Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Настављено суђење за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Среда, 26 септембар 2018
26/09/2018 |   РТРС |  СРНА

Пред Судом БиХ настављено је суђење десеторици припадника командних структура ХВО-а, војне полиције и полиције у Орашју, оптужених за злочине над Србима у том граду 1992. године.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они се терете за прогон српског становништва - убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима.

Детаљније...
 
Јелић: У логору у Доњој Махали тукао ме полицајац звани Ракијица Штампај Пошаљи
Среда, 26 септембар 2018
26/09/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над Србима у Орашју 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Миливоје Јелић рекао је да га је у логору у Доњој Махали палицом тукао војни полицајац којег су звали Ракијица.

Јелић је посвједочио да је Ракијица /оптужени Мато Живковић/ мучио људе, те да су, осим њега, посебно окрутни према заробљеним Србима били Пера звани Коњ и војни полицајци чији су надимци били Дама, Кеми и Мата.

"Ракијица ме тјерао да клекнем и палицом ме тукао по тестисима и плексусу. Тијело ми је било црно и пуно рана од удараца, кожа ми се гулила, а крв текла и из ушију", рекао је свједок.

Детаљније...
 
Свједок потврдио да се боји освете Насера Орића Штампај Пошаљи
Уторак, 25 септембар 2018
25/09/2018 |  РТРС

Унакрсним испитивањем заштићеног свједока "01" пред Апелационим вијећем Суда БиХ настављено је обновљено суђење сребреничком команданту тзв. Армије БиХ Насеру Орићу и његовом војнику Сабахудину Мухићу.

И без обзира на све покушаје одбране оптужених да дискредитују свједока, он је остао досљедан исказу датом у првостепеном поступку и наводима оптужнице. Још једном је потврдио да је Орић убио судију Слободана Илића, а заједно са Мухићем и Милутина Милошевића и Митра Савића. Открио је и детаље о притисцима и пријетњама којима је изложена његова породица која је остала у Федерацији БиХ.

У вишечасовном, безочном настојању да дискредитује свједока, одбрана оптужених покушавала је да, мимо свих правних постулата, чак и "доказе" лажира. На покушају је, међутим, остало! Бомбастично су најавили да посједују, извод из казнене евиденције, према којем је свједок осуђиван за лажно пријављивање, каквим су, опет неуспјешно, покушали да представе и његово свједочење. Након упорног инсистирања поступајућег тужиоца Мирослава Јањића да спорни "доказ" у судници и прикажу, адвокати су га напрасно "загубили" негдје у спису!

Детаљније...
 
Заштићени сведок видео Орића да убија судију Илића Штампај Пошаљи
Уторак, 25 септембар 2018
понедељак, 24.09.2018 | Политика

САРАЈЕВО - Током наставка обновљеног суђења ратном команданту тзв. Армије БиХ у Сребреници, Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над Србима у Сребреници 1992, заштићени сведок „О1” Тужилаштва БиХ рекао је да је видео када је Орић убио судију Слободана Илића.

Сведок је посредством видео-линка из Београда испричао да су припадници муслиманске војске у јутарњим часовима напали село Залазје на Петровдан 1992. године, преноси Танјуг.

Према његовим речима, када је са својом групом, која је дошла из Ликара, савладао митраљеско гнездо које су држали Срби, дошли су у село у које су пре њих стигли војници из Сребренице које је предводио Орић.

Детаљније...
 
Више од 400 људи са Косова отишло на сиријско ратиште Штампај Пошаљи
Субота, 22 септембар 2018
петак, 21.09.2018, Политика

Према подацима Стејт департмента, погинуло их је 74, вратило се 133, док је њих 196 остало у конфликтним зонама

ВАШИНГТОН – Са територије Косова у Сирију и Ирак су прошле године отишле 403 особе, са циљем да се боре у редовима Исламске државе и Ал-Нусра Фронта, а погинуло их је 74, наводи се у извештају Стејт департмента о тероризму за 2017. годину, који је представљен у Вашингтону.

Према подацима Стејт департмента, на Косово се вратило 133, док је њих 196 остало у конфликтним зонама.


Детаљније...
 
Свједок рекла да јој је у нападу на село Чемерно убијен муж Штампај Пошаљи
Петак, 21 септембар 2018
20.09.2018 22:07 | Срна | Глас Српске

Сарајево - На суђењу бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване РБиХ оптужених за злочине над српским цивилима на подручју Чемерна /општина Илијаш/ током 1992, први свједок Тужилаштва БиХ Велиборка Трифковић рекла је да је у нападу на село Чемерно њен муж убијен, а да се она са породицом сакрила у једну пећину.

Трифковићева се присјетила да је 9. јуна 1992. године дошла у посјету својим родитељима у село Чемерно, истакавши да је напад почео у раним јутарњим часовима наредног дана, преноси Бирн.

Тужилаштво је Трифковићевој предочило дио видео-записа са изласка на лице мјеста, на шта је она навела да пећина са снимка не личи на пећину у којој су се крили.

Детаљније...
 
Свједок чуо да су резервисте ЈНА убили Херенда и Шок Штампај Пошаљи
Петак, 21 септембар 2018
20/09/2018 | РТРС | Аутор: СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва Џемал Шабић рекао је данас да је чуо да су војнике убили Неџад Херенда и припадник јединице Јуке Празине, којег су звали Шипац и Шок.

Он каже да мисли, али да није сигуран да је Шок, трећеоптужени у овом предмету, Нермин Узуновић, којег је видио у судници.

Свједок је испричао да је као припадник Специјалне јединице МУП-а у Дому полиције био задужен за материјално-техничка средства и да је био смјештен у подруму, гдје се у двије просторије налазило наоружање и муниција за које је само он био задужен.

Детаљније...
 
Орић потврдио да је био у Залазју Штампај Пошаљи
Четвртак, 20 септембар 2018
18.09.2018 12:02 | Жељка Домазет

Сарајево - Свједок Радивоје Остојић рекао је јуче на поновљеном суђењу Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу да је ратног бошњачког команданта Сребренице видио током напада на село Залазје, а ту чињеницу потврдио је и сам Орић.

Остојић је рекао да је као припадник Војске Републике Српске 12. јула 1992. године био у одбрани села Залазје, које су тог јутра са свих страна напали припадници Армије РБиХ.

- Напад на Залазје почео је око пола десет, десет часова. Након краћег отпора Видоје Илић и ја смо се са своје линије морали повући према центру села. Ушли смо у стару кућу Драгана Ракића, у којој смо затекли око седам сабораца, међу којима су били Гојко Јефтић, Вељко Србин и Миломир Јеремић. При уласку у кућу затичемо неколико наших мртвих  војника, којима не знам имена. У кућу је убачена црна бомба “крагујевка” од које је један саборац убијен, а ја рањен - испричао је Остојић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 57 - 64 од 1128