Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

За силовање малољетне Српкиње у рату укупно 16 година затвора Штампај Пошаљи
Четвртак, 05 јул 2018
05.07.2018 17:14 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Суд БиХ осудио је данас бивше припаднике Армије РБиХ Елвира Муминовића, Самира Кешмера и Мирсада Мензиловића на укупно 16 година затвора за силовање малољетне Српкиње маја 1993. у сарајевском насељу Велешићи.

Неправоснажном пресудом Муминовић је осуђен на шест година затвора, а Кешмер и Мензиловић на по пет. Оптужени се пресудом обавезују да на име нематеријалне штете оштећеној “А” исплате 50.000 КМ.

Судско вијеће је, оцјеном доказа, закључило да су Муминовић, Кешмер и Мензиловић употребом силе и пријетњи силовали малољетну оштећену свједокињу “А”. Вијеће је закључило да је свједокиња “А” била цивилна особа, која није учествовала у ратним дејствима, преноси “Бирн”.

Детаљније...
 
Осморици 60 година затвора за злочине на Србима у Хаџићима Штампај Пошаљи
Четвртак, 05 јул 2018
05/07/2018 | РТРС | СРНА

Осморица Бошњака осуђена су данас пред Судом БиХ на укупно 60 година затвора због ратних злочина почињених над српским и хрватским цивилима у логорима на подручју сарајевске општине Хаџићи.

Судско вијеће прогласило их је кривим за ратни злочин против цивилног становништва, почињен од маја 1992. до јануара 1996. године.

Бивши предсједник Скупштине општине Хаџићи, те кризног штаба и ратног предсједништва те општине Мустафа Ђелиловић и командант Девете брдске бригаде такозване Армије БиХ Незир Казић осуђени су на по 10 година затвора.

Детаљније...
 
Максимовићу оптужени Јурић и још двојица поломили седам ребара Штампај Пошаљи
Среда, 04 јул 2018
04/07/2018 |  СРНА | РТРС

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ Владимир Максимовић рекао је да су му оптужени Кеми /Мирко Јурић/, његов брат Јурка и Марко Бенковић у школи у Доњој Махали, гдје је био затворен, поломили седам ребара.

"Жарко Ристанић и ја били смо посебно затворени у једну мању просторију, а та тројица војних полицајаца упадали су код нас ноћу, газили нас ногама и ударали чиме су стигли. Мени су на 14 мјеста поломили седам ребара, а Жарко је прошао још горе. То што су нам радили, нормални људи не могу ни замислити. А ми смо се, поред страшних болова, осјећали крајње понижено",испричао је Максимовић.

Он је потврдио да је познавао оптуженог Мату Живковића Ракијицу који је, како је рекао, ударао кога је стигао.

Детаљније...
 
Случај Махмуљин: Тужилаштво ће приложити 990 материјалних доказа Штампај Пошаљи
Среда, 04 јул 2018
4/07/2018 | 12:00 | СРНА | РТРС

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године данас је договорен начин и темпо прилагања 990 материјалних доказа Тужилаштва БиХ.

Тужилац Седин Идризовић рекао је да се први дио од 667 материјалних доказа односи на доказивање командне одговорности Махмуљина, друга на ексхумације и обдукције, док се трећа односи на доказе о оружаном сукобу у БиХ.

Детаљније...
 
Претрес Елфети Весели и Сакибу Халиловићу одржан без присуства јавности Штампај Пошаљи
Среда, 04 јул 2018
04.07.2018  | РТРС | Глас Српске

Сарајево - Суђење Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника настављено је данас у Суду БиХ без присуства јавности.

Предсједавајући Судског вијећа Дарко Самарџић појаснио је да је овај свједок дао исказ у Хашком трибуналу на затвореној сједници и под псеудонимом, те да Суд мора поштовати “хашке мјере”.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село на подручју Каменице.
Детаљније...
 
У БиХ се вратио 41 џихадиста Штампај Пошаљи
Петак, 22 јун 2018
22/06/2018 | РТРС | СРНА

Најмање 41 држављанин БиХ се прошле године вратио из Сирије, након учешћа у сукобима у тој земљи, наводи се у најновијем извјештају Европола.

У извјештају се истиче да се вјерује да је 300 лица из БиХ отишло у Сирију и Ирак. "Процјењује се да се у периоду до 31. децембра прошле године 107 држављана БиХ и даље налазило у Сирији, међу којима 61 мушкарац и 46 жена. Сматра се да се њих 41 вратило у БиХ, а да је 71 лице погинуло", пише у извјештају.

Из Европола напомињу да је током 2017. године забиљежен само један случај да је лице из БиХ спријечено да отпутује у земље у којима су у току оружани сукоби, пише Балкан инсајт.

Детаљније...
 
Још траје истрага против Атифа Дудаковића Штампај Пошаљи
Петак, 22 јун 2018
22/06/2018 |  РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ води интензивну истрагу против бившег генерала и команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића, рекао је Срни портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.

"Истрага је још у току и на овом предмету се интензивно ради", изјавио је Грубешић.

Тужилаштво БиХ сумњичи Дудаковића с Екремом Дедићем, Ибрахимом Шиљдедићем, Сафетом Салихагићем, Адисом Зјакићем, Реџепом Згојићем, Самиром Солаковићем, Фатмиром Муратовићем, Мухаремом Алешевићем, Хусеином Балагићем, Ејубом Корјенићем, Ибрахимом Надаревићем и Саидом Мујићем за злочине против човјечности почињене на подручју Крајине 1995. године.
Детаљније...
 
Оптужница против Атифа Дудаковића још није подигнута Штампај Пошаљи
Петак, 22 јун 2018
ATV | BL-portal.com |  21. 6. 2018.

Оптужница против Атифа Дудаковића још није подигнута, скоро два мјесеца након привођења ратног команданта Петог корпуса Армије РБиХ.

На упит АТВ-а о томе хоће ли се и када десити оптужница, из бх. Тужилаштва само кратак одговор - да је истрага у току и да се на предмету интензивно ради. Тужилаштво подсјећа да су на снази мјере забране према Дудаковићу и још 14  осумњичених за ратне злочине у Крајини 1995.

Оптужница против озлоглашеног команданта В корпуса Армије БиХ стоји на чврстим ногама, а њено подизање је питање дана, увјерен је директор Републичког центра за истраживање рата.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 57 - 64 од 1086