Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Потврђена оптужница за злочине над Србима на подручју Коњица Штампај Пошаљи
Четвртак, 21 јун 2018
21/06/2018 |  РТРС | СРНА

Суд БиХ потврдио је оптужницу која Омера Борића терети за злочин против човјечности почињен над српским цивилима током 1992. и 1993. године на подручју Коњица и околних села.

Оптужница терети Борића да је у својству команданта Општинског штаба Територијалне одбране Коњиц, од половине маја 1992. године до почетка маја 1993. године или приближно тих датума, заједно са Есадом Рамићем и Динком Зебићем, планирао, наредио, подстрекавао, помагао чињењем и нечињењем прогон српског цивилног становништва на политичкој, националној, етничкој, културној и вјерској основи.

Детаљније...
 
Медићу смањана казна за злочине над Србима Логору Дретељ Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 јун 2018
САРАЈЕВО, 14. ЈУНА /СРНА/ - Апелационо вијеће Суда БиХ одлучило је да првостепена пресуда Ивану Медићу за злочине над српским цивилима у логору Дретељ код Чапљине са 14 година буде смањена на 12, саопштено је из овог суда.

Првостепеном пресудом Суда БиХ Медић је проглашен кривим за ратни злочин над српским цивилима и изречена му је јединствена казна затвора од 14 година, док је истом пресудом оптужени Тончо Рајић ослобођен оптужбе.

Тужилаштво БиХ је благовремено изјавило жалбу због битних повреда одредаба кривичног поступка, повреде кривичног закона, погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања и одлуке о казни са приједлогом да Апелационо вијеће жалбу уважи као основану и побијану пресуду преиначи у том дијелу, тако да Медићу за почињено кривично дјело изрекне казну затвора дужу од изречене.

Детаљније...
 
Апсурд бх. правосуђа: Нехру Ганић, оптужен за ратни злочин, постао судски вјештак Штампај Пошаљи
Среда, 13 јун 2018
13/06/2018 |  РТРС

Има ли краја апсурдима у бх. правосуђу? Генерал тзв. Армије БиХ Нехру Ганић, оптужен за ратни злочин над 32 српска цивила и заробљеника у Чемерну код Илијаша, са још 11 муслиманских војника и официра у другом предмету је постао судски вјештак.

Свједочио је уз одобрење Судског вијећа, на позив одбране Менсура Ђакића и Бегзада Кајтазија, оптужених за злочин над Србима у Буквику код Брчког. Тужилац је одбио да га испита.

Нехру Ганић је био ратни командант Територијалне одбране муслиманске војске у Брези. Исте оне јединице која је, заједно са својим командантом 10. јуна 1992. године била дио удруженог злочиначког подухвата. Према оптужници, учествовали су у општем нападу на село Чемерно, у којем је монструозно ликвидарано сво српско становништво које су злочинци у селу затекли - дјеца, жене, стараци, заробљеници. Заједно са са извршиоцима из Брезе и Вареша, Ганићева јединица све објекте је порушила или спалила. И затрла трагове села које више не постоји.

Детаљније...
 
Затражена осуђујућа пресуда за злочине над Србима у Ступарима Штампај Пошаљи
Среда, 13 јун 2018
13/06/2018 | РТРС| СРНА

Тужилаштво БиХ затражило је данас пред Судом БиХ да Кахро Вејзовић буде проглашен кривим за ратне злочине почињене над српским заробљеницима 1992. године на подручју Ступара код Кладња.

Тужилац Владимир Симовић рекао је у завршној ријечи у овом предмету да сматра да је несумњиво доказао наводе оптужнице којима се Вејзовић терети за злочине против ратних заробљеника, преноси Бирн.

- Доказали смо да је оптужени, у својству активног полицајца Полицијске станице у Ступарима, починио дјела која му се стављају на терет, што произлази из материјалних доказа и исказа оштећених свједока. Тужилаштво БиХ тражи осуђујућу пресуду и одговарајућу санкцију - рекао је Симовић.

Детаљније...
 
Суд БиХ: Нетачно да је кључни свједок за убиство судије Илића невалидан Штампај Пошаљи
Среда, 13 јун 2018
12/06/2018 |  РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ, које је укинуло ослобађајућу пресуду Насеру Орићу, у образложењу је закључило да није тачна тврдња првостепеног вијећа да кључни свједок "О1" није био валидан приликом свједочења и утврђивања кривице оптуженог Орића за убиство судије Слободана Илића.

"Реперкусије кориштених незаконитих докумената у том предмету при доношењу првостепене пресуде утицале су на закључке првостепеног вијећа у погледу кредибилности свједочења кључног свједока 'О1'", наводи се у другостепеној одлуци, која је у посједу Срне, донесеној у процесу против ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и његовог пратиоца, припадника такозване Армије БиХ Сабахудина Мухића за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године.

Детаљније...
 
Суд БиХ: Првостепена пресуда Насеру Орићу заснована на погрешним доказима Штампај Пошаљи
Петак, 08 јун 2018
08/06/2018 | РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је првостепену ослобађајућу пресуду Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године, јер се заснива на доказима на којима се, према одредбама кривичног процесног закона, не може заснивати, те одредио поновно одржавање претреса пред овим вијећем, саопштено је из Суда.

У саопштењу се наводи да је Апелационо одјељење за ратне злочине Суда БиХ донијело другостепену одлуку којом се уважава жалба Тужилаштва БиХ, те се пресуда Суда БиХ од 9. октобра 2017. године укида и одређује одржавање претреса пред Апелационим вијећем.

Апелационо одјељење сматра основаним приговор у жалби Тужилаштва БиХ да је првостепено вијеће учинило битну повреду одредаба кривичног поступка, односно да се пресуда заснива на доказима на којима се, према одредбама кривичног процесног закона, пресуда не може заснивати, истичући да је из тих жалбених разлога учињена повреда имала за посљедицу укидање првостепене пресуде.

Детаљније...
 
Махмуљину судити и за злочин над 56 припадника прњаворске бригаде Штампај Пошаљи
Петак, 08 јун 2018
08/06/2018 |  РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ у оптужници против команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина изоставило је стравични злочин над 56 припадника Прњаворске лаке бригаде Војске Републике Српске, који се догодио у мају 1995. године на озренској коти Поцјелово, пишу "Вечерње новости".

Злочин су под командом Махмуљина починили припадници Трећег корпуса и муџахедини над углавном рањеним и заробљеним припадницима Прњаворске бригаде.

Овај злочин није обухваћен сарајевским процесом који се води против Махмуљина, односно у којем се командант Трећег корпуса терети да је знао за убиства и злостављања затвореника у периоду јул-август и током септембра 1995. године на Озрену и Возући.

Детаљније...
 
Каран: На локалитету Каменица пронађено осам лобања без скелета Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 јун 2018
06/06/2018 | РТРС | Аутор: СРНА

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, вјештак судске медицине Жељко Каран рекао је пред Судом БиХ да је вјештачењем скелетних остатака пронађених на локалитету Каменица утврдио да се двије лобање доводе у везу са пронађеним скелетима, док за осам лобања није било одговарајућих скелета.

Каран је додао да је ДНК анализом утврђен идентитет жртава.

- Код већине жртава пронађене су повреде у предјелу вратних пршљенова, кичменог стуба и грудног коша - појаснио је Каран.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 65 - 72 од 1086