Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Тужилаштво БиХ: Шишића и остале прогласити кривим за злочин у Кукавицама Штампај Пошаљи
Недеља, 05 новембар 2017
03/11/2017 |  17:29 ⇒ 17:29 | РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ затражило да бивши припадници такозване Армије БиХ Мухамед и Тарик Шишић, Емир Драковац и Азиз Шуша буду проглашени кривим за ратни злочин почињен над Србима у мјесту Кукавице, на подручју Рогатице 1992. године.

Тужилац Мирза Хукељић жалио се на првостепену пресуду због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и повреде закона о кривичном поступку, наводећи да због тога сматра да пресуда треба да буде преиначена и оптужени проглашени кривим или да пресуда буде укинута, а да се не изводе докази већ поновно одлучи о казни.

Хукељић је рекао да је судско вијеће утврдило да су оптужени били присутни на лицу мјеста и учествовали у нападу на конвој у Кукавицама, али да остаје сумња у погледу циља који су нападали, то јест у погледу увјерења да су оптужени знали да је ријеч о цивилима, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Баотићу 13 година за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Субота, 04 новембар 2017
03/11/2017 |  13:25 | РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Мату Баотића на јединствену казну затвора од 13 година за ратни злочин над српским цивилима у Орашју 1992. године.

Апелационо вијеће изрекло је казну Баотићу након обновљеног суђења за ослобађајући дио првостепене пресуде. За тај дио је добио шест година затвора, а за осуђујући у првостепеном поступку 10 година, након чега му је изречена јединствена казна у трајању од 13 година затвора.

Суђење пред Апелационим вијећем обновљено је након што је прихваћена жалба Тужилаштва БиХ на ослобађајући дио првостепене пресуде.

Детаљније...
 
Измјена оптужнице за Азру Башић Штампај Пошаљи
Субота, 04 новембар 2017
03/11/2017 |  11:32 | РТРС | СРНА

У наставку суђења Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, тужилац Миланко Кајганић најавио је да ће 24. новембра поднијети Суду БиХ измијењену оптужницу која ће бити у складу са изјавама оштећених.

Кајганић је данас предложило Суду још два додатна материјална доказа - овјерене фотокопије фотографија свједока Радојице Гајића и преминулог Миле Кузмановића, чији је исказ раније прочитан у судници.

"На фотографијама се види да је током заточеништва у Дому ЈНА, оштећени Гајић задобио повреде по леђима које му је, како је рекао током свједочења, ножем нанијела Башићева, док су код Кузмановића видљиви ожиљци на лијевом уву који су настали сјечењем клијештима", навео је Кајганић.

Детаљније...
 
Џихадиста Иван: Како су Американци у врху ДАЕШ-а нашли — „косовског Србина“ Штампај Пошаљи
Петак, 03 новембар 2017
03.11.2017 | Никола Јоксимовић | Спутњик

Начин на који се БиХ односи према изворима терористичке претње је селективан све док Американци штите своје фаворите из Ал Каиде. С друге стране, они имају интерес да прате траг Мирсада Кандића, да кроз одређене анализе, начине и везе које је имао дођу до више сазнања о ДАЕШ-у.

Мирсад Кандић, кога су власти БиХ означиле као опасну и високорангирану особу ДАЕШ-а (Исламске државе), ухапшен је 4. јула ове године у Сарајеву, а недавно је изручен Сједињеним Државама, које су га тражиле по Интерполовој црвеној потерници.

У мору сличних вести можда то не би ни завређивало превелику пажњу да Кандић није ухапшен под именом Иван Поповић, и да код себе није имао пасош такозваног Косова. Поред овог, „Србин“ Кандић је користио још десет различитих идентитета.

Детаљније...
 
Свједок чуо да су војнике ЈНА убили Неџад Херенда и Давор Матић Штампај Пошаљи
Четвртак, 02 новембар 2017
02/11/2017 |  16:29 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Бајро Куловац изјавио је у наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова /МУП/ такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, да је чуо да су у извршењу тог злочина учествовали Неџад Херенда и Давор Матић.

Куловац је рекао да је као инспектор Федералне управе полиције око 2000. године обрађивао предмет о догађају у Великом парку по наредби Кантоналног тужилаштва Сарајево, те да је у својству свједока саслушао десет лица чија су имена била наведена у тој наредби.

Свједок се није могао сјетити имена свих саслушаних, али је потврдио да је узео изјаву од Драгана Викића и бившег начелника Полицијске управе Нови Град Малика Кривића.

Детаљније...
 
Свједок Тужилаштва: Заробљени Срби били малтретирани у логору Штампај Пошаљи
Среда, 01 новембар 2017
01/11/2017 |  15:17 | РТРС | СРНА

Заштићени свједок Тужилаштва БиХ "С-9" навео је на суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, да су заробљени Прњаворчани, које је испитивао у Казнено-поправном заводу Зеница, рекли да су у логору били малтретирани.

Он каже да припадници одреда "Ел муџахедин", који је био у саставу Трећег корпуса такозване Армије БиХ, нису признавали Војну полицију корпуса, због чега она није могла да провјери да ли је 12 припадника Војске Републике Српске из Прњавора, након заробљавања на Возући 1995. године, било малтретирано у муџахединском логору.

Свједок је навео да је радио у Одјељењу за аналитику службе безбједности Трећег корпуса, али и да је имао овлаштење да испитује заробљене српске војнике.

Детаљније...
 
Поново промјена исказа на суђењу Сакибу Халиловићу и Елфети Весели Штампај Пошаљи
Уторак, 31 октобар 2017
31/10/2017 |  19:17 ⇒ 20:18 | РТРС

Поново промјена исказа на суђењу Сакибу Халиловићу и Елфети Весели, оптуженима за убиство 12-годишњег Слободана Стојановића, у Каменици код Зворника.

Иако још активно професионално војно лице, Хусеин Хаџи-авдић данас, у односу на изјаву дату истражиоцима прије три године, није могао "да се сјети" састава и командне структуре Шестог Зворничког одреда тзв. Армије БиХ, чији је био припадник. Сјећање је, међутим, и те како служило свједока Витомира Томића.

Као резервни официр, био је члан српске Комисије за размјену заробљеника. На вапаје Слободановог оца Илије, Витомир Томић неуспјешно је покушао да организује састанак са ратним непријатељима и њиховим претпостављеним -Мухамедом Чикарићем на ничијој земљи – између двије сукобљене стране.

Детаљније...
 
Притвор осумњиченом за злочин над Србима у Броду Штампај Пошаљи
Понедељак, 30 октобар 2017
30/10/2017 |  11:12 ⇒ 13:32 | РТРС | СРНА

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор бившем припаднику Војне полиције Хрватског вијећа одбране Алминку Исламовићу, осумњиченом за ратни злочин над српским цивилима на више локација на подручју Брода 1992. године.

Он је осумњичен за убиства, незаконито затварање, мучење и злостављање српских цивила, те за њихово постављање у такозвани живи штит.

Из Суда БиХ саопштено је да притвор Исламовићу, према донесеном рјешењу, може трајати до 25. новембра или до другачије одлуке Суда.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 65 - 72 од 908