Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Суђење за злочине над Србима у Орашју 1992. Штампај Пошаљи
Четвртак, 20 септембар 2018
19/09/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над Србима у Орашју 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Љубомир Павић рекао је да је његов брат Вид погинуо од гранате док је покушавао да спаси брата Чедомира којег је друга граната тешко ранила када су одведени из логора да копају траншее.

Павић је испричао да је са браћом и оцем 8. маја 1992. године из Новог Града одведен у логор у Оџаку, гдје су многи српски заробљеници пребијани и мучени.

Његов отац је, каже, размијењен у септембру, а он и браћа су остали у логору.

"Убрзо су Чедомир и Вид пребачени у Доњу Махалу, а ја сам остао у Оџаку. Комшија Мирослав Курешевић и још неки људи који су били са мојом браћом рекли су ми касније да су они одвођени на копање траншеа. Једног дана пала је граната и тешко ранила Чедомира. Вид је кренуо да га извуче, али је погинуо од друге гранате", испричао је Павић.
Детаљније...
 
Перишић: До краја септембра ексхумације на Озрену и Возући Штампај Пошаљи
Среда, 19 септембар 2018
19/09/2018 |  СРНА | РТРС

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић рекао је да очекује да би до краја септембра на подручју Озрена и Возуће требало да се изврши ексхумација ради проналаска посмртних остатака особа српске националности несталих у протеклом рату.

Перишић је рекао Срни да је Институт за нестала лица БиХ успоставио добру сарадњу са Тужилаштвом БиХ, те да у најскорије вријеме очекује да се издају налози за ексхумацијама српских жртава рата на подручју Посавине у Броду, Оџаку и Дервенти.

Возућани су масовно страдали од 10. до 24. септембра 1995. године, када је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 126 још трага

Детаљније...
 
Добровољачка: Кривична пријава због неизвршења одлуке Уставног суда БиХ Штампај Пошаљи
Уторак, 18 септембар 2018
18/09/2018 |  РТРС | СРНА

Адвокат Милан Романић поднио је данас Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордане Тадић због неизвршења одлуке Уставног суда БиХ да у року од три мјесеца одлучи по приговорима оштећених за обустављање истраге у случају "Добровољачка".

Романић, који је пуномоћник Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, војника ЈНА убијеног 3. маја 1992. године у нападу на војну колону у сарајевској Добровољачкој улици, те Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, поручника ЈНА убијеног 2. маја исте године у Сарајеву на Скендерији, поднио је кривичну пријаву и против Адиса Нуспахића, Бехаије Крњића и још 27 тужилаца Тужилаштва БиХ.

Детаљније...
 
Радивоје Остојић свједочио о нападу на Залазје Штампај Пошаљи
Понедељак, 17 септембар 2018
САРАЈЕВО, 17. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва БиХ, пред Апелационим вијећем Суда БиХ данас је почело обновљено суђење команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, који су првостепеном пресудом ослобођени оптужбе за злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Свједок Тужилаштва Радивоје Остојић рекао је данас да је као припадник Војске Републике Српске 12. јула 1992. године био у одбрани села Залазје, које су тог јутра са свих страна напали припадници такозване Армије БиХ.

"Након краћег отпора, Видоје Илић и ја смо се са своје линије морали повући према центру села. Ушли смо у стару кућу Драгана Ракића, у којој смо затекли око седам сабораца, међу којима су били Гојко Јефтић, Вељко Србин и Миломир Јеремић. При уласку у кућу, видјели смо неколико наших убијених војника, којима не знам имена. Убрзо је у кућу убачена бомба од које је један саборац убијен, а ја рањен", навео је Остојић.

Детаљније...
 
Арифовићу 10 година затвора због убиства српских цивила у Сребреници Штампај Пошаљи
Петак, 14 септембар 2018
14/09/2018 |  РТРС | СРНА

Суд БиХ осудио је данас Изета Арифовића на казну од 10 година затвора због убиства српских цивила на подручју Сребренице и Братунца, а Суада Смајловића на годину и два мјесеца за скрнављење тијела.

Арифовић је проглашен кривим за убиства цивила заробљених 12. јула 1992. године у мјесту Залазје код Сребренице, који су раније предали оружје, као и да је 21. јуна 1992. у мјесту Ратковићи код Братунца убио Живана Продановића.

Смајловић је проглашен кривим да је пуцањем у тијела мртвих извршио њихово скрнављење, али је ослобођен кривице да је учествовао у убиствима.

Детаљније...
 
Случај "Орић" - саслушање свједока тужилаштва Радивоја Остојића Штампај Пошаљи
Петак, 14 септембар 2018
13/09/2018 |  РТРС

Саслушањем свједока Тужилаштва БиХ Радивоја Остојића у понедјељак, 17. септембра, пред Апелационим вијећем Суда БиХ биће настављено обновљено суђење команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године.

На статусној конференцији одржаној 3. септембра, Апелационо вијеће је одбило приједлог тужиоца Мирослава Јањића да се током обновљеног поступка поново саслушају сви свједоци Тужилаштва да би Вијеће имало што бољи увид у овај предмет.

Орићев адвокат Лејла Човић рекла ја да поновно саслушање свих свједока представља одуговлачење процеса, те затражила да због економичности предмета Суд БиХ одбије овај приједлог, што је предсједавајући Вијећа Тихомир Лукес и учинио.

Детаљније...
 
Још једна скандалозна пресуда Суда БиХ Штампај Пошаљи
Уторак, 11 септембар 2018
10/09/2018 | Аутор: РТРС

Још једна срамотна пресуда Суда БиХ због ратног злочина над Србима. Злочин доказан, казна и испод законског минимума.

Судско вијеће којем је предсједавала Џемила Беговић, на двије године, првостепено, осудило је бившег команданта ХВО-а Босанска Посавина Менсура Ђакића, због убиства три заробљена српска цивила у селу Буквик надомак Брчког.

Истовремено, Бегзад Кајтази као извршилац, кривице је ослобођен због убиства Милке и Радојке Брестовачки. Прва осуђујућа пресуда за командну одговорност једном припаднику тзв. Армије БиХ, пред бх правосуђем, не може да потисне огорчење преживјелих логораша и породица убијених. Тужилаштво БиХ најављује жалбу.

Детаљније...
 
Поднета пријава против Хариса Силајџића за ратни злочин над српским цивилима на подручју Коњица Штампај Пошаљи
Четвртак, 06 септембар 2018
четвртак, 06. септембар 2018 | Данас | НСПМ

Одељење за борбу против тероризма, екстремизма и истраге ратних злочина ПУ Требиње, поднело је Тужилаштву БиХ извештај о почињеном кривичном делу против Хариса Силајџића за ратни злочин на подручју општине Коњиц над српским цивилима, потврђено је АТВ у ПУ Требиње.

Силајџић се сумњичи да је од почетка 1992. године до новембра 1993. у својству министра иностраних послова, а од новембра 1993. до краја 1995. године у својству председника Владе БиХ и једног од оснивача Патриотске лиге у Коњицу, доносио одлуке о оснивању сабирних центара (логора) на подручју Коњица, Челебића, Мусала и Брадина, наводи се у документу ПУ Требиње, пренела је РТРС.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 65 - 72 од 1128