Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Одгођено суђење за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Среда, 23 мај 2018
23/05/2018 |  РТРС | СРНА

Суђење десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, које је било најављено за данас пред Судом БиХ, одгођено је за 6. јуни због погоршаног здравственог стања једног оптуженог, речено је Срни у Суду.

За те злочине оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Детаљније...
 
Официр бјезбедности из медија сазнао за убиство војника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 18 мај 2018
САРАЈЕВО, 17. МАЈА /СРНА/ - На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Златан Окић, који је тада обављао послове официра безбједности у Дому полиције, рекао је да је за тај догађај сазнао из медија.

"Био сам у Дому, када се у вечерњим часовима накратко чула рафална пуцњава. Нико није знао шта се десило, ни командант Викић, ни његов замјеник Кемал Адемовић. Неко је послао једног момка да види шта је било, а он је по повратку казао да је четничка диверзантска група покушала да изврши напад и да их је наша стража у томе спријечила“, изјавио је Окић.

Он је додао да није имао информацију шта је било са том групом и да ли је неко настрадао, те да никога није послао да то провјери. Свједок је рекао да није сматрао потребним да о томе некога обавијести јер су ту били Викић и Адемовић.

Детаљније...
 
Свједочења о затварању Срба у Орашју Штампај Пошаљи
Четвртак, 17 мај 2018
16/05/2018 |  РТРС | Аутор: СРНА

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ Марјан Ивановић рекао је да је војна полиција у три наврата долазила у село Бабина Греда да тражи оружје у српским кућама.

"Покупили су неколико пушака `М-48` и аутомата. Након тога, 7. или 8. априла 1992. становници Букове Греде позвани су да дођу испред читаонице, гдје сам видио између 20 до 30 мјештана, неколико млађих, мени непознатих, полицајаца и наслагано оружје поред зида", испричао је Ивановић.

Свједок је рекао да се неколико дана касније по селу причало да неких људи из села нема, међу којима су Мићо Гаврић, Лазар Васиљевић, те Зоран и Жарко Максимовић.

Детаљније...
 
Свједок: Оптужена Весели била без униформе и наоружања Штампај Пошаљи
Четвртак, 17 мај 2018
16/05/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, први свједок одбране Асим Смајловић изјавио је да је оптужена живјела с њим и његовом породицом у кући у Церској и да 1992. године није ишла на страже.

Смајловић је рекао да познаје оптужену Весели из школских дана, а да ју је у рату видио почетком јула 1992. године, када је дошла у Церску да тражи оца.

- Од тада је живјела у кући са мном и мојом породицом. Ноге су јој отечене биле, једна замотана, ни с мојом дјецом се није могла играти, исцрпљена је била. Немогуће да је на страже ишла, могла је само ићи скупљати храну с мојом женом - испричао се Смајловић.

Детаљније...
 
Свједочења на суђењу Алминку Исламовићу Штампај Пошаљи
Уторак, 15 мај 2018
14/05/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења Алминку Исламовићу за ратни злочин над српским цивилима на подручју Брода 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Слободан Констадиновић испричао је да је ухапшен у марту 1992. године и одведен у Славонски Брод, гдје је у Радничком дому провео 21 дан.

Констадиновић је рекао да су 16. марта 1992. године његову кућу у Броду опколили војници Хрватског вијећа одбране, међу којима је препознао Блажена Кљајића, Перу и Драгу Маринића, те Алминка Исламовића, којег је знао од дјетињства.

"Већина тих војника ми је била непозната. Дошли су код мене и тражили оружје јер су сумњали да сам потенцијални снајпериста. Наравно да ништа нису нашли. Пуцали су по кући, а ја сам везан лежао на земљи", навео је свједок.

Детаљније...
 
Предложене мјере забране за још два осумњичена Штампај Пошаљи
Уторак, 15 мај 2018
САРАЈЕВО, 14. МАЈА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ предложило је мјере забране за Санела Шабића и Едина Домазета који су, заједно с бившим командантом Петог корпуса такозване Армије БиХ /А БиХ/ Атифом Дудаковићем, осумњичени за злочине над српским становништвом почињене на подручју Крајине.

Тужилац Маријана Чобовић рекла је да Тужилаштво БиХ наставља истрагу против Дудаковића и других особа, међу којима се налазе и осумњичени Шабић и Домазет, преноси Бирн.

Она је предложила да Суд БиХ одреди мјере забране састајања с одређеним лицима, односно да Шабићу и Домазету буде забрањено контактирање с официрима и војницима који су на било који начин били укључени у акцију "Сана ‘95" на подручју Босанске Крупе, Кључа, Босанског Петровца и Санског Моста. Такође је затражено и да им се забрани контактирање са представницима медија.

Детаљније...
 
Ибрачевићу за ратне злочине над Србима три године затвора Штампај Пошаљи
Уторак, 15 мај 2018
САРАЈЕВО, 11. МАЈА /СРНА/ - Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је данас Екрема Ибрачевића на три године затвора због ратног злочина над српским цивилима на подручју Сребреника и Лопара 1992. године.

Из Суда БиХ саопштено је да је Ибрачевић проглашен кривим зато што је од почетка јуна до краја августа 1992. године на подручју села Тиња, Потпећ, Јасеница и других села у општини Сребреник, те села Брезје и других села на подручју општине Лопаре, као начелник војне безбједности Општинског штаба Територијалне одбране нечовјечно поступао према цивилима заточеним у просторијама Мјесне заједнице Рапатница и у просторијама мјесног Фудбалског клуба у насељу Луке.

Ибрачевић је ослобођен дужности надокнаде трошкова кривичног поступка.

Детаљније...
 
Свједок: Херенда и Мишо Жмиро довели и убили војнике ЈНА Штампај Пошаљи
Четвртак, 10 мај 2018
10/05/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, заштићени свједок Тужилаштва БиХ рекао је да је међу људима који су довели заробљене војнике у Дом полиције препознао Неџада Херенду и још једно лице којем тада није знао име, а за које је касније сазнао да је Мишо Жмиро /Давор Матић/.

Свједок, који је био припадник Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ, објаснио је да су заробљени припадници ЈНА у Дом полиције доведени предвече 22. априла и да је, по силаску из просторије у којој је боравио, у холу видио седам-осам људи у ес-ем-бе униформи, везаних руку и са бијелим повезима преко очију.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 17 - 24 од 1014