Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Стигао захтјев за изручење Хусеина Мујановића Штампај Пошаљи
Среда, 22 август 2018
22/08/2018 |  РТРС | СРНА

У Министарство правде Србије данас је стигао захтев Министарства правде БиХ за изручење Хусеина Мујановића који је ухапшен крајем јула према потјерници МУП-а Србије због сумње да је починио ратни злочин над српским цивилима у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија.

- Захтјев за изручење из БиХ је стигао и у току дана ће бити прослијеђен надлежном суду на даље поступање - речено је Срни у Министарству правде Србије.

Мујановић је био ратни управник логора у Храсници, а ухапшен је на граничном прелазу Прибој-Увац.

Детаљније...
 
Орашје: Србе у Доњој Махали тукао и оптужени Мато Живковић Штампај Пошаљи
Среда, 22 август 2018
САРАЈЕВО, 22. АВГУСТА /СРНА/ - У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ Сретко Драгојловић рекао је да га је у школи у Доњој Махали, осим Пере Винцетића, тукао и оптужени Мато Живковић.

Дагојловић је у Суду БиХ рекао да су Срби из Новог Града преваром затворени у основну школу и предузеће "Стролит" у Оџаку, након што су са припадницима ХВО-а који су их држали у окружењу, договорили да ће предати оружје и отићи са тог подручја.

"У Стролиту је у три просторије било затворено 120 Срба. Одатле смо пребачени у основну школу, из које сам одведен у Босански Брод гдје сам био два мјесеца, до 6. или 7. октобра 1992. године. Након тога протјерани смо у Славонски Брод гдје смо у једној кафани преноћили и наредног дана скелом одведени у основну школу у Доњу Махалу. Одмах по доласку на улазу у школу смо били претучени", испричао је Драгојловић.

Детаљније...
 
Хрватска изручила БиХ Ружића, осумњиченог за злочине против Срба Штампај Пошаљи
Среда, 22 август 2018
САРАЈЕВО, 22. АВГУСТА /СРНА/ - Хрватска је данас БиХ изручила Хасана Ружнића који се у оквиру предмета "Атиф Дудаковић и други" терети за злочине против човјечности над жртвама српске националности у акцији "Сана 95" током 1995. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ружнић је данас у 12.00 часова предат Судској полицији БиХ на граници између БиХ и Хрватске, након чега је транспортован у Сарајево, гдје ће га испитати поступајући тужилац.

Осумњичени је на основу међународне потјернице, расписане на захтјев Тужилаштва БиХ, ухапшен на подручју Хрватске 29. јула ове године.

Детаљније...
 
Ускоро оптужница против Дудаковића Штампај Пошаљи
Уторак, 21 август 2018
БАЊАЛУКА, 21. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић очекује да ће Тужилаштво БиХ ускоро подићи оптужницу против бившег команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића због ратних злочина почињених над Србима.

"Ако Тужилаштво БиХ под хитно не процесуира Дудаковића и Бошњаци га прогласе националним херојем попут Насера Орића онда на овим просторима неће бити суживота, мира и БиХ", рекао је Дукић Срни.

Он је подсјетио да је бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла Дел Понте 2004. године на састанку са представницима Савеза логораша Републике Српске рекла да је Тужилаштво Хашког трибунала припремило оптужницу против Алије Изетбеговића и Атифа Дудаковића.

Детаљније...
 
Докази о мучењима у логору Храсници годинама у ладици Штампај Пошаљи
Уторак, 14 август 2018
14.08.2018 16:05 | Жељка Домазет | Глас Српске

Сарајево - Упркос јасним доказима о злочинима Хусеина Мујановића и других који су почињени над Србима у ратном логору Храсница, Тужилаштво БиХ већ дуже од деценије није ништа предузело да тај случај приведе крају, рекао је инспектор Министарства унутрашњих послова Републике Српске Симо Тушевљак.

Мујановић, који је био управник ратног логора у сарајевском насељу Храсница током ратних сукоба деведесетих година, ухапшен је 30. јула на граничном прелазу Увац, између БиХ и Србије према потјерници МУП-а Србије. Одређен му је притвор у трајању од три мјесеца.

Њему се на терет стављају злочини против српских цивила у насељима Храсница и Соколовић колонија. Сумњичи се за прогон, затварање, мучење, наношење тешких тјелесних повреда, убиства, одвођење на принудне радове, примјену мјера терора, застрашивање, физичко и психичко злостављање, силовање, пљачку и уништавање имовине.

Детаљније...
 
Главни уредник и директор САФ-а били припадници одреда "Ел муџахедин" Штампај Пошаљи
Понедељак, 13 август 2018
13/08/2018 |  РТРС | СРНА

Главни уредник, директор и оснивачи исламистиког провехабијског листа и портала "Саф" Езхер Бегановић, Насуф Бушатлић, Недим Харачић и Аднан Пезо били су припадници злогласног одреда "Ел муџахедин" што се види из докумената који су у посједу Срне.

У извјештају ратног команданта Трећег корпуса такозване Армије РБиХ Сакиба Махмуљина Министарству одбране РБиХ од 8. маја 1995. године, под ознаком "повјерљиво, војна тајна", Махмуљин је навео све домаће и стране припаднике одреда "Ел муџахедин".

Разврстао их је по групама на странце и домаће, те на оне који имају, и оне који немају војну идентификацију, односно војну књижицу.

Детаљније...
 
Министарство правде БиХ није затражило изручење Мујановића Штампај Пошаљи
Субота, 11 август 2018
БЕОГРАД, 10. АВГУСТА /СРНА/ - Министарство правде Србије за сада није добило молбу од Министарства правде БиХ за изручење Хусеина Мујановића, саопштено је Срни у тој правосудној институцији.

Тужилаштво БиХ упутило је Министарству правде БиХ приједлог за подношење молбе за изручење из Србије у БиХ Хусеина Мујановића, који је прошле седмице ухапшен у Прибоју под сумњом да је починио кривично дјело ратни злочин против цивила у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија.

Мујановићу, који има држављанство БиХ, након хапшења је одређен притвор који може трајати и до три мјесеца, а предмет против њега заведен је и у Тужилаштву БиХ.

Детаљније...
 
Затражено изручење Хусеина Мујановића Штампај Пошаљи
Четвртак, 09 август 2018
09.08.2018 | ATV

Тужилаштво БиХ упутило је Министарству правде БиХ приједлог за подношење молбе за изручење из Србије у БиХ Хусеина Мујановића, који је прошле седмице ухапшен у Прибоју под сумњом да је починио кривично дјело ратног злочина против цивила у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија, потврђено је у овој правосудној институцији.

Мујановићу, који има држављанство БиХ, након хапшења одређен је притвор који може трајати и до три мјесеца, а предмет против њега заведен је и у Тужилаштву БиХ.

Ратни управник логора у сарајевском насељу Храсница Хусеин (Салиха) Мујановић ухапшен је 31. јула према потјерници МУП-а Србије, на граничном прелазу Прибој-Увац.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 41 - 48 од 1086