Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Дудаковић и други: Одлука о мјерама забране отпремљена странкама и браниоцима Штампај Пошаљи
Понедељак, 05 новембар 2018
САРАЈЕВО, 5. НОВЕМБРА /СРНА/ - Суд БиХ донио је одлуку по приједлогу Тужилаштва о продужењу мјера забране генералу Атифу Дудаковићу и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ, оптуженима за злочине против човјечности, о којој ће јавност бити информисана након што је приме странке и браниоци којима је отпремљена, речено је Срни у овој правосудној институцији.

Тужилаштво БиХ предложило је 31. октобра Суду продужење мјера забране генералу Атифу Дудаковићу и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ, оптуженима за злочине против човјечности, који обухватају убиства више од 300 лица српске националности, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката на подручју Крајине.

Тужилац Ведрана Мијовић предложила је да оптуженима буде одређена мјера забране међусобног састајања, што укључује телефонске и контакте поредством посредника, као и било какве контакте са медијима.

Детаљније...
 
Тужилаштво тражи кажњавање Насера Орића и Сабахудина Мухића Штампај Пошаљи
Петак, 02 новембар 2018
02.11.2018 17:19 | Срна

Сарајево - Тужилаштво БиХ предложило је Апелационом вијећу Суда БиХ да командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић и припадник те војске Сабахудин Мухић буду кажњени у складу са одредбама Кривичног закона, јер сматра да су доказали да су оптужени 1992. године убили тројицу Срба.

Тужилац Мирослав Јањић данас је у завршној ријечи нагласио да одбране оптужених ниједним доказом нису оспориле овај став Тужилаштва.

Јањић је навео да је прецизирана оптужница, коју је данас доставио Апелационом вијећу, заснована на исказима већег броја свједока, међу којима су били и очевици ових почињених злочина.


Детаљније...
 
Мустафа Тучић жели да свједочи - не може да носи на души убиство дјечака Слободана Штампај Пошаљи
Петак, 02 новембар 2018
02/11/2018 |  РТРС | Аутор: СРНА

Тужилац Мирослав Јањић предложио је да на суђењу Сакибу Халиловићу и Елфети Весели за убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, пред Судом БиХ буде саслушан Мустафа Тучић који га је, како је рекао, контактирао јер "као вјерник не може да носи на души убиство дванаестогодишњег дјечака" и жели да изнесе чињенице о томе.

"Ја сам вјерник, два пута сам ишао на хаџ и не могу да носим тај харам", цитирао је Јањић данас Тучићеве ријечи на статусној конференцији.

Јањић је рекао да Тучић тврди да је оптужену Елфету Весели виђао у униформи и да је у Бајрићима постојао Диверзантски вод који је водио оптужени Халиловић.

Детаљније...
 
На Озрену ексхумирани посмртни остаци троје Срба убијених у Возући Штампај Пошаљи
Уторак, 30 октобар 2018
САРАЈЕВО, 29. ОКТОБРА /СРНА/ - На локацији Подцјелово планине Озрен на подручју општине Завидовићи ексхумирани су посмртни остаци три лица српске националности која су убијена 1995. године на локалитету Возуће, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Посмртни остаци су превезени у Бањалуку, у надлежност Завода за судску медицину Републике Српске, гдје ће бити узети узорци костију ради утврђивања, ДНК анализом, идентитета и узрока смрти.

Истражилац Тужилаштва БиХ координисао је процесом ексхумације у којем су учествовали представници Института за нестала лица БиХ, Завода за судску медицину Републике Српске, као и службеници Полицијске станице Завидовићи.

Детаљније...
 
Исламовић: Сузавац у двојицу затвореника Штампај Пошаљи
Уторак, 30 октобар 2018
Емина Диздаревић | 29.10.2018 | detektor.ba

Свједок Државног тужилаштва је изјавио да је у љето 1992. године на стадиону “Полет” у Босанском Броду видио како оптужени Алминко Исламовић двојици затвореника прска сузавац у очи.

Миодраг Кушљић је испричао да га је Војна полиција Хрватског вијећа обране (ХВО) 29. јуна 1992. из стана одвела на стадион “Полет” у Босанском Броду, гдје је био до 27. јула исте године.

Од војних полицајаца, како је рекао, познавао је Алминка Исламовића и његовог брата Шемсу, с којим је радио.

Присјетио се ситуације када је Исламовић, према његовим ријечима, прскао сузавац према двојици затвореника, Винку Околићу и Браниславу Нарићу.
Детаљније...
 
Извјештај о ратним злочинима 12 припадника ХОС Штампај Пошаљи
Петак, 26 октобар 2018
ПРИЈЕДОР, 26. ОКТОБРА /СРНА/ - Полицијска управа /ПУ/ Приједор поднијела је Тужилаштву БиХ извјештај о откривању кривичних дјела против 12 припадника Хрватских оружаних снага /ХОС/ осумњичених за ратне злочине, саопштено је данас из ове управе.

Осумњиченим лицима ставља се на терет да су од прве половине маја 1995. до августа 1997. године на подручју Сплита починила кривична дјела над 26 ратних заробљеника на начин да су поступала супротно правилима Међународног хуманитарног права, кршећи одредбе женевских конвенција.

Два лица осумњичена су у својству надређених и одговорних старјешина ХОС-а, а 10 лица као припадници ХОС-а.

Детаљније...
 
На Озрену ексхумирани посмртни остаци три лица Штампај Пошаљи
Петак, 26 октобар 2018
26/10/2018 | РТРС

Како сазнајемо, на локалитету Озрена ексхумирани су посмртни остаци три лица, за које се претпоставља да су српске националности.

Ексхумација је вршена под надзором Тужилаштва БиХ, а ријеч је о локалитету у чијој је непосредној близини раније пронађено и ексхумирано још девет тијела Срба, страдалих у протеклом рату.

Масовна убиства Срба у том крају извршена су од 10. до 24. септембра 1995. године када је спаљено 30 српских села, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и српских цивила. За 123 лица српске националности још се трага.

Детаљније...
 
Суд БиХ потврдио оптужницу против Дудаковића; Суђење заказано за 31. октобар Штампај Пошаљи
Среда, 24 октобар 2018
24/10/2018 | РТРС

Суд БиХ обавијестио је поступајућег тужиоца Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ да је у цјелини потврђена оптужница у предмету "Атиф Дудаковић и други", те да је наредно рочиште у овом предмету заказано за сриједу, 31. октобра, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ терети оптужене за злочине против човјечности, који обухватају убиства више од 300 лица српске националности, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић звани "Шиљо", Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани "Пумпарица", Един Домазет, Ејуб Кожењић, звани "Ејко" и "Шеширџија", Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 33 - 40 од 1128