Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Свједочења о ратним злочинима над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Четвртак, 10 мај 2018
10/05/2018 |  РТРС | СРНА

На суђењу десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок тужилаштва Павле Миловановић рекао је данас пред Судом БиХ да се војна полиција ХВО-а најлошије и најригорозније односила према српским заробљеницима из насеља Букова Греда.

"Из средњошколског центра су их изводили Перо Винцетић и његови сарадници, а када су се послије два-три часа враћали били су у модрицама", изјавио је Миловановић.

Описујући начин на који је заробљен током рата, свједок је на почетку данашњег рочишта испричао да су га из стана у Орашју извела три непозната, наоружана лица у униформи ХВО-а и одвела у шупу у Доњој Махали у којој је било још 12 српских цивила, "на којима није било назнака да су малтретирани".

Детаљније...
 
Одред Ел муџахедин није извршио ниједну акцију без одобрења Штампај Пошаљи
Среда, 09 мај 2018
09/05/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, вјештак Тужилаштва БиХ Мартин Франчешевић рекао је да одред "Ел муџахидин" ниједну војну акцују није извршио без одобрења.

"Однос према `Ел муџахедину` био је двојаке природе", рекао је вјештак, појаснивши да постоји документ из којег је видљиво да су Махмуљин и Центар служби безбједности Зеница упућивали извјештај, али да с друге стране постоје документи који указују да ништа није предузимано у вези са овим одредом, преноси Бирн.

Франчешевић је током унакрсног испитивања рекао да није наишао на документ који би указао да је командант Трећег корпуса наредио припадницима службе војне безбједности да не врше своје дужности.

Детаљније...
 
Суд одбио жалбу, Дудаковић остаје на слободи Штампај Пошаљи
Среда, 09 мај 2018
09.05.2018 | Танјуг | Политика

САРАЈЕВО - Суд БиХ одбио је жалбу Тужилаштва на решење о одређивању мера забране уместо притвора за осумњиченог ратног команданта тзв. Армије РБиХм, Атифа Дудаковића и 12 особа, који се сумњиче за ратне злочине на подручју Крајине.

„То значи да ће се Дудаковић и остали осумњичени и даље бранити са слободе у овом предмету”, изјавио је адвокат осумњичених Асим Црналић за сарајевски Дневи аваз.

Дудаковић и 12 његових сабораца ухапшено је крајем прошлог месеца због сумње да су починили злочин против човечности, а Дудаковић и ратни злочин над српским цивилима, али је Суд БиХ одбио предлог Тужилаштва да им се одреди једномесечни притвор.

Детаљније...
 
Тужилац затражио укидање ослобађајуће пресуде Орићу и ново суђење Штампај Пошаљи
Уторак, 08 мај 2018
08.05.2018 15:13 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић затражио је данас да Апелационо вијеће Суда БиХ укине првостепену ослобађајућу пресуду и одреди ново суђење пред овим вијећем команданту Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Током данашњег изношења жалбе на првостепену пресуду пред Судом БиХ, Јањић је указао на битне повреде одредбе кривичног поступка и погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

Тужилац сматра да је ријеч о јединственој пресуди, јер се она ослања на непостојећи доказ који није изведен на главном претресу.

Детаљније...
 
БиХ: Тужилаштво поднело жалбу због пуштања Атифа Дудаковића на слободу Штампај Пошаљи
Петак, 04 мај 2018
четвртак, 03. мај 2018 | Бета | НСПМ

Тужилаштво Босне и Херцеговине је Суду БиХ поднело жалбу због одбијања предлога да се одреди притвор бившем команданту Петог корпуса Армије БиХ Атифу Дудаковићу и за 12 осталих осумњичених.

Сви су осумњичени за злочине над српским становништвом на подручју западнокрајишких општина у јесен 1995. године, и над Бошњацима који су током рата били лојални Фикрету Абдићу.

Сва тринаесторица су била ухапшена по налогу Тужилаштва БиХ у петак, 27. априла, али је два дана касније Суд БиХ одбио предлог Тужилаштва БиХ да им се одреди притвор због опасности да би на слободи могли утицати на сведоке.

Детаљније...
 
Дудаковић на слободи Штампај Пошаљи
Уторак, 01 мај 2018
САРАЈЕВО, 29. АПРИЛА /СРНА/ - Некадашњи командант Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атиф Дудаковић и 12 припадника овог корупуса, који су ухапшени прије два дана због ратних злочина над српским цивилима и војницима, пуштени су вечерас на слободу, након што је Суд БиХ одбио приједлог Tужилаштва да им одреди притвор, јављају федерални медији.
 
Суд БиХ одредио је осумњиченима мјере забране, које се, између осталог односе, на јавна обраћања и изјаве за медије о чињеницама које се односе на овај кривични поступак.

Мјере предвиђају и забрану осумњиченима да контактирају са официрима и војницима који су на било који начин били укључени у војну операцију "Сана 95" на подручјима општина Босанска Крупа, Босански Петровац, Кључ и Сански Мост.

Детаљније...
 
ДУДАКОВИЋ НАРЕЂИВАО: Закољи све што је српско Штампај Пошаљи
Недеља, 29 април 2018
О. Матавуљ - С. Мишљеновић | 28. април 2018 | Вечерње новости

Због злочина над Србима ухапшени Атиф Дудаковић и 12 припадника Петог корпуса Армије БиХ. У четири општине на западу Босне укупно убијено 763 Срба

АТИФ Дудаковић, бивши генерал и ратни командант Петог корпуса Армије БиХ, и још 12 припадника тог корпуса ухапшени су у петак због ратних злочина и убистава више стотина Срба, као и Бошњака, припадника Аутономне покрајине Западна Босна, током 1994. и 1995. године.

После 12 година истраге, Дудаковић је у петак ујутро ухапшен у својој кући у Бихаћу, у акцији коју спроводе СИПА и Тужилаштво БиХ. Осим њега, у Сарајеву је ухапшен ратни командант и некадашњи федерални министар за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Ибрахим Надаревић, који је и актуелни саветник заменика председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафета Софтића. Међу ухапшенима су и њихови саборци Ејуб Кожењић, Хусо Балагић, Сафет Салихагић, Ибрахим Шиљдедић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић и још пет особа. Неки од њих су високопозиционирани чланови СДА, командири и официри и носиоци одликовања Златни љиљан.

Детаљније...
 
Ухапшен бивши командант Армије БиХ Атиф Дудаковић због ратних злочина над Србима Штампај Пошаљи
Петак, 27 април 2018
27.04.2018 | РТРС | Танјуг

Бивши генерал и командант Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атиф Дудаковић и још 12 особа ухапшено је рано јутрос на подручју Бихаћа, потврђено је РТРС-у из више извора.

Према информацијама РТРС-а ради се о предмету ратног злочина и акцији „Сана 95“.

Пензионисани генерал бошњачке војске сумњичи се за ратне злочине почињене на територији западне Крајине, на подручју Петровца, Кључа, Санског Моста и Крупе на Уни.

Међу ухапшенима су и четири носиоца „златног љиљана“ и један члан Главног одбора СДА, јавља РТРС. Ухапшени су Ибрахим Шиљдедић, Дудаковићев ратни такмац, Ибрахим Надаревић, послератни министар за борачка питања ФБиХ, Адис Зјакић и Хасан Ружнић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 25 - 32 од 1014