Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Цијела породица Алибашић у џихаду у Сирији Штампај Пошаљи
Уторак, 13 новембар 2018
САРАЈЕВО, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Терориста Алдин Алибашић /29/, звани Алдо и Ебу Омер, за којим је Интерпол расписао црвену потјерницу, у џихад у Сирију је отишао 2013. године заједно са држављанима БиХ Харисом Сивцем, Енвером Лилићем, Абдулахом Ибраџићем, Адваном Мијатовићем и Мевлудином Цицваром који су се у Сирији придружили терористичкој групи "Исламска држава", сазнаје Срна у безбједносним структурама.

За Алибашићем је, затим, у Сирију отишла и комлетна његова породица, а на Интеполовој званичној страници је објављено да га та међународна полицијска агенција потражује због организовања терористичке групе у складу са кривичним дјелом тероризам.

У његовом досијеу, у који је Срна имала увид, наводи се да је држављанин БиХ Алдин Алибашић рођен у Сарајеву и пријављен на адреси у улици Ослободилаца Сарајева пет, а да је у Сирију са поменутом групом терориста отишао 2. априла 2013. године.

Детаљније...
 
Искази свједока потврдили учешће Исламовића у злостављању Срба Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 новембар 2018
12/11/2018 | | СРНА | РТРС

Вјештак медицинске струке, неуропсихијатар Вјекослав Ковачевић рекао је данас да Миро Миличић и Марко Митрић нису способни да учествују у судском поступку који се води против Алминка Исламовића за злочине почињене над српским цивилима у Броду 1992. године јер би то погоршало њихово веома лоше психичко стање.

Износећи мишљење о здравственом стању Миличића и Митрића, које је сачинио на основу медицинске документације Психијатријског одјељења болнице у Добоју, Ковачевић је пред Судом БиХ истакао да су они неспособни да учествују у овом поступку.

Након исказа вјештака, тужилац Мирослав Јањић прочитао је изјаве Мира Миличића које је дао 2004. и 2006. године у Полицијској станици Брод.

Детаљније...
 
Одбрана тражи ослобађање Насера Орића Штампај Пошаљи
Субота, 10 новембар 2018
09.11.2018 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Одбрана команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића, оптуженог за злочине над Србима у Сребреници 1992. године, затражила је од Апелационог вијећа Суда БиХ ослобађајућу пресуду по све три тачке оптужнице.

Износећи завршне ријечи пред Апелационим вијећем Суда БиХ, Орићев бранилац, адвокат Лејла Човић рекла је да Тужилаштво БиХ ништа није доказало, осим да је у периоду оптужбе био оружани сукоб.

Човићева је нагласила да одбрана не побија ниједан доказ Тужилаштва, осим исказа свједока "О1" на чему се заснивала оптужница.

Она је оспоравала кредибилност заштићеног свједока, наводећи да су уочене бројне разлике у његовим исказима током првостепеног и обновљеног судског поступка пред Апелационим вијећем.

Детаљније...
 
Закон важи за Србе, али не и за Џаферовића Штампај Пошаљи
Петак, 09 новембар 2018
09.11.2018 | Вељко Зељковић | Глас Српске

Бањалука - Мирсад Кебо, некадашњи потпредсједник ФБиХ и високи функционер СДА, због своје одлуке да 2014. године поднесе кривичну пријаву против тадашњег предсједника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефика Џаферовића због његове умијешаности у ратне злочине на подручју Возуће и Озрена, већ три године се бори са разним врстама притисака, па чак и пријетњама ликвидацијом.

Кебо је за “Глас Српске” рекао да је након вишегодишњег ћутања одлучио да поново проговори, јер, како је појаснио, сви који су починили ратни злочин, или су били присутни када се он десио, а нису га спријечили или казнили, требало би да за то одговарају.

