Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Укинута ослобађајућа пресуда Орићу; Слиједи ли ново суђење? Штампај Пошаљи
Уторак, 05 јун 2018
04/06/2018 | ⇒ 05/06/2018 |  РТРС

Укинута је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу. Медији преносе да је Апелационо вијеће Суда БиХ, уважило жалбу тужиоца Мирослава Јањића у предмету против ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници. Суд БиХ то није званично ни потврдио, ни демантовао, а саопштено је само да је другостепена пресуда донесена. У Српској се надају новом суђењу.

Српске жртве Братунца и Сребренице ипак би могле добити правду. Апелационо вијеће Суда БиХ, према писању медија, утврдило је да су током првостепеног суђења за ратне злочине над српским цивилима, направљене битне повреде одредаба кривичног поступка. Ослобађајућа пресуда Орићу тиме је поништена, а српским жртвама и њиховим породицама враћена је нада у задовољење правде.

"Очекујемо да након поновљеног поступка коначно правда буде задовољена. Значи породице српских жртава из Сребренице и Братунца очекују једину могућу одлуку, а то је доживотна робија за ратног злочинца Насера Орића", каже Бранислав Васиљевић, предсједник Општинске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Сребреница.

Детаљније...
 
Свједок видио Херенду поред убијених војника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 01 јун 2018
31/05/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Рифат Машић изјавио је да је видио Неџада Херенду и још једно непознато лице поред тијела српских војника који су убијени непосредно прије тога.

"Нисам видио да је Херенда директно пуцао у заробљене војнике, али сам га видио пет до седам метара од људи који су лежали непосредно уз зид у Великом парку", рекао је Машић.

Машић, који је као припадник Специјалне јединице био задужен за обезбјеђење Дома полиције, испричао је да је по завршетку смјене у поподневним часовима "нека група у хол довела шест, седам резервиста са бијелим јастучницама на глави".

Детаљније...
 
Везани Срби као живи штит чували мост на Сави у Броду Штампај Пошаљи
Уторак, 29 мај 2018
САРАЈЕВО, 28. МАЈА /СРНА/ - У наставку суђења припаднику ХВО-а Алминку Исламовићу за злочин над српским цивилима у Броду 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Лазар Шљука изјавио је да је 2. маја те године приликом преласка из Славонског у Босански Брод видио Србе везане за ограду моста преко Саве, за који се очекивало да ће бити бомбардован.

Шљука је рекао да не зна колико су Срба припадници ХВО-а везали са хрватске стране, а да их је са друге стране било двадесетак.

"Прошао сам брзо поред њих, нисам имао кад да гледам јер сам чуо да они као живи штит треба да сачувају мост од бомбардовања", изјавио је свједок у Суду БиХ.

Он је навео да су га са Ранком Кушићем 1. јуна 1992. године у Славонском Броду заробили припадници ХВО-а и муслиманских јединица и предали Никици Јозићу Бритви у Дом полиције у Босанском Броду да пишу изјаву. Никица га је, каже, тако ударио пендреком по руци да му је пукла кошуља.Детаљније...
 
Азри Башић потврђена затворска казна од 14 година Штампај Пошаљи
Четвртак, 24 мај 2018
24/05/2018 |  РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом је Азра Башић, бивша припадница ХВО, осуђена на затворску казну од 14 година за ратни злочин против српских цивила и ратних заробљеника почињен од априла до јуна 1992. године на подручју Дервенте, сазнаје Срна из извора блиских правосудним институцијама на нивоу БиХ. Бинеса Абаспахић, адвокат Башићеве, није могла Срни потврдити ову информацију.

Башићева је првостепеном пресудом осуђена за убиство Благоја Ђураша, цивила који је претходно био злостављан и претучен у Дому ЈНА у Дервенти. Његово тијело пронађено је тек 2003. године.

Славиша Ђураш, Благојев син, рекао је да је мала свака казна за злочин који је Башићева починила, али да је правда дијелом задовољена, а тиме је Тужилаштво БиХ показало да може када хоће доказати страшне злочине.
Детаљније...
 
Свједок тврди да је под присилом потписао записник о злочинима Веселијеве Штампај Пошаљи
Среда, 23 мај 2018
23.05.2018  | Срна | Глас Српске

Сарајево - У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића код Зворника, заштићени свједок одбране “О-1” тврди да је 1992. године, како каже, под присилом потписао записник о саслушању о злочинима оптужене Весели.

“Овај документ први пута сада видим, никада ми нису дали да прочитам, нити знам шта ту пише. Нисам га добровољно потписао”, рекао је заштићени свједок.

Адвокат Веселијеве, Мирна Делалић прочитала је неколико одломака овог записника, међу којима је и дио у коме се наводи да су Насер Орић, извјесни Муха и Елфета Весели “на мосту поклали пет српских војника”, на што је свједок рекао да никада није изјавио ништа слично, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Одгођено суђење за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Среда, 23 мај 2018
23/05/2018 |  РТРС | СРНА

Суђење десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, које је било најављено за данас пред Судом БиХ, одгођено је за 6. јуни због погоршаног здравственог стања једног оптуженог, речено је Срни у Суду.

За те злочине оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Детаљније...
 
Официр бјезбедности из медија сазнао за убиство војника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 18 мај 2018
САРАЈЕВО, 17. МАЈА /СРНА/ - На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Златан Окић, који је тада обављао послове официра безбједности у Дому полиције, рекао је да је за тај догађај сазнао из медија.

"Био сам у Дому, када се у вечерњим часовима накратко чула рафална пуцњава. Нико није знао шта се десило, ни командант Викић, ни његов замјеник Кемал Адемовић. Неко је послао једног момка да види шта је било, а он је по повратку казао да је четничка диверзантска група покушала да изврши напад и да их је наша стража у томе спријечила“, изјавио је Окић.

Он је додао да није имао информацију шта је било са том групом и да ли је неко настрадао, те да никога није послао да то провјери. Свједок је рекао да није сматрао потребним да о томе некога обавијести јер су ту били Викић и Адемовић.

Детаљније...
 
Свједочења о затварању Срба у Орашју Штампај Пошаљи
Четвртак, 17 мај 2018
16/05/2018 |  РТРС | Аутор: СРНА

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ Марјан Ивановић рекао је да је војна полиција у три наврата долазила у село Бабина Греда да тражи оружје у српским кућама.

"Покупили су неколико пушака `М-48` и аутомата. Након тога, 7. или 8. априла 1992. становници Букове Греде позвани су да дођу испред читаонице, гдје сам видио између 20 до 30 мјештана, неколико млађих, мени непознатих, полицајаца и наслагано оружје поред зида", испричао је Ивановић.

Свједок је рекао да се неколико дана касније по селу причало да неких људи из села нема, међу којима су Мићо Гаврић, Лазар Васиљевић, те Зоран и Жарко Максимовић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 33 - 40 од 1035