Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

БиХ укинуо првостепену ослобађајућу пресуду припадницима такозване Армије БиХ Штампај Пошаљи
Субота, 09 децембар 2017
09.12.2017 09:58 | РТРС | Глас Српске

Сарајево - Апелационо одјељење Суда БиХ укинуло је првостепену ослобађајућу пресуду припадницима такозване Армије БиХ Мухамеду и Тарику Шишићу, Емиру Драковцу и Азизу Шуши због злочина почињених над српским цивилима у мјесту Кукавице код Рогатице, у августу 1992. године.

Подсјећамо, образлажући ову пресуду, судија Даворин Јукић тада је рекао како је доказано да су Шишићи, Драковац и Шуша учествовали у ликвидацији најмање 21 и рањавању најмање 39 српских цивила, али да су били у „заблуди у погледу статуса оштећених“, мислећи од избјегличке колоне да је „војна формација“.

Како РТРС сазнаје, наређено је поновно одржавање претреса пред Вијећем апелационог одјељења Суда БиХ.

Детаљније...
 
Тужилаштво затражило 15 година затвора за Азру Башић Штампај Пошаљи
Петак, 08 децембар 2017
08/12/2017 |  12:01 ⇒ 12:35 | РТРС | Срна

Тужилаштво БиХ затражило је данас од Суда БиХ да Азри Башић изрекне затворску казну у трајању од 15 година за злочине почињене над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године.

Тужилац Миланко Кајганић сматра да је Тужилаштво током судског поступка доказало да је Азра Башић починила кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника.

Износећи завршне ријечи, Кајганић је рекао да су изведени докази показали да је у периоду извршења кривичног дјела постојао оружани сукоб између Војске Републике Српске с једне, те Хрватског вијећа одбране /ХВО/, Територијалне одбране и Хрватске војске, с друге стране.

Детаљније...
 
"Зелене беретке" подржале Изетбеговића са 100 хиљада "искусних војника" Штампај Пошаљи
Петак, 08 децембар 2017
07/12/2017 |  14:32 ⇒ 15:21 | РТРС

"Зелене беретке" саопштиле су данас да подржавају бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића са 100 хиљада "искусних војника".

Саопштење преносимо у цијелости:

"Овим путем желимо честитати и дати пуну подршку нашем поштованом Бакиру Изетбеговићу на његовом државничком ставу и на одбрани наше домовине у већ договореном српско-хрватском сценарију за уништење државности наше нам једине домовине", саопштиле су "Зелене беретке".

Детаљније...
 
Случај "Велики парк" - Заштићени свједок видио да Херенда убија војнике ЈНА Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 децембар 2017
07/12/2017 |  17:22 ⇒ 17:23 | РТРС | СРНА

Заштићени свједок Тужилаштва БиХ "А" изјавио је да је видио када је Неџад Херенда испред Дома полиције у Сарајеву пуцао из аутомата и убио три-четири војника ЈНА који су 22. априла 1992. године заробљени на Добрињи.

У наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок је рекао да је био један од припадника Територијалне одбране Давора Мише Матића у насељу Швракино Село, која је била смјештена у котловници зграде недалеко од Полицијске станице Нови Град.

Он је истакао да су он и Един Јусић сјели са заробљеним војницима у задњи дио комбија, а да је Давор Мишо Матић био поред возача и сувозача.

Детаљније...
 
Једномјесечни притвор за десет осумњичених за ратни злочин у Коњицу Штампај Пошаљи
Среда, 06 децембар 2017
06/12/2017 |  12:26 | РТРС | Срна

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор за 10 осумњичених за злочине почињене над српским цивилима на подручју Коњица и околине 1992. године због постојања опасности да би боравком на слободи могли ометати кривични поступак утицајем на свједоке и међусобно један на другог, док су три лица пуштена на слободу.

На приједлог Тужилаштва БиХ мјере притвора одређене су Есаду Рамићу, Шефику Никшићу, Аднану Аликадићу, Митку Пиркићу, Реџи Балићу Хамеду Лукомираку, Исмету Хебибовићу, Алмиру Падаловићу, Сенадину Чиби, Агану Рамићу, саопштено је из Суда БиХ.

Одбијен је, као неоснован, приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање мјере притвора Сафаудину Ћосићу, Мухамеду Цакићу и Сеаду Јусуфбеговићу који су пуштени на слободу.

Детаљније...
 
Коњиц - геноцид над Србима о којем се не говори Штампај Пошаљи
Среда, 06 децембар 2017
06/12/2017 |  10:16 | РТРС | СРНА

У општини Коњиц, током посљедњег рата, муслиманске и хрватске јединице учиниле су незапамћен злочин над Србима, па данас у том подручју, од 7.000 предратних, живи тек око 200 Срба.

У логорима "Мусала" и "Челебићи" мушкарце су мучили, држали у херметичи затвореним шахтовима, тупим предметима им пробијали главе, потом их обљепљивали селотејп траком кроз коју је цурио мозак, присјећају се Коњичани страшних призора из 1992. године.

Логораши поздрављају хапшење 13 некадашњих припадника структура муслиманске војске, Територијалне одбране и Министарства унутрашњих послова /МУП/ у Коњицу, осумњичених за злочине над више десетина жртава српске националности у Брадини, Коњицу и другим мјестима, али не вјерују да ће добити заслужену казну.

Детаљније...
 
Алипашино поље: Свједок био на списку за ликвидацију Штампај Пошаљи
Среда, 06 децембар 2017
06/12/2017 |  15:28 ⇒ 15:30 | РТРС | СРНА

На суђењу тројици бивших припадника такозване Армије БиХ за злочине над српским цивилима у сарајевском насељу Алипашино поље, свједок Тужилаштва БиХ Ристо Башић потврдио је да је 1992. године видио списак за ликвидацију на којем је било његово име.

Бивши полицијски службеник Ристо Башић испричао је на данашњем рочишту да је у јуну 1992. године од комшинице из сарајевског насеља Алипашино поље сазнао да је у објекту "Стела" сачињен списак за ликвидацију, на којем се налазило његово име.

"Тај списак сам видио. Када сам видио своје име, ниједно друго нисам запамтио, али је било око 28 имена. Код мене је писало: `Ристо Башић заједно с породицом`. `Стела` је био неки штаб, организациони пункт", изјавио је он, додавши да је Јука Празина поставио Самира Кахвеџића званог Крушко да руководи "Стелом".

Детаљније...
 
Случај "Махмуљин": Саслушање заштићеног свједока без присуства јавности Штампај Пошаљи
Среда, 06 децембар 2017
06/12/2017 |  07:50 ⇒ 10:04 | РТРС | Срна

На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године саслушан је заштићени свједок Тужилаштва БиХ без присуства јавности.

Рочиште 21. новембра није одржано због здравствених проблема браниоца.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Суђење Махмуљину требало би бити настављено 20. децембра.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 33 - 40 од 908