Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Ко је Елфета Весели, жена која је масакрирала дјечака? Монструм из армије Насера Орића Штампај Пошаљи
Понедељак, 20 новембар 2017
19/11/2017 |  09:56 ⇒ 20:08 | РТРС | Блиц

Суђење Албанки с Косова Елфети Весели за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића током ратне 1992. године у Доњој Каменици код Зворника у БиХ наставља се 20. новембра. Поред ње, за ратни злочин оптужен је и Сакиб Халиловић, али посебно се истиче суровост сљедбенице Насера Орића, која је немилосрдно заклала српског дјечака.

Тужилаштво БиХ терети другооптужену Елфету Весели да је као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица тзв. Армије БиХ у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице у Подрињу.


Детаљније...
 
Девет година затвора за злочине над Србима у Коњицу Штампај Пошаљи
Субота, 18 новембар 2017
17/11/2017 |  19:52 ⇒ 20:59 | РТРС |

Едхем Жилић, бивши управник логора "Мусала" у Коњицу осуђен je на девет година затвора за ратни злочин над цивилима српске и хрватске националности.

Жилић је осуђен по свих 16 тачака оптужнице, које га терете за нечовјечно поступање према затвореницима  укључујући и силовања.

Едхем Жилић звани Едо, како су изјављивали свједоци, страх и трепет логора Мусала, пажљиво је саслушао изрицање пресуде. Прије 24 године као припадник четврте бригаде војне полиције такозване Армије БиХ дошао је на мјесто управника затвора, заправо школске спортске сале на Мусали у Коњицу.

Детаљније...
 
Станковић: Свједок на суђењу Орићу лагао о убиству Милутина Милошевића Штампај Пошаљи
Субота, 18 новембар 2017
17/11/2017 |  09:03 ⇒ 09:08 | РТРС | СРНА

Патолог Зоран Станковић, који је свједочио више од десет пута у Хашком трибуналу, изјавио је да заштићени свједок на суђењу Насеру Орићу пред Судом БиХ није говорио истину када је свједочио како је убијен командир полицијске станице у Братунцу Милутин Милошевић.

Он је у интервјуу за "Политику", који ће у цјелости бити објављен у недјељу, 19. новембра, рекао да је заштићени свједок тврдио да је Милошевић пресјечен рафалом што није тачно.

Станковић каже да је на другима да анализирају да ли је то свједок рекао намјерно или случајно, додајући да је обдукциони налаз о том случају доставио не само БиХ, већ и Хашком трибуналу прије више од 10 до 15 година.

Детаљније...
 
За злочине над Србима у Дретељу Медићу 14 година затвора, Рајић ослобођен Штампај Пошаљи
Петак, 17 новембар 2017
17.11.2017 10:16 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Суд БиХ осудио је Ивана Медића на јединствену казну затвора у трајању од 14 година, док је Тончо Рајић ослобођен кривице за ратни злочин против цивилног српског становништва у логору Дретељ код Чапљине.

Медић и Рајић су, према оптужници, од 5. маја до 17. августа 1992. године, као припадници ХОС-а и Хрватског вијећа одбране, учествовали у незаконитом затварању, нечовјечном поступању, пљачкању имовине, те присиљавању на сексуални однос цивила српске националности у логору Дретељ.

Медић је проглашен кривим да је учествовао у нечовјечном поступању и присиљавању на сексуални однос цивила српске националности и осуђен је на седам и по година затвора. Због осуде на седмогодишњу казну за ратни злочин у другом предмету Медићу је изречена јединствена казна, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Укинута пресуда Екрему Ибрачевићу Штампај Пошаљи
Субота, 11 новембар 2017
САРАЈЕВО, 10. НОВЕМБРА /СРНА/ - Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ укинуло је пресуду у осуђујећем дијелу Екрему Ибрачевићу, који је првостепеном пресудом осуђен на три године затвора за злочине над српским цивилима у љето 1992. године на подручју Сребреника.

У предмету против Ибрачевића, Фарука Смајловића и Сејдалије Ћовића, Апелационо одјељење уважило је жалбу Ибрачевићевог браниоца, укинуло првостепену пресуду од 28. октобра прошле године у осуђујућем дијелу и одредило одржавање претреса пред вијећем Апелационог одјељења.

Из Суда БиХ саопштено је да је жалба Тужилаштва БиХ у погледу ослобађајућег дијела одбијена као неоснована, те да се пресуда Суда БиХ у том дијелу потврђује.

Детаљније...
 
У НУЖДИ ПОЈЕДИ НЕВЕРНИКА! Шокантна открића о ухапшеном имаму БиХ Штампај Пошаљи
Четвртак, 09 новембар 2017
Г. Чворовић | 09. новембар 2017. 17:00 |  Вечерње новости

Подстрекач атентатора по надимку ал-Босни је према најновијим сазнањима био је ницијатор окупљања преко шифроване друштвене мреже "Телеграм", а својим пратиоцима је поручивао да је и канибализам оправдан

ИСТРАГА је дошла до нових шокантних детаља о босанском подстрекачу атентатора, познатом по надимку ал-Босни, после хапшења десет особа на територији Француске и Швајцарске, осумњичених да су, на његов наговор, спремали терористичке нападе.

Дошло се, тако, до сазнања, да је иницијатор окупљања преко шифроване друштвене мреже "Телеграм" својим пратиоцима поручио да је, чак, дозвољено "појести неверника" у случају крајње нужде!

Детаљније...
 
Свједоци: Злостављани у муџахединском логору и тјерани да приме ислам Штампај Пошаљи
Четвртак, 09 новембар 2017
08/11/2017 |  12:59 | РТРС | СРНА

У наставку суђења бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједоци Тужилаштва БиХ Драго Гајић и Боро Главић потврдили су да су били злостављани у муџахединском логору и тјерани да приме ислам .

Свједоци, који су данас саслушани путем видео линка успостављеним са Окружним судом Бањалука, говорили су о тортурама које су, са осталим припадницима Војске Републике Српске, доживјели након пада Возуће у септембру 1995. године.

Гајић, који је био припадник Друге крајишке бригаде ВРС, рекао је да се након снажног напада муслиманске војске и муџахедина, њих 41 успјело извући са линије у Возући, те да су се цијелу ноћ крили у шуми у којој су "свуда, као мрави" били муџахедини.

Детаљније...
 
Имам из Босне врбовао атентаторе Штампај Пошаљи
Уторак, 07 новембар 2017
Г. Чворовић | 07. новембар 2017. 11:01 > 21:55  | Вечерње новости

У спектакуларној акцији француских и швајцарских специјалаца на територији две земље ухапшено десет особа

ЗАЈЕДНИЧКОМ акцијом француских и швајцарских власти у уторак је на територији две земље ухапшено десеторо осумњичених за припремање терористичких напада. Деветоро их је лишено слободе у Француској, а једна особа у Швајцарској. У центру истраге је швајцарски држављанин, имам пореклом из Босне.

Стар 27 година, овај самопрокламовани емир, познат по надимку Ал Босни, био је у контакту са особама које живе у Француској преко криптоване друштвене мреже "Телеграм" и са њима размењивао поруке забрињавајуће садржине. На овај начин је окупљао оне који нису успели да оду у Сирију, уз поруку да и у Француској могу да направе покољ, и да за то имају средстава.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 57 - 64 од 908