Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Суђење за Орашје прекинуто због техничких проблема Штампај Пошаљи
Среда, 07 фебруар 2018
07/02/2018 |  РТРС

Суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране, који су оптужени за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године, данас је у Суду БиХ прекинуто због техничких проблема са видео линком из Београда.

Лоше везе између судова у Сарајеву и Београду онемогућиле су да започето давање исказа свједока Тужилаштва БиХ Јоке Божић, која је живјела у Буковој Греди код Орашја, буде доведено до краја.

Након више прекида на везама, Суд је одлучио да данашње рочиште буде прекинуто.

Детаљније...
 
Да ли вехабије обучавају и малољетнике? Штампај Пошаљи
Уторак, 06 фебруар 2018
06/02/2018 |  РТРС

Снимке који, према оцјени безбједносних стручњака, то протврђују, министар безбједности БиХ Драган Мектић тврди да није видио. На снимку, који је објавио портал Дневник.ба, вехабије дјечаке подучавају исламу, али и изводе вјежбе идентичне војничким припремама.


"Аскери" у преводу војници-регрути, у пракси бошњачка дјеца од 10-так година која уче да савладавају физичке препреке, борилачке вјештине. Немају униформе, али организација зимског кампа симулира војну обуку као и сам лого "Аскера". Предавачи са препознатљивим вехабијским брадама, упознају младе Бошњаке са тајнама ислама. Џевад Галијашевић упозорава да се код дјеце ствара психоза рата што тражи реакцију цијелог друштва.

Детаљније...
 
БиХ: Потврђена ослобађајућа пресуда бившем припаднику ХВО за ратни злочин 1993. против Срба у Ливну Штампај Пошаљи
Уторак, 06 фебруар 2018
уторак, 06. фебруар 2018 | Танјуг | НСПМ

Сарајево -- Апелационо веће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом је Зденко Андабак ослобођен оптужби да је починио ратни злочин 1993. године против Срба у Ливну.

Жалбу Тужилаштва Босне и Херцеговине је Апелационо веће одбацило као неосновану и потврдило пресуду из марта 2017. године, преноси Фена.

Андабак је током рата у БиХ био заповедник војне полиције ХВО за оперативну зону северозападна Херцеговина и заповедник војне полиције ХВО-а у Ливну.

Детаљније...
 
Расправа о саслушању свједока посредством видео линка Штампај Пошаљи
Субота, 03 фебруар 2018
САРАЈЕВО, 2. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, данас се у Суду БиХ расправљало о даљем току извођења доказа Тужилаштва БиХ, које је на претходном рочишту најавило да намјерава посредством видео-линка да саслуша свједока који не живи у БиХ.

Судско вијеће је жељело да провјери када Тужилаштво планира саслушање овог свједока и да ли је успјело, путем међународне правне помоћи, да закаже термин за његово саслушање.

Тужилац Мирослав Јањић рекао је да је посредством Министарства правде БиХ упутио захтјев надлежним тијелима Холандије за спровођење свједока у БиХ, али је Суд оцијенио да тај процес предуго траје и сугерисао му да такав захтјев упути путем Интерпола.

Детаљније...
 
Алипашино поље: Свједок препознао стуб за који је био везан Штампај Пошаљи
Петак, 02 фебруар 2018
САРАЈЕВО, 2. ФЕБРУАРА /СРНА/ - На суђењу тројици бивших припадника такозване Армије БиХ за затварање, нечовјечно поступање и убиства цивила у сарајевском насељу Алипашино поље, свједоку Тужилаштва БиХ Миленку Вишњевцу показан је снимак лица мјеста, на којем је препознао стуб у том насељу за који је, како каже, са осталим затвореницима био везан.

Тужилаштво је Вишњевцу представило фото-документацију - лице мјеста које је, у присуству свједока, Агенција за истраге и заштиту /СИПА/ сачинила у децембру 2016. године, преноси Бирн.

На показаним фотографијама, Вишњевац је препознао зграду на Тргу ЗАВНОБиХ-а број 27, споредни улаз кроз који су затвореници улазили и заједничке просторије, гдје су једно вријеме боравили.

Детаљније...
 
Потврђена оптужница против 11 лица за злочине на Чемерну Штампај Пошаљи
Петак, 02 фебруар 2018
02/02/2018 |   РТРС | СРНА

Суд БиХ потврдио је оптужницу против 11 лица за удружени злочиначки подухват над српским цивилним становништвом крајем маја, почетком јуна 1992. године у мјесту Чемерно, општина Илијаш.

Оптужница за злочине терети Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада Сикиру, Бењамина Сикиру, Хариса Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада Бешлију, Нусрета Бешлију, Мирзета Бешлију и Хамдију Спахића, саопштено је из Суда БиХ.

Детаљније...
 
Број параџемата нарастао на 100 Штампај Пошаљи
Четвртак, 01 фебруар 2018
31.01.2018 16:27 | Горан Маунага | Глас Српске

Бањалука - У БиХ су донедавно била 64 параџемата, а у посљедњих годину формирано је нових четрдесетак, тако да их данас има више од 100, открио је министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

Он је рекао да се проблем вехабизма и радикалног исламизма у БиХ шири и да то мора бити заустављено.

- За разлику од ФБиХ, у Српској нема енклава, нити вехабијских заједница, нити било чега што може да угрози безбједност грађана. Са личном картом из РС на страна ратишта је отишло 17 особа. Осам их се вратило, а тренутно их је шест у Српској. То су припадници радикалних исламистичких група и под контролом су МУП-а РС - додао је Лукач.

Детаљније...
 
Бурно у Хагу – сукоб вештака и Станишићеве одбране Штампај Пошаљи
Среда, 31 јануар 2018
Бета | среда, 31.01.2018. | Б92.net

Одбрана Јовице Станишића оспоравала је, пред судом у Хагу, веродостојност вештака за историју оптужбе Роберта Доније.

Они су сугерисали да је Донија упоредио власти Србије са нацистичком Немачком. Донија је, међутим, негирао да је то учинио и да је то његов став.

Станишићев бранилац Вејн Џордаш предочио је да је Донија био међу потписницима писма Међународном суду правде у Хагу поводом процеса у којем је БиХ тужила Србију због геноцида током босанског рата.

У том писму, како је цитирао Џордаш, потписници су оценили да је то што је суд дозволио Србији да му ускрати записнике за седница Врховног савета одбране исто као када би суд у Нирнбергу дозволио нацистичкој Немачкој да му ускрати приступ доказима.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 49 - 56 од 972