Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Свједок упознао Халиловића у његовој кући Штампај Пошаљи
Понедељак, 19 март 2018
19/03/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, свједок одбране Фикрет Мустафић рекао је да је оптуженог Халиловића упознао крајем јуна 1992. године у Бајрићима, током боравка у његовој кући.

Мустафић је објаснио да је из Церске, као припадник Територијалне одбране одлазио на испомоћ у Ново Село и Бајриће, те да је током боравка у Бајрићима крајем јуна или почетком јула 1992. године, са неколико сабораца био смјештен у Халиловићевој кући.

- Једном, када сам се вратио са линије, видио сам Сакиба како се пере на чесми испред куће. На себи је имао сиву мајицу и тренерку, а мени је посебну пажњу привукла његова пушка пумпарица са преклапајућим кундаком. Он је дошао са групом из Тузле. Неки су били у униформи, а неки нису имали ни оружје - испричао је Мустафић.

Детаљније...
 
Свједок рекао да је Кајтази убио двије Српкиње Штампај Пошаљи
Субота, 17 март 2018
16.03.2018 | Срна | Глас Српске

Сарајево - У наставку суђења за ратни злочин над српским цивилима на подручју Брчког 1992. године, прочитан је исказ свједока Мирсада Мујића, који је навео да је видио двије жене док је дијелио храну војницима, а касније сазнао да их је убио Бегзад Кајтази.

Мујић, који је у међувремену преминуо, тврдио је да је добио наредбу од команданта Шемсудина Пекића да припаднике Пете чете опслужује храном приликом акције на Буквик.

Док је дијелио храну, Мујић је, како је навео, видио двије жене које су се предале такозваној Армији БиХ, јавио је "Бирн".

Након што је подијелио храну, те исте жене видио је како леже мртве.

Детаљније...
 
Свједок није чуо за дјечака Слободана и оптужену Елфету Весели Штампај Пошаљи
Петак, 16 март 2018
15/03/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника свједок одбране Сафет Мехмедовић рекао је да је оптуженог Сакиба Халиловића само једном кратко видио 1992. године у селу Бакрачи, те да није чуо за дјечака Слободана Стојановића и оптужену Елфету Весели.

"Халиловића знам од 1990. године. Радио је у `Глиници` у Каракају код Зворника. Некад смо знали попричати, заједно попити кафу. Након избијања рата, видио сам га само једном у јулу 1992. године у мом селу Бакрачи, гдје ми је у кратком разговору рекао да тражи своју родбину која је ту живјела", навео је Мехмедовић.

Свједок је рекао да је Халиловић тек тада дошао из Тузле на те просторе и да није знао да ли је био војно ангажован. Додао је да није чуо да је оптужени имао неку војну формацију, те да му није познато да је на подручју Бајрића постојао извиђачко-диверзантски вод.

Детаљније...
 
Свједочење о злочинима над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 март 2018
САРАЈЕВО, 14. МАРТА /СРНА/ - Свједок Тужилаштва БиХ Лука Васиљевић рекао је на суђењу припадницима ХВО оптуженим за ратни злочин над Србима на подручју Орашја да су током заробљеништва у Доњој Махали људи извођени на испитивања и поједини, попут Чеде Цвијановића, нису никад враћени, Аћиму Цвијановићу је избијено око, а Перу Гаврића су пронашли објешеног каблом о бојлер.

Васиљевић је испричао да су га из Букове Греде, гдје је живио и радио као возач прије рата, одвели 9. маја 1992. године људи у маскирним униформама са ознакама ХВО-а.

Он је навео да су припадници ХВО-а долазили неколико пута и сакупљали оружје, да је он предао пиштољ за који је имао одобрење и двије ловачке пушке, те да је Перо Винцетић био тај који је скоро увијек тражио наоружање.

Свједок је рекао да се 9. маја, када је један број мјештана камионом одведен из села Букова Греда, мјешанима обратио /један од оптужених/ Марко Доминковић, који је тражио да се преда цјелокупно наоружање.

Детаљније...
 
Уложени докази о незаконитом затварању Срба у Горажду Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 март 2018
САРАЈЕВО, 15. МАРТА /СРНА/ - У наставку суђења Ибри Меркезу, Предрагу Богунићу и Ешефу Хурићу за ратни злочин почињен у Горажду, Тужилаштво БиХ уложило је низ материјалних доказа, којима жели доказати да су у том граду незаконито затваране особе српске националности.

Као доказ тужилац Маријана Чобовић уложила је оптужницу Окружног војног тужилаштва у Горажду од 22. јула 1993. против Десе Беговића и других особа због држања оружја без одобрења у Бучју у јуну 1992. године.

Чобовићева каже да овим документом и другим из уложеног сета доказа доказује незаконито затварање особа српске националности, као и да су, након пуштања затворених лица из Министарства унутрашњих послова /МУП/ у Горажду, тек 1993. године поднесене кривичне пријаве против само 12 особа.

"За Луку Беговића се није радило ни о кривичном дјелу, него о прекршају", рекла је Чобовићева.

Детаљније...
 
Почело суђење за злочине над Србима у Броду Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 март 2018
12/03/2018 | РТРС | СРНА

У Суду БиХ почело је суђење Алминку Исламовићу за ратни злочин почињен над српским цивилима на подручју Брода 1992. године.

Исламовић је, према Тужилаштву БиХ, као некадашњи припадник и командир вода Војне полиције 101. брдске бригаде Хрватског вијећа одбране, оптужен у шест тачака да је од марта до октобра 1992. учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању цивила српске националности, који су били затворени у подруму старе станице полиције у Броду.

Исламовићу је на терет стављено и одвођење заточених на принудне радове, као и паљење и пљачкање њихове имовине, али и уништавање вјерских, културних и историјских споменика, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Погинула два држављана БиХ који су се у Сирији борили за Исламску државу Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 март 2018
11.03.2018 22:17 | klix.ba | Глас Српске

Сарајево - Насер Арнаут и Инес Миџић, држављани Босне и Херцеговине који су се у Сирији придружили злогласној Исламској држави, убијени су у тој блискоисточној држави.

Смрт Арнаута је за klix.ba потврдио породични пријатељ, а како се незванично сазнаје, у протеклом периоду покушао је вратити се у Босну и Херцеговину.

Бишћанин Миџић је постао познат широј јавности након што је пропагандни видео Исламске државе (ИСИЛ) доспио на интернет. На њему се појавио Миџић који је позвао муслимане у БиХ да убијају "невјернике". Арнаут, који је иначе из сарајевског насеља Бољаков Поток, налазио се на Интерпол-овој црвеној потјерници од 2016. године.

Детаљније...
 
Алипашино поље: Косовић свједочио о мучењима и силовањима Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 март 2018
САРАЈЕВО, 9. МАРТА /СРНА/ - Коста Косовић свједочио је данас на суђењу тројици бивших припадника такозване Армије БиХ пред Судом БиХ о мучењу српских затвореника и силовању жена у сарајевском насељу Алипашино поље током рата у БиХ.

Косовић, свједок Тужилаштва БиХ, рекао је да су га оптужени Сенад Џанановић, Гаџо и извјесни Крушко тукли током заточеништва у подруму зграде у овом насељу.

Он је испричао да је у јуну 1992. године одведен у подрум зграде на Алипашином пољу, гдје су га ударили приликом уласка, а затим је испитан.

Према ријечима свједока, од ударца је изгубио слух, а затим је смјештен у неусловни подрум с око 20 мушкараца и три жене – свједоцима "А" и "Б", те Зором Томић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 65 - 72 од 1014