Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Свједок чуо да су Јукини припадници убили војнике ЈНА Штампај Пошаљи
Четвртак, 06 септембар 2018
06/09/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Фердо Дејановић рекао је да је чуо да су припадници јединице Јуке Празине убили војнике ЈНА у парку испод Дома полиције.

Дејановић, који је у Дому полиције био командир Оклопно-механизованог вода, испричао је да је долазећи у базу у раним јутарњим часовима 22. априла 1992. године, видио свјеже опрану улицу испод Дома, те да му је човјек на улазу рекао да се десио злочин.

"Човјек, који је иначе помагао у кухињи, рекао ми је да су побијени припадници резервног састава ЈНА и да су их покупили и одвезли Јукини припадници", каже Дејановић.

Детаљније...
 
Прочитан исказ преминулог свједока о звјерствима муџахедина Штампај Пошаљи
Среда, 05 септембар 2018
05/09/2018 |  РТРС | СРНА

На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину прочитан је исказ преминулог свједока Крстана Маринковића, који је навео да су га муџахедини у Гостовићима 1995. године мучили и тјерали да љуби одрубљену главу Гојка Вујића.
 
Крстан Маринковић је 2015. године испричао да је био припадник Лаке прњаворске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/, када је с другим војницима заробљен на локалитету Крчевина, преноси Бирн.

"Везали су нам руке жицом. Тукли су рукама, ногама, кундацима пушака", навео је Маринковић у изјави.

Детаљније...
 
Утврђен план извођења доказа у обновљеном поступку Орићу Штампај Пошаљи
Понедељак, 03 септембар 2018
САРАЈЕВО, 3. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - На данашњој статусној конференцији пред Апелационим вијећем Суда БиХ утврђен је план извођења доказа у обновљеном поступку против команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године.

Тужилац Мирослав Јањић предложио је да поново буду саслушани сви свједоци Тужилаштва и уведени материјални докази, чему су се одбране успротивиле због права оптужених на правичност поступка у смислу економичности и ефикасности кривичног поступка.

Орићев адвокат Лејла Човић рекла је новинарима да је то исто вијеће које је одлучивало по жалби Тужилаштва БиХ и које је укинуло првостепену пресуду према Закону о кривичном поступку БиХ.

Детаљније...
 
Свједок видио како Исламовић туче затворенике Штампај Пошаљи
Понедељак, 03 септембар 2018
САРАЈЕВО, 3. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења за злочине почињене над српским цивилима у Броду 1992. године свједок Тужилаштва БиХ Драго Трифковић изјавио је да је видио како оптужени Алминко Исламовић туче друге затворенике.

Трифковић је рекао да је заробљен у мају 1992. године и доведен у стару зграду полиције, гдје је виђао Исламовића са осталим војним полицајцима.

"Виђао сам га често. Није био обични војни полицајац, имао је неки чин", рекао је свједок.

Трифковић је истакао да га је Исламовић неколико пута спасио батина, али је видио и како "туче рукама" двојицу других затвореника, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Аскери из Тешња безазлени и мирољубиви? Штампај Пошаљи
Субота, 01 септембар 2018
31.08.2018 16:56 | Вељко Зељковић | Глас Српске

Сарајево - Агенција за истраге и заштиту БиХ не располаже сазнањима да се на подручју БиХ налазе кампови за обуку терориста, а интензивно се и активно провјеравају све информације које се могу довести у везу са радикализмом, екстремизмом и тероризмом.

Наведено је ово у информацији коју је сачинило Министарство безбједности БиХ за наредну сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а као одговор на посланичко питање и све чешће алармантне иступе појединих европарламентараца, домаћих политичара, али и хрватских званичника, који су говорили о вехабизму, радикалном исламу, али и камповима за обуку који наводно несметано функционишу на простору БиХ.

У недавном интервјуу за “Глас Српске” и Јелена Пономарјева са Московског државног универзитета за међународне односе је рекла да је БиХ већ годинама база исламских терориста.

Детаљније...
 
Вејзовић ослобођен оптужби за мучење Срба у Ступарима Штампај Пошаљи
Петак, 31 август 2018
31/08/2018 |  РТРС | Аутор: СРНА

Првостепеном пресудом Суда БиХ бивши полицајац Кахро Вејзовић ослобођен је оптужби да је 1992. године у Ступарима, код Кладња, мучио мушкарце српске националности.

Вејзовић је ослобођен кривице да је, од јуна до септембра 1992. године, као припадник Полицијске станице Ступари током испитивања на више локација мучио заробљене српске цивиле у Ступарима ,ударајући их у главу и по гениталијама песницама, чизмама, палицом и кундаком пушке, стављајући им пиштољ и нож под грло, те пријетећи им и присиљавајући их да једу папир.

Детаљније...
 
У сриједу нова свједочења о злочинима над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Понедељак, 27 август 2018
27.08.2018 15:37 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Суђење десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године биће настављено у сриједу, 29. августа, у Суду БиХ.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Детаљније...
 
Почело суђење за злочин над Србима у селу Чемерно Штампај Пошаљи
Петак, 24 август 2018
САРАЈЕВО, 23. АВГУСТА /СРНА/ - Читањем оптужница и изношењем уводних ријечи Тужилаштва и одбрана, данас је пред Судом БиХ почело суђење дванаесторици бивших припадника Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване Републике БиХ оптужених за злочине над српским цивилима на подручју Чемерна /општина Илијаш/ током 1992. године.

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно с другим њима познатим лицима, свјесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Према наводима оптужнице, Хаџић је у то вријеме био командант Првог одреда "Сретно" Територијалне одбране /ТО/ Бреза, којем су били потчињени припадници Прве и Друге чете ТО-а Какањ, преноси Бирн.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 73 - 80 од 1128