Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Хасанагић: Одред "Ел муџахедин" слушао Махмуљинова наређења Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 фебруар 2018
21/02/2018 |  РТРС

На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину свједок Тужилаштва БиХ бивши командант 35. дивизије Фадил Хасанагић потврдио је да су припадници одреда "Ел муџахедин" били у сталном контакту са Махмуљином, те да су слушали његова наређења.


Хасанагић је појаснио да је током операције "Фарз 95", одред "Ел муџахедин" био претпочињен 35. дивизији, а којој је надређени био командант Трећег корпуса.

Свједок је рекао да је током те акције обавијештен да је у ширем рејону села Кестен 328. бригада заробила педесетак припадника Војске Републике Српске, међу којима су биле и три жене, појаснивши да су муџахедини отели те заробљенике, те да је од свог подређеног сазнао да се заробљеници злостављају на "13. километру" и да се почело с убијањем.

Детаљније...
 
Орашје: Свједок - Мато Живковић тукао српске заробљенике Штампај Пошаљи
Среда, 21 фебруар 2018
21/02/2018 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Петар Цвијановић изјавио је у Суду БиХ на суђењу припадницима ХВО за злочине над Србима у Орашју, да је Мато Живковић звани Ракијица 9. маја 1992. године тукао затворене српске цивиле у шупи у Доњој Махали, те да су војници Макси Гајићу забили у врат нож од бајонета, а Аћиму Цвијановићу избили око и одсјекли дио коже на глави.

На суђењу десеторици припадника ХВО, Цвијановић је испричао да је по наређењу маскираних припадника хрватске војне полиције отишао испред сеоске читаонице.

"Скупило се око 50 Срба, међу којима је било жена. Мушкарци су ухапшени, а жене враћене кућама. Пред читаоницом је био камион Миће Гаврића, у који су нас натјерали да уђемо. Видио сам да су Гаврића одвели неки непознати војници, али не знам гдје", испричао је Цвијановић.

Детаљније...
 
Независне сазнају: Поново отворена истрага о злочину у Добровољачкој Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 фебруар 2018
Урош Вукић 15.02.2018 | Независне новине

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ наредио је Тужилаштву БиХ да у року од три мјесеца одлучи по приговорима за обустављање истраге у случају "Добровољачка улица", а како незванично сазнајемо, у овом предмету недавно је поново активирана истрага, коју је против неколико лица, укључујући Ејупа Ганића, члана ратног Предсједништва БиХ, и Јована Дивјака, генерала Армије РБиХ, обуставио међународни тужилац Џуд Романо и то само неколико дана прије него што ће напустити БиХ.

Романо је тада, осим против Ганића и Дивјака, обуставио истрагу и против Хасана Ефендића, Заима Бацковића, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Бећировића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.

"Ту истрагу сада води Мирза Хукељић, тужилац у Тужилаштву БиХ, и тек недавно је поново активирана, односно поново се почело радити на том предмету", испричао је извор "Независних".


Детаљније...
 
Злогласни муџахедини измичу правди Штампај Пошаљи
Среда, 14 фебруар 2018
14.02.2018 12:18 | Горан Маунага | Глас Српске

Бањалука - Правосудне институције у БиХ, осим Абдуладхима Мактоуфа, нису процесуирале ниједног припадника злогласно одреда "Ел муџахедин" иако је због злочина које су они чинили Хашки трибунал 2008. године осудио команданта Армије РБиХ Расима Делића и без обзира што се добар дио официра и војника те јединице још налазе у БиХ.

Мактуфа је Суд БиХ 2014. године осудио на пет година затвора због злочина почињених над хрватским цивилима у Травнику.

Одред "Ел муџахедин" у којем су углавном били борци из арапских земаља дјеловао је при Трећем корпусу Армије РБиХ. Командант корпуса био је Сакиб Махмуљин коме је у току суђење под оптужбама да није спријечио злочине које су починили припадници "Ел муџахедина" над Србима у Возући и Завидовићима. Иако је најављивано да ће због овог злочина бити подигнуте оптужнице против припадника одреда као директних извршилаца најмонструозније злочине у БиХ то се није десило.

