Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Суд БиХ: Нетачно да је кључни свједок за убиство судије Илића невалидан Штампај Пошаљи
Среда, 13 јун 2018
12/06/2018 |  РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ, које је укинуло ослобађајућу пресуду Насеру Орићу, у образложењу је закључило да није тачна тврдња првостепеног вијећа да кључни свједок "О1" није био валидан приликом свједочења и утврђивања кривице оптуженог Орића за убиство судије Слободана Илића.

"Реперкусије кориштених незаконитих докумената у том предмету при доношењу првостепене пресуде утицале су на закључке првостепеног вијећа у погледу кредибилности свједочења кључног свједока 'О1'", наводи се у другостепеној одлуци, која је у посједу Срне, донесеној у процесу против ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и његовог пратиоца, припадника такозване Армије БиХ Сабахудина Мухића за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године.

Детаљније...
 
Суд БиХ: Првостепена пресуда Насеру Орићу заснована на погрешним доказима Штампај Пошаљи
Петак, 08 јун 2018
08/06/2018 | РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је првостепену ослобађајућу пресуду Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године, јер се заснива на доказима на којима се, према одредбама кривичног процесног закона, не може заснивати, те одредио поновно одржавање претреса пред овим вијећем, саопштено је из Суда.

У саопштењу се наводи да је Апелационо одјељење за ратне злочине Суда БиХ донијело другостепену одлуку којом се уважава жалба Тужилаштва БиХ, те се пресуда Суда БиХ од 9. октобра 2017. године укида и одређује одржавање претреса пред Апелационим вијећем.

Апелационо одјељење сматра основаним приговор у жалби Тужилаштва БиХ да је првостепено вијеће учинило битну повреду одредаба кривичног поступка, односно да се пресуда заснива на доказима на којима се, према одредбама кривичног процесног закона, пресуда не може заснивати, истичући да је из тих жалбених разлога учињена повреда имала за посљедицу укидање првостепене пресуде.

Детаљније...
 
Махмуљину судити и за злочин над 56 припадника прњаворске бригаде Штампај Пошаљи
Петак, 08 јун 2018
08/06/2018 |  РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ у оптужници против команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина изоставило је стравични злочин над 56 припадника Прњаворске лаке бригаде Војске Републике Српске, који се догодио у мају 1995. године на озренској коти Поцјелово, пишу "Вечерње новости".

Злочин су под командом Махмуљина починили припадници Трећег корпуса и муџахедини над углавном рањеним и заробљеним припадницима Прњаворске бригаде.

Овај злочин није обухваћен сарајевским процесом који се води против Махмуљина, односно у којем се командант Трећег корпуса терети да је знао за убиства и злостављања затвореника у периоду јул-август и током септембра 1995. године на Озрену и Возући.

Детаљније...
 
Каран: На локалитету Каменица пронађено осам лобања без скелета Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 јун 2018
06/06/2018 | РТРС | Аутор: СРНА

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, вјештак судске медицине Жељко Каран рекао је пред Судом БиХ да је вјештачењем скелетних остатака пронађених на локалитету Каменица утврдио да се двије лобање доводе у везу са пронађеним скелетима, док за осам лобања није било одговарајућих скелета.

Каран је додао да је ДНК анализом утврђен идентитет жртава.

- Код већине жртава пронађене су повреде у предјелу вратних пршљенова, кичменог стуба и грудног коша - појаснио је Каран.

Детаљније...
 
Свједок: Прогутао сам све избијене зубе Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 јун 2018
САРАЈЕВО, 6. ЈУНА /СРНА/ - На суђењу десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок Ђуро Стоимиров рекао је да га је Пера Винцетић изводио напоље и толико тукао да је прогутао све избијене зубе.

Он је навео да су га Винцетић и још два војна полицајца ухапсила у априлу 1992. године док се враћао кући с посла.

"Убацили су ме у црвени комби и одвезли у школу у Доњу Махалу, јер сам, наводно, са силоса давао сигнале да се нешто руши. Испитивао ме Пера, казао је да је за то имао свједока и цијело вријеме ме тукао чиме је стигао - штапом за пецање, ногама, рукама", испричао је Стоимиров.

Детаљније...
 
Свједок: Елфета Весели 1992. боравила у Хрватској Штампај Пошаљи
Среда, 06 јун 2018
06/06/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића у Зворнику 1992. године, свједок одбране Веселијеве, Антон Милковић је пред Судом БиХ рекао да је оптужена са породицом као избјеглица боравила у његовој кући у Хрватској током 1992. године.

Милковић је рекао да је оптуженој Весели и њеној породици у априлу 1992. године изнајмио кућу у селу Лич у Хрватској.

- Тад је био покоп Шевчету у Личу - рекао је Милковић, објаснивши да је ријеч о брату оптужене и да је она присуствовала сахрани.

Детаљније...
 
Шта би могло да открије ново суђење Насеру Орићу? Штампај Пошаљи
Среда, 06 јун 2018
05/06/2018 |  РТРС | Аутор: sputniknews.com

Догађаји у Сребреници, у новом поступку против бившег команданта Армије БиХ, могли би да се посматрају у контексту укупних ратних циљева и Запада и Алије Изетбеговића, али и неких исламских земаља. Уколико би се суђење Насеру Орићу, бившем командату БиХ поново одржало, на површину би испливале ствари као што су улога Била Клинтона, Алије Изетбеговића и многих других међународних фактора који су били укључени у дешавања у Сребреници. Овим ријечима стручњак за безбједност Џевад Галијашевић објашњава одлуку Апелационог вијећа Суда БиХ да се поступак за ратне злочине против Орића обнови.

Подсјећања ради, Орићу и његовом ратном колеги Сабахудину Мухићу суђено је по оптужби за злочин против ратних заробљеника у Братунцу и Сребреници 1992. године, односно за злочине у селима Залазје, Лолићи и Куњерац. Орића је Хашки трибунал 2006. осудио за ратне злочине по једној тачки оптужнице на двије године затвора за индиректну одговорност за смрт седам и за мучење 11 српских заробљеника у периоду од 1992. до 1993. године.

Детаљније...
 
Подигнута оптужница против Омера Борића за злочине у Коњицу Штампај Пошаљи
Уторак, 05 јун 2018
05/06/2018 | РТРС | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против некадашњег команданта Општинског штаба Територијалне одбране Коњиц Омера Борића /70/, који се терети за ратне злочине почињене над цивилима српске националности на подручју Коњица и околине.

Борић, који је држављанин Аустрије, терети се да је са другим припадницима Општинског штаба Територијалне одбране Коњиц знао и морао знати да се његови подређени припадници војске, полиције и других формација спремају да почине и да су починили убиства, злостављања, премлаћивања, незаконита заточења у логоре, мучења и друга нечовјечна дјела над цивилима српске националности.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 25 - 32 од 1035