Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Штрбац: Оптужница против Дудаковића и за злочине над Србима у "Олуји" Штампај Пошаљи
Понедељак, 15 октобар 2018
15/10/2018 | РТРС | СРНА

Директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац очекује да ће Тужилаштво БиХ по командној одговорности подићи оптужницу против ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића и за ратне злочине почињене над неколико стотина Срба током војне акције "Олуја" 1995. године.

"Увјерени смо да се води истрага против Дудаковића за ове злочине и да ће на крају бити спојена јединствена оптужница. Атиф Дудаковић је по командној одговорности био надређен бившем припаднику Петог корпуса такозване Армије БиХ Шефику Алићу кога је Суд БиХ осудио на осам година затвора за ратни злочин против четворице заробљених припадника Војске Српске Крајине", рекао је Штрбац.

Он каже да "Веритас" тражи накнаду штете за породице убијених Срба од Хрватске на основу пресуде Суда БиХ у случају Шефика Алића на основу сплитског споразума, који су 22. јула 1995. године потписали тадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман и предсједник такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић.

Детаљније...
 
Палио села, убијао Србе Штампај Пошаљи
Понедељак, 15 октобар 2018
Атиф Дудаковић
Ђ. Баровић - Вести |  15.10.2018.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Атифа Дудаковића, ратног команданта Петог корпуса и још 16 припадника Армије БиХ, због кривичног дела "злочина против човечности" почињених 1995. на подручју више општина. Реч је о догађајима од 13. септембра до 10. октобра 1995. године током операције Армије БиХ "Сана 95".

Део оптужнице се бави ратним злочинима које су снаге под командом Дудаковића починиле над сународницима из Аутономне покрајине Западна Босна у Цазинској Крајини.

У овом периоду припадници Петог корпуса су буквално сравнили са земљом најмање 200 српских села на територији општина: Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост. Према наводима из подигнуте оптужнице, Дудаковић и његови потчињени одговорни су за убиство најмање 300 српских цивила или ратних заробљеника.

Детаљније...
 
Оптужница против Дудаковића и још 16 стигла у суд Штампај Пошаљи
Петак, 12 октобар 2018
петак, 12.10.2018 | Политика, Танјуг

САРАЈЕВО – Оптужница против бившег генерала Атифа Дудаковића и 16 команданата и припадника Петог корпуса тзв. Армије БиХ, која их терети за злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Крајине 1995. стигла је у Суд БиХ, пренела је Радио телевизија РС.

За потврђивање оптужнице Суд има рок осам дана, а у сложеним предметима је тај рок до 15 дана.

О одлуци Суда поводом предметне оптужнице јавност ће бити благовремено информисана саопштењем Суда, речено је Срни у том суду.

Тужилаштво БиХ јуче је подигло оптужницу против бившег генерала Атифа Дудаковића и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ, преноси Танјуг.

Детаљније...
 
Подигнута оптужница против Атифа Дудаковића Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 октобар 2018
11.10.2018 14:13 | Глас Српске

САРАЈЕВО - Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против Атифа Дудаковића и још 16 припадника и команданата 5. корпуса Армије РБиХ који се терете за злочине против човјечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју опћина Бихаћ и Цазин, саопштено је данас из Тужилаштва БиХ.

Оптужени се терете за убиства више од 300 особа српске националности, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тијела једног дијела жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за дијелом убијених се још увијек трага.

Детаљније...
 
Могућа веза Џаферовића са злочинима над Србима Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 октобар 2018
Душанка Станишић |четвртак, 11.10.2018 | Политика

Сарајево – У трци за бошњачког члана Председништва БиХ на прошлонедељним општим изборима победио је Шефик Џаферовић, потпредседник најутицајније политичке партије међу Бошњацима, Странке демократске акције (СДА), у коју је ушао ратне 1993. године.

Џаферовић је рођен 9. септембра 1957. у Завидовићима, где је завршио основну школу и гимназију, након чега је уписао Правни факултет у Сарајеву, на коме је и дипломирао 1979. године. Радно искуство стицао је у Општинском и Окружном суду у Зеници све до 1992, односно 1996. године, када је изабран за секретара ратне бошњачке тајне службе, познатије као АИД.

У Парламентарној скупштини БиХ је од 2000. године, као кадар СДА један мандат провео је у Дому народа, а онда је на општим изборима 2014. изабран за посланика у Представничком дому, у коме је и дочекао кандидатуру за члана Председништва БиХ. У том дому, по систему ротације, обављао је функцију и председавајућег и заменика председавајућег.

Детаљније...
 
Подигнута оптужница против Дудаковића и још 16 припадника Армије БиХ Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 октобар 2018
четвртак, 11.10.2018 | Политика

САРАЈЕВО - Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против Атифа Дудаковића и 16 припадника 5. корпуса Армије Републике Босне и Херцеговине, а о томе да ли ће она бити прихваћена или одбијена, одлучиће суд.

Тужилаштво је саопштило да се оптужени терете за злочине против човечности који обухватају убиства више од 300 особа, српских цивила, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и верских објеката.

Асим Црналић, адвокат Дудаковића за Клиx.ба каже да он још није примио оптужницу.

Детаљније...
 
Завршне ријечи Тужилаштва у случају Орић и Мухић 19. октобра Штампај Пошаљи
Уторак, 09 октобар 2018
08.10.2018 13:19 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Тужилаштво БиХ изнијеће 19. октобра завршне ријечи у обновљеном поступку који се пред Апелационим вијећем Суда БиХ води против команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића за злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Предсједавајући Апелационог вијећа Тихомир Лукес рекао је данас да ће прије завршне ријечи Орићев бранилац, адвокат Лејла Човић, уложити посљедње материјалне доказе.

Човићева је објаснила да је ријеч о документима који показују које је задатке Орић обављао за федерално Министарство бораца и да није могао утицати на статус заштићеног свједока Тужилаштва БиХ “О-1”, односно на његово скидање са списка бораца такозване Армије БиХ.

Детаљније...
 
Свједоци на Чемерну видјели лешеве прективених лица Штампај Пошаљи
Субота, 29 септембар 2018
САРАЈЕВО, 27. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване РБиХ оптуженим за злочине над српским цивилима на подручју Чемерна 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Мира Тодоровић рекла је да је по окончању напада на ово село у општини Илијаш видјела лешеве чија су лица била прекривена одјећом.

Тодоровићева је навела да је 2. јуна 1992. године дошла у Чемерно са породицом из Дражевића након што су чули да је из сусједног села Буњевац нестао Перо Буњевац, који се никада није вратио.

"Отишли смо код мог ујака Ђорђа Трифковића. Приликом уласка у село примијетила сам четири хаубице испод пута окренуте према стијенама. Наредних дана, док смо тјерали стоку, повремено се чуло да хаубице дјелују. Не знам ко је био на хаубицама", рекла је она.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 49 - 56 од 1128