Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Суђење Елфети Весели: Тужилаштво уложило материјалне доказе Штампај Пошаљи
Среда, 20 децембар 2017
САРАЈЕВО, 19. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Увођењем материјалних доказа Тужилаштва БиХ, данас је у Суду БиХ настављено суђење Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.

Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић је као материјалне доказе уложио списак припадника Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ, који је аутентификовао Хашки трибунал.

Бранилац Веселијеве адвокат Мирна Делалић уложила је приговор на аутентичност и релевантност, тврдећи да списак нико није потписао, на шта је Јањић одговорио да су многе пресуде донесене на основу таквих докумената, који у конкретном случају има и пропратни акт Хашког трибунала да је извршена аутентификација.

Детаљније...
 
Ускоро подизање оптужнице за злочине у Чемерном Штампај Пошаљи
Уторак, 19 децембар 2017
БАЊАЛУКА, 19. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да ускоро буду подигнуте оптужнице због ратног злочина над 33 српска цивила у селу Чемерно.

Којић је истакао да ратни злочин у селу Чемерно спада у категорију најсложенијих предмета и подсјетио да је напад на село изведен 10. јуна 1992. године у раним јутарњим часовима када су на монструозан начин убијени дјеца, жене и старија лица.

"О самом начину на који је извршена егзекуција говоре налази из судско-медицинске обраде тијела, а 1999. године је ископана масовна гробница у Чемерну у којој је било 20 тијела на којима су биле видљиве прострелне ране", рекао је Којић Срни.

Детаљније...
 
Нема подршке Хрватске истрагама у Посавини Штампај Пошаљи
Понедељак, 18 децембар 2017
18/12/2017 | РТРС | СРНА

Окружно јавно тужилаштво у Добоју није добило никакав одговор хрватских правосудних институција на замолнице за испитивање осумњичених у 12 предмета који се тичу ратних злочина у БиХ.

Портпарол добојског Окружног јавног тужилаштва Слободанка Лукић рекла је да је ријеч о осумњиченима које то тужилаштво терети за ратни злочини против цивилног становништва почињен у протеклом рату на подручју Брода, Дервенте и Оџака, пише "Глас Српске".

"Ријеч је о 12 предмета ратних злочина у којима водимо истрагу против осумњичених лица за која смо сазнали да живе у Хрватској. На наше замолбе још није одговорено", навела је Лукићева.
Детаљније...
 
Изрицање пресуде Азри Башић 27. децембра Штампај Пошаљи
Петак, 15 децембар 2017
15/12/2017 |  14:42 ⇒ 14:44 | РТРС | Срна

Изрицање првостепене пресуде Азри Башић за злочине над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и у селу Поље 1992. године заказано је за 27. децембар, речено је у Суду БиХ по окончању гланог претреса у овом предмету.

Током изношења завршних ријечи Башићеве одбране, бранилац Бинаса Абаспахић рекла је да Тужилаштво БиХ ничим није доказало да је оптужена починила кривична дјела ратни злочин над цивилним становништвом и злочин над ратним заробљеницима, што јој је стављено на терет измијењеном оптужницом од 22. новембра.

Детаљније...
 
Свједок видио да је Елфета Весели заклала дјечака Штампај Пошаљи
Петак, 15 децембар 2017
САРАЈЕВО, 14. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Заштићени свједок Тужилаштва БиХ "С-1" рекао је да је видио када је Елфета Весели ножем пресјекла врат дјечаку Слободану Стојановићу, али да није видио када је испалила један или два хица из пиштоља који му је прислонила на главу.

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, овај свједок је путем видео-линка из Београда описао дешавања која су претходила овом стравичном чину.

На почетку данашњег рочишта, свједок је рекао да је са око 100-120 припадника јединице Фикрета Мустафића Шиптара у јулу 1992. године кренуо из Церске на акцију у Каменици да би "ослободили подручје, да би из Сребренице изашла нејач".

Детаљније...
 
Свједок: Убиство дјечака Слободана Стојановића посматраo и Насер Орић Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 децембар 2017
 14/12/2017 |  17:03 ⇒ 20:53 | РТРС

Саслушањем свједока под мјерама заштите, иначе очевица ликвидације дванаестогодишњег Слободана Стојановића у Каменици код Зворника, настављено је суђење Елфети Весели као починиоцу, и њеном претпостављеном Сакибу Халиловићу Кибету, команданту мјесног Диверзантског вода тзв. Армије БиХ.

Свједок, који је такође био муслимански борац, потврдио је да је ликвидацију дјечака посматрао и ратни командант Сребренице Насер Орић.

Језиво је било, у судници слушати очевица убиства недужног дјечака. Десило се то, каже, по завршетку акције ширења коридора од Коњевић поља према Каменици. Док су "славили" побједу, возећи бицикл, појавио се Слободан. Елфета коју је као и Халиловића, познавао из ранијих борби, ухватила је дјечака за главу. Опсовала му четничку мајку. Упозоравали су војници своје окупљене команданте, међу којима су били и Орић и Халиловић, на монструозан чин који Елфета припрема. Но, нису реаговали.

Детаљније...
 
Документ ХВО-а из 1992. године потврда злочина Бошњака над Србима Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 децембар 2017
14.12.2017 10:55 | Срна | Глас Српске

Бањалука - Строго повјерљив документ Општинског одбора Хрватског вијећа одбране /ХВО/ из Коњица од 21. јула 1992. године, у којем Динко Зебић у име ХВО пише Ратном предсједништву, Територијалној одбрани и МУП-у Коњица о односу бошњачких представника цивилне, војне и полицијске власти према српским цивилима, представља потврду злочина у Коњицу, пишу „Вечерње новости“.

У овом документу Зебић наводи да ХВО дијели исти став према „четницима“, али да се не слаже са званичним ставовима Ратног предсједништва о искључивању телефона свим грађанима српске националности.

„Како је наведена одлука донесена без присуства чланова хрватске националности, а и раније су путем средстава информисања грађанству општине Коњиц презентовани неки ставови по "систему одмазде", што апсолутно не одговара цивилизацијском народу, нити правној држави БиХ, мада се нисмо одлучили да се јавно оградимо од таквих ставова, али вас молимо да убудуће не позивате на одмазду“, написао је Зебић.
Детаљније...
 
Саслушање Махмуљина без присуства јавности Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 децембар 2017
13/12/2017 |  12:53 ⇒ 12:57 | РТРС | Срна

У Суду БиХ данас је без присуства јавности настављено суђење бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину оптуженом за ратни злочин над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

- Током саслушања овог свједока Тужилаштва БиХ, јавност ће бити искључена - рекао је предсједавајући Судског вијећа Зоран Божић.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 57 - 64 од 949