Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Тужилаштво БиХ поднијело измијењену оптужницу против Азре Башић Штампај Пошаљи
Субота, 25 новембар 2017
24/11/2017 |  11:45 ⇒ 11:46 | РТРС

На суђењу Азри Башић, Тужилаштво БиХ прочитало је у Суду БиХ измијењену оптужницу за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти 1992. године.

Тужилац Миланко Кајганић рекао је да ће измијењена оптужница бити у складу са изјавама оштећених.

Кајганић је тада предложио Суду још два додатна материјална доказа - овјерене фотокопије фотографија свједока Радојице Гајића и преминулог Миле Кузмановића, чији је исказ раније прочитан у судници.

Детаљније...
 
Извјештај против командира у логору Мусала због злостављања Срба Штампај Пошаљи
Петак, 24 новембар 2017
ТРЕБИЊЕ, 23. НОВЕМБРА /СРНА/ - Пoлицијска управа Требиње данас је Тужилаштву БиХ доставила извјештај против лица чији су иницијали С.К, настањеном у Доњим Хаџићима, због постојања основа сумње да је у својству командира страже у логору Мусала, општина Коњиц, учествовао у малтеретирању и злостављању цивила, логораша српске националности 1992. године.

Према незваничним сазнањима Срне, ријеч је о Сенаду Казазићу /63/ из Коњица. У Полицијској управи Требиње наводе да се осумњичени терети за злочин против човјечности и ратни злочин против цивилног становништва.

Казазићу се ставља на терет да је 15. јуна 1992. године, према изјави свједока, приликом гранатирања логора са положаја такозване Армије БиХ, уз пријетњу оружјем, наредио логорашима да посједају на своја мјеста у фискултурној сали спортске дворане логора Мусала и тако их спријечио да се склоне на безбједније мјесто.

Детаљније...
 
Тужилаштво БиХ подноси измијењену оптужницу против Азре Башић Штампај Пошаљи
Четвртак, 23 новембар 2017
23/11/2017 |  10:18 ⇒ 13:33 | РТРС

Тужилаштво БиХ сутра ће Суду БиХ поднијети измијењену оптужницу против Азре Башић, која се терети за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године.

На рочишту одржаном 3. новембра, тужилац Миланко Кајганић рекао је да ће измијењена оптужница бити у складу са изјавама оштећених.

Кајганић је тада предложио Суду још два додатна материјална доказа - овјерене фотокопије фотографија свједока Радојице Гајића и преминулог Миле Кузмановића, чији је исказ раније прочитан у судници.

Детаљније...
 
Велики парк: Свједочења о страдању војника ЈНА у Сарајеву Штампај Пошаљи
Четвртак, 23 новембар 2017
23/11/2017 |  18:16 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ и бивши полицајац Ивица Бранковић изјавио је данас да су његове колеге у Полицијској станици у сарајевској општини Нови Град причале да је Давор Мишо Матић у Великом парку убио војнике ЈНА који су 22. априла 1992. године заробљени на Добрињи.

Бранковић је у наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, рекао да је у том периоду био старији дежурни у Полицијској станици, те да је из своје канцеларије видио када је Матић привео неколико војника.

Он је појаснио да га је прије тога командир станице Малик Кривић обавијестио да Давор Матић на подручју Мојмила води припаднике ЈНА и да треба да пошаље патролу да види о чему је ријеч, те да помогну да их доведу.

Детаљније...
 
Абдулазу Кекићу двије године затвора за ратовање у Сирији Штампај Пошаљи
Среда, 22 новембар 2017
САРАЈЕВО, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Османа Абдулазиза Кекића на двије године затвора због придруживања страним паравојним формацијама на подручју Сирије.

Према другостепеној пресуди, Кекић је осуђен да је 20. марта 2015. године с циљем придруживања страној паравојној формацији отпутовао у Турску, а затим неутврђеног дана у Сирију гдје се прикључио јединици "Енвер Алваки", која дјелује при такозваној "Исламској држави" и гдје је остао до 2. октобра те године.

Првостепеном пресудом у јуну, Кекић је ослобођен оптужбе, али је Апелационо вијеће уважило жалбу Тужилаштва, те је Кекићу суђено изнова, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Бин Ладен је имао мрежу на Косову Штампај Пошаљи
Уторак, 21 новембар 2017
Екипа "Новости" | 21. новембар 2017 | Вечерње новости

Материјал из рачунара вође Ал Каиде указао на везе између терориста и стварања лажне државе на Балкану. Кретао се у новембру 1998. по Албанији и слао борце у ОВК

КОСОВО и Метохија важно су место на мапи међународног исламистичког екстремизма. Јужна српска покрајина важи као полигон за регрутацију проповедника екстремних учења, па и терориста.

У контексту ове чињенице, како указују познаваоци обавештајних прилика на Балкану, треба посматрати вест да су у компјутеру вође Ал каиде Осаме бин Ладена, убијеног 2011, биле похрањене фотографије и планови Косовске Митровице (Храм Светог Димитрија), као и мапе Косова.

Детаљније...
 
Свједоци Тужилаштва нису се појавили на суђење за убиство дјечака Штампај Пошаљи
Понедељак, 20 новембар 2017
САРАЈЕВО, 20. НОВЕМБРА /СРНА/ - Ниједан од три свједока Тужилаштва БиХ на суђењу Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, није се појавио на данашњем рочишту.

Предсједавајући судског вијећа Дарко Самарџић рекао је да је тек прошлог четвртка обавијештен да је један свједок, наводно, преминуо и да Суд БиХ чека званичну потврду о његовој смрти.

Он каже да други свједок, који се налази у иностранству, није доступан на адреси коју Суд има, док се трећи из здравствених разлога није могао одазвати судском позиву.

Самарџић је рекао да је од 25 предложених свједока Тужилаштва БиХ до сада саслушано 15.

Детаљније...
 
На суђењу Веселијевој свједоци "нестају" Штампај Пошаљи
Понедељак, 20 новембар 2017
20/11/2017 |  19:09 ⇒ 20:26 | РТРС

Након што је поступајући тужилац најавио кривичне пријаве за лажно свједочење или промјену исказа, ниједан од три најављена свједока на суђењу Елфети Весели и Сакибу Халиловићу, оптуженим за свирепо убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића, 1992. године код Зворника, није се појавио на данашњем рочишту.

Један је недавно наводно преминуо, мада службене потврде о смрти још нема. Други је недолазак правдао болешћу, а трећи је "постао недоступан" правосуђу. За овим "недоступним" свједоком и свим сличним, трагаће СИПА.

На једном од претходних рочишта, Судско вијеће је упозорено да свједоци волшебно "нестају" са радара бх. истражних органа и безбједносних служби, напрасно мијењају дугогодишње адресе и искључују телефоне са мрежних оператера. Већ данас, Одјељење суда за подршку свједоцима саопштило је да им је адресирани позив враћен с ознаком "непознато".

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 49 - 56 од 908