Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Апелационо вијеће скратило казну Едину Сакочу на пет година Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2018
02/04/2018 |  РТРС |  СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ донијело је пресуду којом је бившег припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Едина Сакоча осудило на пет година затвора за помагање у убиству два цивила српске националности у Почитељу 1992. године.

Према другостепеној пресуди, Сакоч је осуђен да је довезао припадника ХВО-а на мјесто гдје су убијена два цивила, након чега је помогао да тијела буду изнесена испред куће, те су касније запаљена, јавио је Бирн.

Због недостатка доказа Сакоч је ослобођен оптужбе за сексуално злостављање једне жене чији су иницијали Т.Ч.

Детаљније...
 
Суђење за злочине над Србима у Брадини Штампај Пошаљи
Понедељак, 02 април 2018
02/04/2018 | РТРС

У Суду БиХ - 13 ратних, војних и полицијских званичника из Коњица изјаснило се да нису криви за злочине против човјечности над српским цивилним становништвом у тој општини.

Њихови адвокати одбрану базирају на чињеници, како кажу, утврђеној у хашким оптужницама - да су Брадина и друга српска села у коњичкој општини била легитимни војни циљ. Само у Брадини, у два дана у мају 92-ге убијено је 48 цивила, жена и дјеце, а 200 отјерано у логоре.

Ратни командант и припадници тзв. АРБиХ, други човјек полиције у Коњицу те командант и припадници Диверзантске јединице "Акрепи", сви одреда изјаснили су се да нису криви за систематични напад на српско становништво у Коњицу.

Детаљније...
 
Одгођено суђење Елфети Весели и Сакибу Халиловићу Штампај Пошаљи
Субота, 31 март 2018
30/03/2018 |  СРНА | РТРС

Суд БиХ одгодио је данас из процедуралних разлога суђење Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.

Свједок одбране, који је данас требало да буде саслушан, раније је свједочио пред Хашким трибуналом у предмету у којем су му одређене мјере заштите, али се није могао сјетити које мјере су му биле изречене.

У Суду је речено да сви свједоци који се појављују пред Судом БиХ, а који су раније добили мјере заштите пред Хашким трибуналом не могу свједочити док се тачно не утврди које заштитне мјере је свједок имао пред Хашким судом.

Детаљније...
 
Фримелу 1,2 година затвора за ратни злочин против српских цивила Штампај Пошаљи
Четвртак, 29 март 2018
27/03/2018 | РТРС  |  ФЕНА

Кантонални суд Сарајево осудио је данас Марија Фримела на једну годину и два мјесеца затвора за ратни злочин против цивила.

Пресудом у обновљеном судском поступку, Фримел, бивши командант одреда "Иван Крндељ" тзв. Армије РБиХ, проглашен је кривим за учествовање у злостављању одређеног броја цивила српске националности у сарајевском насељу Храсно почетком октобра 1992. године, а због њихове жеље да напусте Сарајево.

Према пресуди, из подрума запаљеног небодера и из Основне школе "Иван Горан Ковачић" цивили су одведени у просторије тадашњег тржног центра, те након физичког злостављања предани Војној полицији.

Детаљније...
 
Сарајево: Свједок изјавио да су оптужени били војно ангажовани Штампај Пошаљи
Уторак, 27 март 2018
27/03/2018 |  РТРС | СРНА

На суђењу за ратне злочине над српским цивилима у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Фикро Спахић рекао је да су оптужени Самир Кешмер и Мирсад Мензиловић били војно ангажовани и да их је виђао 1993. године, јавља Бирн.

Спахић је испричао да је до августа 1993. био командир истуреног одјељења тзв. Армије БиХ на линији одбране у мјесту Мењак код Вогошће, као и да оптужене Кешмера и Мензиловића познаје јер су одрасли на Мењаку, гдје их је током рата виђао у заједничкој војној кухињи.

"Ко год се ту задесио морао је бити војно ангажован, па тако и њих двојица&хеллип; Њихове породице по мом сазнању су биле у Велешићима", додао је Спахић.

Детаљније...
 
Суд БиХ одуговлачи доношење одлуке о Орићу Штампај Пошаљи
Понедељак, 26 март 2018
26/03/2018 |  РТРС | Аутор: СРНА

Суд БиХ још није донио одлуку о жалби Тужилаштва БиХ на ослобађајућу првостепену пресуду ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, иако је овом суду упућена прије три мјесеца, пише данас "Глас Српске".

Адвокати и представници институција Републике Српске, који се баве проблематиком ратних злочина, истичу да одуговлачење Суда БиХ приликом одлучивања није неуобичајено, али да у овом случају има разлога за сумње да се то ради намјерно.

"Тужилаштво БиХ има добре аргументе за обарање првостепене пресуде, прије свега, јер је заснована на доказу који није изведен на главном претресу, што је аутоматски разлог за валидну и основану жалбу", наводе они.

Детаљније...
 
Свједок: Јука Празина довео заробљене војнике ЈНА у Дом полиције Штампај Пошаљи
Петак, 23 март 2018
САРАЈЕВО, 22. МАРТА /СРНА/ - У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Фахрида Мустафић казала је да је видјела да је Јука Празина довео у Дом полиције заробљене војнике ЈНА.

Мустафићева, која је била технички секретар Специјалне јединице МУП-а, а којој је претпостављени био оптужени Викић, рекла је да је из своје канцеларије видјела да у ходнику испред рецепције стоји осам финих, здравих момака у ЈНА унифорни, које је увече довео Празина са двојицом момака.

"Викић га је питао зашто их је ту довео када у Дому полиције нема ни затвора, ни притворске јединице. Рекао му је да их води у Централни затвор или у Центар служби безбједности /ЦСБ/, а мени наредио да назовем министра полиције Јусуфа Пушину којем је, по успостављеној вези, наредио исто што и Празини", рекла је Мустафићева.

Детаљније...
 
Одгођен почетак суђења за злочине на Чемерну, могућа нова оптужница Штампај Пошаљи
Петак, 23 март 2018
САРАЈЕВО, 22. МАРТА /СРНА/ - Почетак суђења у процесу против 11 оптужених за удружени злочиначки подухват над српским цивилним становништвом крајем маја и почетком јуна 1992. године у мјесту Чемерно, општина Илијаш, одгођено је на захтјев Тужилаштва БиХ због постојања могућности за подизање нове оптужнице.

Тужилаштво је навело да постоји могућност подизања нове оптужнице за исте околности, за најдуже три седмице, преноси Бирн.

"Ради се на спровођењу додатних истражних радњи. Не постоји никаква манипулација доказима", рекао је тужилац Владимир Симовић, додавши да су прије подизања оптужнице против 11 припадника Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване БиХ, истрагом била обухваћена 42 лица.

Симовић је додао да је истрага још отворена за нека лица.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 73 - 80 од 1035