Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Случај Махмуљин: Испитивање заштићеног свједока затворено за јавност Штампај Пошаљи
Среда, 10 јануар 2018
САРАЈЕВО, 10. ЈАНУАРА /СРНА/ - Суђење бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године настављено је давањем исказа заштићеног свједока Тужилаштва БиХ "С-10" без присуства јавности.

Предсједавајући Судског вијећа Суда БиХ Зоран Божић рекао је да ће цијели ток данашњег рочишта бити затворен за јавност.

Оптужница терети Махмуљина да није спријечио убиства и нечовјечна поступања припадника одреда "Ел муџахедин" на подручју Возуће и Завидовића.

Детаљније...
 
Тужилаштво упутило жалбу на пресуду Орићу Штампај Пошаљи
Субота, 30 децембар 2017
30/12/2017 | РТРС

Тужилаштво БиХ затражило је од Суда БиХ укидање првостепене ослобађајуће пресуде ратном команданту Сребренице Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу, оптуженим за убиство три српска заробљеника у сребреничким селима. Ово је за РТРС потврдио предметни тужилац Мирослав Јањић, који није желио износити детаље жалбе.

Након објављивања отправка пресуде, на коју се чекало дуже од два мјесеца, правницу су указивали на њену апсурдност, јер је, базирана на непостојећем доказу.

Апелационо вијеће Суда БиХ ипак ће преиспитати пресуду ратног и поратног судије Шабана Максумића да Насер Орић и Сабахудин Мухић нису криви и поред свједочења заштићеног свједока О1, Орићевог и Мухићевог саборца и очевица ликвидација предратног судије Слободана Илића, фотографа Митра Савића и полицајца Милутина Милошевића. Породице жртава очекују правичну оцјену чињенице да је Максумић исти доказ различито третирао у објави пресуде и писаном отправку који је објављен на интернет страници Суда БиХ.

Детаљније...
 
Тужилаштво: Пресуда Орићу базирана на доказу који не постоји Штампај Пошаљи
Субота, 30 децембар 2017
Б92.нет, Танјуг субота, 30.12.2017.

Тужилаштво Босне и Херцеговине упутило је Суду БиХ жалбу на првостепену пресуду Насеру Орићу, јавља бањалучка АТВ.

Тужилаштво је, како се наводи, констатовало да је та пресуда јединствена у судској пракси с обзиром на то да је базирана на доказу који не постоји и на доказу који није изведен на главном претресу.

Подсећа се да је Орић пре два месеца ослобођен првостепеном пресудом за убиство три српска цивила у сребреничким селима.

Детаљније...
 
У бх правосуђу све је могуће: Судија Смајловић заступа интересе оптуженог Махмуљина Штампај Пошаљи
Субота, 30 децембар 2017
29/12/2017 |  РТРС

У бх правосуђу све је могуће. Па и то да судија заступа интересе оптуженог! Управо тако се понаша ратни судија из Коњица, Мира Смајловић, у предмету против команданта Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакиба Махмуљина, којег оптужница терети по командној одговорности за злочин одреда “Ел муџахедин”, над српским заробљеницима на подручју Возуће 1995. године.

Као да није довољно што се тужилац Седин Идризовић дрзнуо да трагичном сукобу у региону – што је Дејтонска квалификација или оружаном сукобу у БиХ – хашка, самоиницијативно “додијели” међународни предзнак, наводећи у оптужници да је Војска Српске ратовала “за рачун тадашње Савезне Републике Југославије”.

Детаљније...
 
Подигнута оптужница због злочина над Србима у Чемерном код Илијаша Штампај Пошаљи
Петак, 29 децембар 2017
29/12/2017 | РТРС | Кликс

Тужилаштво БиХ подигло је оптужнице против 11 лица због стравичних злочина над жртвама српске националности у Чемерном, код Илијаша, 1992. године.

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине, подигао је оптужницу против Џемала Хаџића (рођен 1954. у Какњу), Теуфика Турудића (рођен 1960. у Какњу), Џемала Смоле (рођен 1963. у Какњу), Сенада Сикире (рођен 1959. у Какњу), Бењамина Сикире (рођен 1969. у Какњу), Хариса Сикире (рођен 1971. у Какњу), Енеса Дурака (рођен 1964. у Варешу), Мирсада Бешлије (рођен 1964. у Илијашу), Нусрета Бешлије (рођен 1962. у Илијашу), Мирзета Бешлије (рођен 1968. у Сарајеву) и Хамдије Спахића (рођен 1960. у Илијашу).

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужнице доказивати позивањем око 120 свједока, међу којима и преживјелих жртава и прилагањем око 400 материјалних доказа.

Детаљније...
 
Убијали, мучили и прогонили Србе Штампај Пошаљи
Петак, 29 децембар 2017
29.12.2017 13:14 | Горан Маунага | Глас Српске

Сарајево - Тужилаштво БиХ оптужило је 14 особа за ратне злочине и злочине против човјечности над српским цивилима почињене 1992. и 1993. године на подручју општине Коњиц.

Ријеч је о некадашњим припадницима Армије РБиХ, Територијалне одбране, Хрватског вијећа одбране, МУП-а РБиХ и паравојних формација. Оптуженима је на терет стављено убиство више десетина људи, мучење, злостављање, пљачкање и прогон готово цјелокупног цивилног становништва српске националности са подручја Коњица.

- Оптужени су учествовали у широком и систематичном нападу на цивилно становништво српске националности на подручју Коњица и околине и поступали супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Детаљније...
 
Тужилаштво уложило још три материјална доказа у случају Весели Штампај Пошаљи
Четвртак, 28 децембар 2017
САРАЈЕВО, 28. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ уложило је данас још три материјална доказа током наставка суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.

Тужилац Милорад Барашин, који је мијењао колегу Мирослава Јањића, уложио је изводе из Матичне књиге умрлих општине Зворник на име Слободан Стојановић од 27. јула 1992. године и његовог оца Илије Стојановића, који је у међувремену преминуо.

Барашин је уложио и записник Центра јавне безбједности Зворник од 15. марта 1993. године са печатом Хашког трибунала, који је сачињен током давања изјаве ратног заробљеника Војске Републике Српске Фериза Кајића.

Детаљније...
 
Оптужница против 14 лица због ратног злочина над Србима у Коњицу Штампај Пошаљи
Четвртак, 28 децембар 2017
28/12/2017 | РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 14 особа због злочина против човјечности над српским цивилима на подручју Коњица и околине.Оптужница је подигнута против Есада Рамића /51/, Шефика Никшића /72/, Митка Прикића /55/, Реџепа Балића /65/, Хамеда Лукомирака /46/, Исмета Хабибовића /61/, Сенадина Ћибе /50/ и Агана Рамића /55/, сви из Коњица, који се налазе у притвору, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужница је подигнута и против Аднана Аликадића /55/ из Сарајева и Алмира Падаловића /49/ из Мостара који се налазе у притвору, Енеса Јахића /48/ из Коњица којем су одређене мјере забране, те Сафаудина Ћосића /43/, Мухамеда Цакића /49/ и Сеада Јусуфбеговића /76/ из Коњица.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 65 - 72 од 972