Детаљније...
 
У Сирији погинуо терориста са Косова Штампај Пошаљи
Уторак, 13 фебруар 2018
13/02/2018 | РТРС | СРНА

Косовска полицијска служба саопштила је да има сазнања да је у Сирији погинуо Бетим Ибрахимај који је раније оптужен за терористичке активности на Косову и Метохији.


Портпарол КПС-а Даут Хоџа рекао је новинарима да косовска полиција из различитих извора има информације да је Ибрахимај, који је поријеклом из Истока, убијен у Сирији.

Ибрахимај, који је побјегао са Косова, оптужен је пред косовским правосуђем за тероризам у предмету "Бадовачко језеро".

Детаљније...
 
Почело поновљено суђење за злочин у Кукавицама код Рогатице Штампај Пошаљи
Субота, 10 фебруар 2018
08/02/2018 | ⇒ 09/02/2018 | РТРС

Пред Судом БиХ почео је другостепени поступак против Мухамеда и Тарика Шишића, Емира Драковца и Азиза Шуше - оптужених, па у првостепеном поступку ослобођених због злочина над српским цивилима у мјесту Кукавице код Рогатице у августу 1992. године.


Због непотпуно утврђеног чињеничног стања, Апелационо вијеће укинуло је ослобађаујућу пресуду којом је потврђено да су оптужени починили злочин , али да су били "у заблуди", како је тада образлагао судија Даворин Јукић, мислећи од избјегличке колоне да је војна.

Горажданско – сарајевске "заблуде" на провјери! Након што су сарајевски ратни судија Даворин Јукић и његове у судијске тоге, заогрнуте, колеге Јасмина Косовић и Дарко Самарџић срамотно ослободили "заблудјеле" горажданске диверзанте - убице, Апелационо вијеће утврдило је да су у "заблуди" били и Јукић и друштво. Суђење је враћено на почетак.

Детаљније...
 
Предмет Весели: Утврђивање термина видо линка наредне седмице Штампај Пошаљи
Петак, 09 фебруар 2018
САРАЈЕВО, 9. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић очекује да ће га Дирекција за правне и оперативне послове Холандије наредне седмице обавијестити о тачном термину одржавања видео-линка путем којег би био саслушан свједок Тужилаштва у предмету који се води против Елфете Весели и Сакиба Халиловића за убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.

На данашњој статусној конференцији у Суду БиХ, Јањић је рекао да је из Дирекције у Холандији добио увјеравање да ће о овом термину бити обавијештен веома брзо.

Уколико у року од 15 дана не буде одређен тачан датум одржавања видео-линка, Суд је саопштио да ће одустати од овог свједока, те заказати нову статусну конференцију на којој ће бити ријечи о даљем наставку извођења доказа.

Детаљније...
 
Насер Орић у УО Аскер академије чији су снимци ратне обуке дјеце обишли регион Штампај Пошаљи
Среда, 07 фебруар 2018
07/02/2018 |  РТРС

Снимци малољетника, који у БиХ уз предаваче симулирају војну обуку, шокирале су регион, а посебно то што је у Управном одбору "Аскер академије" Насер Орић. Уз све то, и фотографисање малољетника са заставом "Исламске државе".
Док стручњаци у Српској упозоравају да иза свега стоје вехабије и бивши припадници одреда "Ел муџахид", који их у Сарајеву обучавају, први човјек бх безбједности Драган Мектић, о свему и данас неинформисан.

Садржаји из БиХ на друштвеним мрежама поново шокирају. Након ЕрСофт клубова, регион сада бруји о “аскерима“. Ко су Аскери?

Ријеч аскер означава војника у старој турској војсци. У овом случају, та ријеч окупља дјецу која на снимку, уз предаваче, симулирају војну обуку, савладавају физичке препреке и борилачке вјештине, тврде безбједњаци у Српској. Осим садржаја видеа, да разлога за забринутост и реаговање надлежних има види се, тврде, и по именима која стоје иза таквих организација.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 41 - 48 од 972