Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Крвава Азра за злочине над Србима осуђена на 14 година робије Штампај Пошаљи
Среда, 27 децембар 2017
Д. Станишић | среда, 27.12.2017 | Политика

Судско веће закључило је да је Башићева убила Благоја Ђураша тако што му је „забила нож у врат”, као и да је „наносила снажне физичке и психичке повреде и другим заробљеним српским цивилима

Сарајево – Азру Башић, бившу припадницу Хрватске војске и Хрватског већа одбране, Суд БиХ прогласио је кривом и у првостепеној пресуди осудио на 14 година затвора за злочине почињене над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и селу Поље у априлу и мају ратне 1992. године.

На основу исказа сведока, Судско веће закључило је да је Башићева убила Благоја Ђураша тако што му је „забила нож у врат”, те да је „наносила снажне физичке и психичке повреде и другим заробљеним српским цивилима”. Ђураш је ексхумиран 24. јуна 2003.
Детаљније...
 
Азри Башић 14 година затвора за злочине над српским цивилима Штампај Пошаљи
Среда, 27 децембар 2017
27/12/2017 | РТРС

Суд БиХ изрекао је данас првостепену пресуду Азри Башић за злочине почињене над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и у селу Поље 1992. године. Осуђена је на 14 година затвора.

Судско вијеће је, на основу сагласних исказа свједока, закључило да је Башићева убила Благоја Ђураша, те да је наносила снажне физичке и психичке повреде заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА.


Детаљније...
 
Оптужница против Алминка Исламовића због злочина над Србима Штампај Пошаљи
Среда, 27 децембар 2017
27/12/2017 |  12:05 | Аутор: РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ саопштило је да је подигло оптужницу против некадашњег припадника ХВО-а Алминка Исламовића /57/ за злочин против српских цивила на подручју општине Брод 1992. године.

Исламовић, рођен у Славонском Броду, држављанин је БиХ и Хрватске. Био је припадник Војне полиције у склопу 101. бригаде ХВО-а у Броду, и то у својству команданта вода Војне полиције, а касније команданта.

Он се терети да је од марта до октобра 1992. године на територији општине Брод сам или заједно са другим припадницима ХВО-а учествовао у незаконитом затварању српских цивила, њиховом убијању, физичком и психичком злостављању, пљачкању и паљењу имовине српског становништва, паљењу и уништавању културних, историјских и религијских споменика.

Детаљније...
 
Из Црне Горе са децом у рат за Исламску државу Штампај Пошаљи
Субота, 23 децембар 2017
Аутор: Новица Ђурић | субота, 23.12.2017 | Политика

Терористима у Сирији и Ираку се у последњих пет година придружило осамнаест мушкараца, пет жена и троје деце из Црне Горе. – Уз проруске сепаратисте у Украјини бори се девет црногорских држављана

Подгорица – На територији коју контролише Исламска држава тренутно се налазе три мушкарца, четири жене и двоје деце из Црне Горе, а недавно се њих девет вратило у поједине црногорске градове. У Украјини још увек ратује осам бораца из Црне Горе. Са ратишта се вратило укупно девет оваквих бораца. Једино је за Улцињанина Хамида Бехаровића до сада пред судским органима формиран предмет.

Студија Центра за регионалну сарадњу (РЦЦ) показала је да је на ратишта у Сирији и Ираку у протеклих пет година отишло 23 грађана из Црне Горе, док се у Украјини бори осам црногорских држављана.

Детаљније...
 
Свједоци о убиствима Срба у Сарајеву Штампај Пошаљи
Петак, 22 децембар 2017
22/12/2017 | РТРС | СРНА

У наставку суђења за ратни злочин над српским цивилима у насељу Алипашино поље у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Никола Чарапић говорио је о сазнањима о страдању оца, којег још није пронашао, а за чије тијело су му рекли да је "завршило у ријеци Миљацки".

За затварање, нечовјечно поступање и убиства цивила у сарајевском насељу Алипашино поље, Тужилаштво БиХ оптужило је некадашње припаднике Територијалне одбране "Стела" и специјалних јединица такозване Армије БиХ Сенада Џанановића, Едина Гаџу и Јасмина Еровића.

Чарапић, тада петогодишњак, Сарајево напушта у априлу 1992. године са мајком и братом, док отац остаје у породичној кући у насељу Ступ.

Детаљније...
 
На ратиштима још борави 280 држављана БиХ Штампај Пошаљи
Петак, 22 децембар 2017
22/12/2017 |  10:39 | РТРС |  Срна

Према подацима Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ од избијања оружаних сукоба у Сирији и Ираку на том подручју боравило је или још борави близу 280 држављана БиХ.

"Све особе које су боравиле на наведеном подручју и вратиле се у БиХ биле су предмет рада Сипе и према њима су предузимане одговарајуће мјере и радње. Сипа настоји превентивно дјеловати па су одређене особе спријечене да оду у Сирију", потврђено је за портал "Кликс" из ове Агенције.

Из Сипе подсјећају да су у протеклом периоду реализовали више акција кодног назива "Дамаск" у оквиру којих је ухапшен већи број особа које се доводе у везу с организовањем, финансирањем, врбовањем и одласцима држављана БиХ на ратишта у Сирију и Ирак.

Детаљније...
 
Махмуљин знао да су муџахедини заробљавали и мучили Србе! Штампај Пошаљи
Среда, 20 децембар 2017
19/12/2017 |  20/12/2017 | РТРС |

Телевизија Републике Српске у посједу је необјављеног снимка на којем командант Трећег корпуса тзв. Армије РБиХ Сакиб Махмуљин, након окупације Возуће, постројава муџахедине. Из снимка је видљиво и да је знао да ова екстремна јединица држи српске заробљенике. Разговарали су о бројним темама, али не и томе како треба поступати са заробљеним Србима.

На снимку се виде Махмуљин и Алија Изетбеговић испред постројених јединица које Изетбеговић поздравља на арапском језику и муџахедини који отпоздрављају.

Иако их је Алија Изетбеговић видио постројене, командант Трећег корпуса тзв. Армије РБиХ Сакиб Махмуљин, у рапорту је додатно потврдио да су у нападу на Возућу учествовали муџахедини. Пред камером се похвалио да је међу нападачким јединицама његовог корпуса и одред Ел муџахид.

Детаљније...
 
Суђење Елфети Весели: Тужилаштво уложило материјалне доказе Штампај Пошаљи
Среда, 20 децембар 2017
САРАЈЕВО, 19. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Увођењем материјалних доказа Тужилаштва БиХ, данас је у Суду БиХ настављено суђење Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.

Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић је као материјалне доказе уложио списак припадника Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ, који је аутентификовао Хашки трибунал.

Бранилац Веселијеве адвокат Мирна Делалић уложила је приговор на аутентичност и релевантност, тврдећи да списак нико није потписао, на шта је Јањић одговорио да су многе пресуде донесене на основу таквих докумената, који у конкретном случају има и пропратни акт Хашког трибунала да је извршена аутентификација.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 73 - 80 од 972