Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Претрес Елфети Весели и Сакибу Халиловићу одржан без присуства јавности Штампај Пошаљи
Среда, 04 јул 2018
04.07.2018  | РТРС | Глас Српске

Сарајево - Суђење Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника настављено је данас у Суду БиХ без присуства јавности.

Предсједавајући Судског вијећа Дарко Самарџић појаснио је да је овај свједок дао исказ у Хашком трибуналу на затвореној сједници и под псеудонимом, те да Суд мора поштовати “хашке мјере”.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село на подручју Каменице.
Детаљније...
 
У БиХ се вратио 41 џихадиста Штампај Пошаљи
Петак, 22 јун 2018
22/06/2018 | РТРС | СРНА

Најмање 41 држављанин БиХ се прошле године вратио из Сирије, након учешћа у сукобима у тој земљи, наводи се у најновијем извјештају Европола.

У извјештају се истиче да се вјерује да је 300 лица из БиХ отишло у Сирију и Ирак. "Процјењује се да се у периоду до 31. децембра прошле године 107 држављана БиХ и даље налазило у Сирији, међу којима 61 мушкарац и 46 жена. Сматра се да се њих 41 вратило у БиХ, а да је 71 лице погинуло", пише у извјештају.

Из Европола напомињу да је током 2017. године забиљежен само један случај да је лице из БиХ спријечено да отпутује у земље у којима су у току оружани сукоби, пише Балкан инсајт.

Детаљније...
 
Још траје истрага против Атифа Дудаковића Штампај Пошаљи
Петак, 22 јун 2018
22/06/2018 |  РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ води интензивну истрагу против бившег генерала и команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића, рекао је Срни портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.

"Истрага је још у току и на овом предмету се интензивно ради", изјавио је Грубешић.

Тужилаштво БиХ сумњичи Дудаковића с Екремом Дедићем, Ибрахимом Шиљдедићем, Сафетом Салихагићем, Адисом Зјакићем, Реџепом Згојићем, Самиром Солаковићем, Фатмиром Муратовићем, Мухаремом Алешевићем, Хусеином Балагићем, Ејубом Корјенићем, Ибрахимом Надаревићем и Саидом Мујићем за злочине против човјечности почињене на подручју Крајине 1995. године.
Детаљније...
 
Оптужница против Атифа Дудаковића још није подигнута Штампај Пошаљи
Петак, 22 јун 2018
ATV | BL-portal.com |  21. 6. 2018.

Оптужница против Атифа Дудаковића још није подигнута, скоро два мјесеца након привођења ратног команданта Петог корпуса Армије РБиХ.

На упит АТВ-а о томе хоће ли се и када десити оптужница, из бх. Тужилаштва само кратак одговор - да је истрага у току и да се на предмету интензивно ради. Тужилаштво подсјећа да су на снази мјере забране према Дудаковићу и још 14  осумњичених за ратне злочине у Крајини 1995.

Оптужница против озлоглашеног команданта В корпуса Армије БиХ стоји на чврстим ногама, а њено подизање је питање дана, увјерен је директор Републичког центра за истраживање рата.

Детаљније...
 
Потврђена оптужница за злочине над Србима на подручју Коњица Штампај Пошаљи
Четвртак, 21 јун 2018
21/06/2018 |  РТРС | СРНА

Суд БиХ потврдио је оптужницу која Омера Борића терети за злочин против човјечности почињен над српским цивилима током 1992. и 1993. године на подручју Коњица и околних села.

Оптужница терети Борића да је у својству команданта Општинског штаба Територијалне одбране Коњиц, од половине маја 1992. године до почетка маја 1993. године или приближно тих датума, заједно са Есадом Рамићем и Динком Зебићем, планирао, наредио, подстрекавао, помагао чињењем и нечињењем прогон српског цивилног становништва на политичкој, националној, етничкој, културној и вјерској основи.

Детаљније...
 
Медићу смањана казна за злочине над Србима Логору Дретељ Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 јун 2018
САРАЈЕВО, 14. ЈУНА /СРНА/ - Апелационо вијеће Суда БиХ одлучило је да првостепена пресуда Ивану Медићу за злочине над српским цивилима у логору Дретељ код Чапљине са 14 година буде смањена на 12, саопштено је из овог суда.

Првостепеном пресудом Суда БиХ Медић је проглашен кривим за ратни злочин над српским цивилима и изречена му је јединствена казна затвора од 14 година, док је истом пресудом оптужени Тончо Рајић ослобођен оптужбе.

Тужилаштво БиХ је благовремено изјавило жалбу због битних повреда одредаба кривичног поступка, повреде кривичног закона, погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања и одлуке о казни са приједлогом да Апелационо вијеће жалбу уважи као основану и побијану пресуду преиначи у том дијелу, тако да Медићу за почињено кривично дјело изрекне казну затвора дужу од изречене.

Детаљније...
 
Апсурд бх. правосуђа: Нехру Ганић, оптужен за ратни злочин, постао судски вјештак Штампај Пошаљи
Среда, 13 јун 2018
13/06/2018 |  РТРС

Има ли краја апсурдима у бх. правосуђу? Генерал тзв. Армије БиХ Нехру Ганић, оптужен за ратни злочин над 32 српска цивила и заробљеника у Чемерну код Илијаша, са још 11 муслиманских војника и официра у другом предмету је постао судски вјештак.

Свједочио је уз одобрење Судског вијећа, на позив одбране Менсура Ђакића и Бегзада Кајтазија, оптужених за злочин над Србима у Буквику код Брчког. Тужилац је одбио да га испита.

Нехру Ганић је био ратни командант Територијалне одбране муслиманске војске у Брези. Исте оне јединице која је, заједно са својим командантом 10. јуна 1992. године била дио удруженог злочиначког подухвата. Према оптужници, учествовали су у општем нападу на село Чемерно, у којем је монструозно ликвидарано сво српско становништво које су злочинци у селу затекли - дјеца, жене, стараци, заробљеници. Заједно са са извршиоцима из Брезе и Вареша, Ганићева јединица све објекте је порушила или спалила. И затрла трагове села које више не постоји.

Детаљније...
 
Затражена осуђујућа пресуда за злочине над Србима у Ступарима Штампај Пошаљи
Среда, 13 јун 2018
13/06/2018 | РТРС| СРНА

Тужилаштво БиХ затражило је данас пред Судом БиХ да Кахро Вејзовић буде проглашен кривим за ратне злочине почињене над српским заробљеницима 1992. године на подручју Ступара код Кладња.

Тужилац Владимир Симовић рекао је у завршној ријечи у овом предмету да сматра да је несумњиво доказао наводе оптужнице којима се Вејзовић терети за злочине против ратних заробљеника, преноси Бирн.

- Доказали смо да је оптужени, у својству активног полицајца Полицијске станице у Ступарима, починио дјела која му се стављају на терет, што произлази из материјалних доказа и исказа оштећених свједока. Тужилаштво БиХ тражи осуђујућу пресуду и одговарајућу санкцију - рекао је Симовић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 17 - 24 од 1035