- У документацији коју сам тада доставио надлежним правосудним органима налазе се многобројна свједочења о злочинима који су почињени на простору који је тада контролисао Центар службе безбједности Зеница, а на чијем челу се тада налазио нови члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић. Против њега је одавно требало да буде подигнута оптужница због командне одговорности - истакао је Кебо.

Детаљније...
 
Дугалић: Непозната лица убацила тијела убијених војника у комби Штампај Пошаљи
Петак, 09 новембар 2018
САРАЈЕВО, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, бивши припадник вода за обезбјеђење Дома полиције Емир Дугалић изјавио је да му је неко рекао да се склони са стражарског мјеста да би у комби који је дошао убацили тијела.

Дугалић је испричао пред Судом БиХ да је у ноћи 22. априла 1992. године стражарио испред Дома полиције, те да се изненада појавио комби из којег су изашли неки људи.

"Била је ноћ и нисам могао да видим ко га је користио. Неко ми је рекао да се склоним да убаце тијела. Мислим да је комби био свијетле боје и изгледао је као поштански. Након неколико минута сви су се разишли", рекао је Дугалић.

Детаљније...
 
Васиљевић: Oрић и Mухић заслужују максималне казне Штампај Пошаљи
Четвртак, 08 новембар 2018
08/11/2018 |  РТРС | СРНА

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранислав Васиљевић изјавио је Срни уочи сутрашњег почетка изношења завршних ријечи одбране команданта такозване Армије БиХ Насера Орића и његовог саучесника Сабахудина Мухића у Суду БиХ да породице жртава очекују максималне затворске казне.

"Ми смо више пута присуствовали суђењима и чули смо свједоке који су као очевици прецизно описивали како је командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић малтретирао и убио тројицу Срба на различитим локацијама и коју је улогу у ситуацијама за које им се суди имао Мухић и то заслужује најстрожу казну", рекао је Васиљевић.

Подсјетивши да су Орић и Мухић оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића, Васиљевић истиче да су иживљавања над заробљенима и свирепа убиства, каква су почињена у ова три случаја, забрањена свим међународним конвенцијама о правилима ратовања.

Детаљније...
 
Џаферовићева тужба пада као и Силајџићева Штампај Пошаљи
Четвртак, 08 новембар 2018
08.11.2018 | Вељко Зељковић | Глас Српске

Бањалука - Евентуална тужба новог бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића против Владе Српске и премијерке Жељке Цвијановић због извјештаја Републике Српске Савјету безбједности УН, а у којем су наведене ратне везе овог кадра СДА са злогласним одредом “Ел муџахедин”, завршиће као и она коју је својевремено поднио Харис Силајџић, а коју је Уставни суд одбацио као неосновану.

Одговор је ово званичних институција Републике Српске на Џаферовићеву најаву подизања тужбе уз констатацију да то што он до сада није осуђен због своје ратне прошлости, не значи да није био и свједок злочина над српским заробљеницима у протеклом рату.

Нека од докумената која доказују дубоку повезаност Џаферовића са муџахединима у посједу су “Гласа Српске”.

Детаљније...
 
Пантић: Био сам три дана у коми од посљедица пребијања Штампај Пошаљи
Среда, 07 новембар 2018
07/11/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над Србима у Орашју 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Горан Пантић рекао је да је три дана био у коми након што су га у школи у Орашју претукли Мато Живковић звани Ракијица, Пера Винцетић звани Коњ, Дамир Кљајић звани Дама и још неки припадници војне полиције ХВО-а.

Пантић је данас пред Судом БиХ изјавио да је заробљен 5. маја 1992. године у Горњем Свилају, те да је након више локација гдје је био затваран, са око 600 Срба из Славонског Брода пребачен у Орашје крајем августа исте године.

Свједок је рекао да су у Орашје дошли исцрпљени и гладни, јер су претходно, током заточеништва у Босанском Броду, копали ровове, гдје је он два пута рањен.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 25 - 32 од 1128