Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Романић: Очекујем да истрага буде завршена за неколико мјесеци Штампај Пошаљи
Петак, 23 новембар 2018
23/11/2018 |  РТРС | СРНА

Адвокат Милан Романић рекао је да очекује да поновна истрага против пет лица у предмету "Добровољачка улица" неће трајати годинама, већ да ће бити завршена за неколико мјесеци, те да ће одговорни за тај ратни злочин коначно бити оптужени.

Романић, који је пуномоћник Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, војника ЈНА убијеног 3. маја 1992. године у нападу на колону у сарајевској Добровољачкој улици, те Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, поручника ЈНА убијеног 2. маја исте године на Скендерији, рекао је да није добио никакву одлуку о поновном покретању истраге, већ да је о томе сазнао из медија.

"Не знам тачно против којих лица се истрага покреће, али могу рећи да је Тужилаштво коначно ријешило нешто након шест година и десет мјесеци чекања, након што смо ми уложили приговор на одлуку о обустави истраге", изјавио је Романић Срни.

Детаљније...
 
Велики парк: Свједок чуо да су "неки људи убијени" Штампај Пошаљи
Петак, 23 новембар 2018
22/11/2018 | РТРС | СРНА

На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва Неџад Ченгић испричао је да је био у Викићевој канцеларији када је јављено да су неки људи убијени у Великом парку.

Ченгић, који је тада био замјеник логистичара у Специјалној јединици МУП-а тадашње БиХ, испричао је да је неки Жмиро ушао у канцеларију и рекао да имају неке заробљенике, на шта је Викић рекао да их одведу у затвор, пошто Дом полиције /сједиште Специјалне јединице/ није мјесто гдје треба да доводе заробљенике.

Детаљније...
 
Нова истрага против Ганића, Ефендића, Бацковића, Пушине и Швракића Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 новембар 2018
21.11.2018 18:30 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Тужилаштво БиХ наредило је поновно отварање истраге против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине и Емира Швракића у предмету “Добровољачка улица”, сазнаје Срна из кругова блиских правосуђу БиХ.

Тужилаштво БиХ данас је саопштило да је донијело наредбу о поновном отварање истраге против пет лица у предмету “Добровољачка улица”, али нису наведена њихова имена.

Истрага је настављена због постојања основане сумње да је почињен ратни злочин, с обзиром на то да је на жртве отварана ватра након што су онеспособљене за борбу или док су се налазиле у санитетском возилу.

Детаљније...
 
Трбић потврдио да га је тукао Алминко Исламовић Штампај Пошаљи
Уторак, 20 новембар 2018
САРАЈЕВО, 19. НОВЕМБРА /СРНА/ - Вјештак медицинске струке, неуролог у Клиничком Центру у Бањалуци, Душко Рачић рекао је данас у Суду БиХ да је немогуће да Велинко Трбић, који је инвалид 100 одсто, свједочи у процесу који се води против Алминка Исламовића за злочине почињене над српским цивилима у Броду 1992. године.

Износећи мишљење о здравственом стању предложеног свједока Тужилаштва БиХ, Рачић је рекао да је Трбић непокретан и да је зависан од туђе његе и помоћи, због чега би његов долазак у Сарајево захтијевао помоћ више лица што би погоршало његово здравствено стање и узроковало додатну патњу и бол.

Након тога, тужилац Мирослав Јањић прочитао је два исказа овог свједока које је дао 3. августа 2004. године у Полицијској станици Челинац и 6. децембра прошле године у Тужилаштву БиХ.

Детаљније...
 
Исповест повратнице из Сирије: Живот без живота Штампај Пошаљи
Понедељак, 19 новембар 2018
Извор: Н1 | Н1 Сарајево | 17.11.2018.

У протеклим годинама десетине мушкараца - држављана Босне и Херцеговине и земаља из региона прикључили су се терористичким организацијама и ратовали у Сирији и Ираку. Са њима или за њима одлазиле су и њихове супруге, будуће супруге, читаве породице. Неке су остале удовице. Ретке су се из Сирије вратиле у Босну и Херцеговину.

Н1 доноси исповест жене – повратнице из Сирије, супруге борца Ал-Нусра Фронта, који се сматра огранком терористичке организације Ал-Каида.

Саговорница Н1 држављанка је Босне и Херцеговине. Једна је од ретких жена која је побегла из ратног сиријског вихора. Отишла је у тајности. Према властитој тврдњи – без присиле. Ислам је прихватила неколико година пре одласка у Сирију. Тамо је боравила годину дана. Из Турске у Сирију стиже илегално. Посредници су за то платили две хиљаде евра. По доласку ступа у шеријатски брак са држављанином једне од земаља региона, борцем Ал-Нусра Фронта, огранка терористичке организације Ал-Каида. Она је прва жена која је пред камером одлучила да сведочи о ономе што је доживела.

Детаљније...
 
Изрицање другостепене пресуде Орићу и Мухићу 30. новембра Штампај Пошаљи
Субота, 17 новембар 2018
16/11/2018 | РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ 30. новембра изрећи ће другостепену пресуду команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, након обновљеног поступка за ратне злочине почињене у Сребреници 1992. године.

Оптужница Мухића у двије тачке терети за убиство Милутина Милошевића у селу Лолићи и Митра Савића у селу Куњерац 1992. године.

Његов адвокат Сабина Мехић данас је у завршним ријечима затражила ослобађајућу пресуду јер сматра да Тужилаштво ничим није доказало да је Мухић крив за оно што му се ставља на терет.

Детаљније...
 
Капетановић: Са пута сам прао крв убијених војника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 16 новембар 2018
15/11/2018 |  РТРС | СРНА

На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, бивши припадник вода за обезбјеђење Дома полиције Елдин Капетановић рекао је да су он и други припадници обезбјеђења и јединице Јуке Празине са пута прали крв убијених војника.

Овај свједок Тужилаштва рекао је данас да је 22. априла 1992. године у послијеподневним часовима довезено осам војника ЈНА у комбију са ознакама Територијалне одбране Добриња.

"Пола сата прије тога специјалци су довезли првог припадника Специјалне јединице који је погинуо код Економске школе. Испред Дома се окупило око 100 људи да их дочекају, а када су територијалци довезли војнике ЈНА, пала је понека ћушка због убијеног Огија", испричао је Капетановић.

Детаљније...
 
Због тероризма 19 бх. држављана на црвеној потјерници Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 новембар 2018
Драган Сладојевић | 14.11.2018 | Срна | Независне новине

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Уколико имате икакве информације о њима, молимо вас контактирајте полицију, наведено је испод фотографија 19 бх. држављана, који су се због тероризма нашли на црвеним потјерницама Интерпола.

Терете их за организовање терористичке групе, финансирање терористичких активности, придруживање страним паравојним формацијама и слична кривична дјела.

Двојица најмлађих у неславном друштву имају тек 23, док најстарији бјегунци имају 58 година.

О њима није саопштено много података, изузев града у којем су рођени и још понеке информације, с тим што за четворицу у бази не постоје ни фотографије.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 17 - 24 од 1128