Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Свједок: Оптужена Весели била без униформе и наоружања Штампај Пошаљи
Четвртак, 17 мај 2018
16/05/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, први свједок одбране Асим Смајловић изјавио је да је оптужена живјела с њим и његовом породицом у кући у Церској и да 1992. године није ишла на страже.

Смајловић је рекао да познаје оптужену Весели из школских дана, а да ју је у рату видио почетком јула 1992. године, када је дошла у Церску да тражи оца.

- Од тада је живјела у кући са мном и мојом породицом. Ноге су јој отечене биле, једна замотана, ни с мојом дјецом се није могла играти, исцрпљена је била. Немогуће да је на страже ишла, могла је само ићи скупљати храну с мојом женом - испричао се Смајловић.

Детаљније...
 
Свједочења на суђењу Алминку Исламовићу Штампај Пошаљи
Уторак, 15 мај 2018
14/05/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења Алминку Исламовићу за ратни злочин над српским цивилима на подручју Брода 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Слободан Констадиновић испричао је да је ухапшен у марту 1992. године и одведен у Славонски Брод, гдје је у Радничком дому провео 21 дан.

Констадиновић је рекао да су 16. марта 1992. године његову кућу у Броду опколили војници Хрватског вијећа одбране, међу којима је препознао Блажена Кљајића, Перу и Драгу Маринића, те Алминка Исламовића, којег је знао од дјетињства.

"Већина тих војника ми је била непозната. Дошли су код мене и тражили оружје јер су сумњали да сам потенцијални снајпериста. Наравно да ништа нису нашли. Пуцали су по кући, а ја сам везан лежао на земљи", навео је свједок.

Детаљније...
 
Предложене мјере забране за још два осумњичена Штампај Пошаљи
Уторак, 15 мај 2018
САРАЈЕВО, 14. МАЈА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ предложило је мјере забране за Санела Шабића и Едина Домазета који су, заједно с бившим командантом Петог корпуса такозване Армије БиХ /А БиХ/ Атифом Дудаковићем, осумњичени за злочине над српским становништвом почињене на подручју Крајине.

Тужилац Маријана Чобовић рекла је да Тужилаштво БиХ наставља истрагу против Дудаковића и других особа, међу којима се налазе и осумњичени Шабић и Домазет, преноси Бирн.

Она је предложила да Суд БиХ одреди мјере забране састајања с одређеним лицима, односно да Шабићу и Домазету буде забрањено контактирање с официрима и војницима који су на било који начин били укључени у акцију "Сана ‘95" на подручју Босанске Крупе, Кључа, Босанског Петровца и Санског Моста. Такође је затражено и да им се забрани контактирање са представницима медија.

Детаљније...
 
Ибрачевићу за ратне злочине над Србима три године затвора Штампај Пошаљи
Уторак, 15 мај 2018
САРАЈЕВО, 11. МАЈА /СРНА/ - Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је данас Екрема Ибрачевића на три године затвора због ратног злочина над српским цивилима на подручју Сребреника и Лопара 1992. године.

Из Суда БиХ саопштено је да је Ибрачевић проглашен кривим зато што је од почетка јуна до краја августа 1992. године на подручју села Тиња, Потпећ, Јасеница и других села у општини Сребреник, те села Брезје и других села на подручју општине Лопаре, као начелник војне безбједности Општинског штаба Територијалне одбране нечовјечно поступао према цивилима заточеним у просторијама Мјесне заједнице Рапатница и у просторијама мјесног Фудбалског клуба у насељу Луке.

Ибрачевић је ослобођен дужности надокнаде трошкова кривичног поступка.

Детаљније...
 
Свједок: Херенда и Мишо Жмиро довели и убили војнике ЈНА Штампај Пошаљи
Четвртак, 10 мај 2018
10/05/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, заштићени свједок Тужилаштва БиХ рекао је да је међу људима који су довели заробљене војнике у Дом полиције препознао Неџада Херенду и још једно лице којем тада није знао име, а за које је касније сазнао да је Мишо Жмиро /Давор Матић/.

Свједок, који је био припадник Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ, објаснио је да су заробљени припадници ЈНА у Дом полиције доведени предвече 22. априла и да је, по силаску из просторије у којој је боравио, у холу видио седам-осам људи у ес-ем-бе униформи, везаних руку и са бијелим повезима преко очију.

Детаљније...
 
Свједочења о ратним злочинима над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Четвртак, 10 мај 2018
10/05/2018 |  РТРС | СРНА

На суђењу десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок тужилаштва Павле Миловановић рекао је данас пред Судом БиХ да се војна полиција ХВО-а најлошије и најригорозније односила према српским заробљеницима из насеља Букова Греда.

"Из средњошколског центра су их изводили Перо Винцетић и његови сарадници, а када су се послије два-три часа враћали били су у модрицама", изјавио је Миловановић.

Описујући начин на који је заробљен током рата, свједок је на почетку данашњег рочишта испричао да су га из стана у Орашју извела три непозната, наоружана лица у униформи ХВО-а и одвела у шупу у Доњој Махали у којој је било још 12 српских цивила, "на којима није било назнака да су малтретирани".

Детаљније...
 
Одред Ел муџахедин није извршио ниједну акцију без одобрења Штампај Пошаљи
Среда, 09 мај 2018
09/05/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, вјештак Тужилаштва БиХ Мартин Франчешевић рекао је да одред "Ел муџахидин" ниједну војну акцују није извршио без одобрења.

"Однос према `Ел муџахедину` био је двојаке природе", рекао је вјештак, појаснивши да постоји документ из којег је видљиво да су Махмуљин и Центар служби безбједности Зеница упућивали извјештај, али да с друге стране постоје документи који указују да ништа није предузимано у вези са овим одредом, преноси Бирн.

Франчешевић је током унакрсног испитивања рекао да није наишао на документ који би указао да је командант Трећег корпуса наредио припадницима службе војне безбједности да не врше своје дужности.

Детаљније...
 
Суд одбио жалбу, Дудаковић остаје на слободи Штампај Пошаљи
Среда, 09 мај 2018
09.05.2018 | Танјуг | Политика

САРАЈЕВО - Суд БиХ одбио је жалбу Тужилаштва на решење о одређивању мера забране уместо притвора за осумњиченог ратног команданта тзв. Армије РБиХм, Атифа Дудаковића и 12 особа, који се сумњиче за ратне злочине на подручју Крајине.

„То значи да ће се Дудаковић и остали осумњичени и даље бранити са слободе у овом предмету”, изјавио је адвокат осумњичених Асим Црналић за сарајевски Дневи аваз.

Дудаковић и 12 његових сабораца ухапшено је крајем прошлог месеца због сумње да су починили злочин против човечности, а Дудаковић и ратни злочин над српским цивилима, али је Суд БиХ одбио предлог Тужилаштва да им се одреди једномесечни притвор.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 41 - 48 од 1035