детаљније...
 
Исламиста, осумњичен за помагање у нападу на полицијску станицу у Зворнику, тужио БиХ Штампај Пошаљи
Петак, 27 октобар 2017
27/10/2017 |  14:13 | РТРС | СРНА

Фатих Хасановић, који је осуђен на годину дана затвора због ратовања у Сирији, тужио је БиХ тражећи накнаду за мјесец дана проведених у притвору послије хапшења које је услиједило након напада на зворничку полицијску станицу 2015. године.

Адвокат Ибрахим Омеровић, који заступа Хасановића, појаснио је на припремном рочишту пред Судом БиХ да његов клијент има право на накнаду штете с обзиром на то да је провео 30 дана у притвору, а да "никада није дошло до покретања кривичног поступка".

Омеровић тврди да је накнада у овим случајевима "гарантована". Висина потраживања одређена је према правилима у БиХ, сто марака један дан затвора.

Детаљније...
 
Извјештај: Послије калифата 5.600 исламиста вратило се кућама Штампај Пошаљи
Четвртак, 26 октобар 2017
25.10.2017 06:33 | Срна | Глас Српске

Њујорк - Најмање 5.600 присталица Исламске државе (ИС) вратило се у своје домовине, након што су забиљежили вишеструке поразе како у Ираку, тако и у Сирији, стоји у извјештају "Послије калифата" америчког "Соуфан Центра".

Према наводима овог извјештаја, чак 33 земље пријавиле су повратнике са сиријског и ирачког ратишта, међу којима се налази и Босна и Херцеговина. Ријеч је о извјештају који покрива период посљедње двије године. Кад је конкретно ријеч о БиХ, онда је у редове Исламске државе отишло 248 држављана БиХ, од којих је 115 још на ратишту, а вратило се њих 46, закључно са децембром 2016. Постоји могућност да је тај број у међувремену и порастао.

Детаљније...
 
Бивши полицајац ХВО-а пао због злочина у Броду Штампај Пошаљи
Четвртак, 26 октобар 2017
26.10.2017 09:10 | Г. М | Глас Српске

Брод - Бивши припадник Војне полиције Хрватског вијећа одбране (ХВО) А. И. (57) ухапшен је јуче на граничном прелазу Дољани на основу налога Тужилаштва БиХ због сумње да је 1992. године починио ратне злочине над Србима на подручју Брода.

Држављанина БиХ и Хрватске ухапсили су службеници Граничне полиције БиХ након што је провјером утврђено да га Тужилаштво потражује због ратног злочина против цивилног становништва, а контролисан је при изласку из БиХ. Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да је ухапшени у току дана транспортован у Сарајево гдје је предат тужиоцу.

Тужилаштво БиХ истражује ратне злочине почињене 1992. године над Србима на више локација на подручју Брода. Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Марко Грабовац каже да су злочине над српским становништвом на простору те општине од марта 1992. године починиле јединице Хрватске војске са јединицама Армије РБиХ.

Детаљније...
 
Случај "Матузовић и остали": Божић потврдио да га је тукао Стјепан Ђурић Штампај Пошаљи
Среда, 25 октобар 2017
25/10/2017 |  15:31 | РТРС | СРНА

На суђењу десеторици припадника Хрватског вијећа одбране оптужених за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ Перо Божић рекао је да га је током заточеништва у Доњој Махали тукао Стјепан Ђурић.

Божић је посвједочио да је, након одвођења из села Букова Греда у прољеће 1992. године, био затворен у једној шупи и у школи у Доњој Махали, те да су затвореници тјерани на рад, а да је он извођен "само за забаву и на иживљавање".

- Руку ми је пребио Ђурић Стјепан Стиле који се пијан иживљавао. Ударао је свуда куд је стигао - рекао је Божић, додавши да су му биле сломљене кости.

Детаљније...
 
Данас нађени остаци лобање, тијела раније нестајала Штампај Пошаљи
Понедељак, 23 октобар 2017
ДОБОЈ, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић рекао је Срни да је добио информацију да је данас на једном локалитету у Возући пронађен скелетни остатак лобање, те да су на терен упућени тимови.

"Породице несталих Срба жељно ишчекују да сахране барем дио тијела који се пронађе", изјавио је Благојевић.

Благојевић је истакао да се на подручју Возуће трага за још 129 несталих српских жртава и да је њихов проналазак "ствар нечије добре воље".

Он је истакао да су локације са посмртним остацима погинулих Срба добро познате, јер се сваки пут по проналажењу тијела измјештају и врше опструкције.

Детаљније...
 
На локалитету Возуће пронађени посмртни остаци убијених Срба Штампај Пошаљи
Недеља, 22 октобар 2017
22/10/2017 |  10:49 | РТРС | СРНА

На локацији Подсјелово, на ширем локалитету Возуће, обављена је ексхумација током које су пронађени посмртни остаци најмање седам лица, а према доступним информацијама и доказима, ријеч је о жртвама српске националности које су убијене на локалитету Возуће 1995. године.

Тужилаштво БиХ је саопштило да су пронађени комплетни посмртни остаци три лица и некомплетни остаци четири настрадале особе.

Посмртни остаци биће превезени у Бањалуку, гдје ће бити извршено њихово судско-медицинско вјештачење као и утврђивање идентитета жртава путем ДНК анализе.

Детаљније...
 
Свједок затекао српске цивиле затворене у полицијској станици Штампај Пошаљи
Четвртак, 19 октобар 2017
19/10/2017 |  14:49 ⇒ 14:51 |  РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Малин Чулов рекао је на суђењу оптуженима за убиства и затварање више од 100 српских цивила у Горажду у случају "Меркез и остали", да је у љето 1992. године у горажданској Полицијској станици затекао затворене цивиле српске националности, који су доведени из села Бучје.

Чулов је испричао да је у јулу или августу 1992. године дошао у Станицу јавне безбједности /СЈБ/ у Горажду на мјесто дежурног полицајца. Од руководног кадра, како је рекао, затекао је начелника Центра јавне безбједности Џевада Беговића и начелника Станице Ибру Меркеза.

Он је додао је да је командир Полицијске станице био Ешеф Хурић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 73 - 80 од 908