Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Вечнаја памјат
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Служен парастос за 157 војника и 124 цивила Штампај Пошаљи
Уторак, 30 јул 2013
ТРНОВО, 30. ЈУЛА /СРНА/ - Служењем парастоса и полагањем цвијећа у спомен-соби у Трнову данас је обиљежена 21 година од страдања 124 српска цивила и 157 припадника Војске Републике Српске из Трнова.

Милена Витковић, којој су муслимански војници на православни празник Огњену Марију 1992. године убили 10 чланова породице, међу којима је и дијете од годину и по, каже да јој је сваки дан исти јер устаје и лијеже са тугом.

"Сви су побијени на Трескавици, а нико никада није одговарао за овај злочин. Али, ако не одговара на овом суду има Божији суд и стићи ће га Божија казна", рекла је она.

Јела Витковић, којој је муж на мучки начин убијен на данашњи дан 1992. године, каже да до данас нико није одговарао за овај злочин.

Према њеним ријечима, муслимански војници су њеног мужа везали сајлама и тако га вукли кроз Трново, а тијело му је пронашла у мјесту Рајски до, бачено под дрво.

Детаљније...
 
Вјечнаја памјат: + Стела Џатрас Штампај Пошаљи
Понедељак, 17 јун 2013
15. јуна 2013. напустила је овај свет велики пријатељ Срба, чувар и борац за Истину и Правду,  наша грчка сестра Ставроула (Стела) Џатрас.

Преносимо последње збогом професора Вишеслава Симића.


 Stella Jatras
Земљом још гмижу и Медлинка и Хилари, и Наташа и Соње, за собом остављајући трагове непочинстава и плач и беду.

Али, узнела се једна душа, чиста и непорочна, телесно изнемогла да настави отпор онима који верују да су владари овог света.

Некада је моћ баш у телесном непостојању, у бивствовању вечном у сећању, у истрајном треперењу у висинама, као зрачак наде онима који по мраку тумарају, покорени, поробљени, немоћни да зажаре бакљу водиљу...

Изгубили смо ангела хранитеља земаљског, племениту, утешујућу, праштајућу мајку, која никада није тражила захвалност и похвале (а веома мало их је и добила од данашњих острвљених Срба), која нас је храбрила, бодрила, не допуштајући нам да посустанемо пред нападима Лажи, Зла и Неправде, која је, бранећи наш народ, наш образ и нашу будућност, издржала, стамено и достојанствено, најпрљавије ударе, увреде и оптужбе.

Детаљније...
 
In memoriam: Предраг Р. Драгић Кијук Штампај Пошаљи
Четвртак, 02 фебруар 2012
Проминуо је светом наш уважени колега и саборац 

Предраг Р. Драгић Кијук 

Предраг Р. Драгић КијукХуманиста, књижевник и ликовни критичар, есејиста, антологичар, лексикограф, медиевалиста, историчар, персоналиста, достојевиста и православни мислилац.
 
Надахнути беседник. Борац за Истину. Мудар и частан Човек. Био је члан Научног већа Института, и наш пријатељ.

Биографи ће забележити и: Предраг Р. Драгић Кијук рођен је у Крагујевцу 1945 године, средњу школу и студије на Филолошком, Правном и Филозофском факултету похађао на Универзитету у Београду а стручна испитивања и усавршавања имао у Италији, Грчкој, Русији, Француској и Норвешкој. Повремено се бавио превођењем и писањем драмских текстова (његова радио-драма Неимар светлости, коју је и режирао, доживела је бројна издања, после праизведбе октобра 1993). Био је управник највеће Библиотеке иностране периодике на Балкану. Као истакнути културни радник члан је Удружења књижевника Србије, по позиву.

Детаљније...
 
Симболичко знамење свим српским добровољцима Штампај Пошаљи
Уторак, 29 новембар 2011
Београд 28. 11. 2011 | Срна


Сенатор Републике Српске Миливоје Иванишевић упутио је писмо председнику Српске Милораду Додику са предлогом да покрене иницијативу за увођење симболичког знамења, чиме би РС исказала поштовање према свим српским добровољцима који су дали допринос стварању Српске.

То би могло да буде, наводи Иванишевић, медаља или споменица (као што је Албанска споменица уведена после Првог светског рата), и/или споменик у неком од градова РС (попут чувеног споменика српском ратнику Трећепозивцу) за сећање и у част добровољаца који су дали животе за српски народ и Српску.

"Зато Вас молим да пред Сенатом, Скупштином или Владом РС покренете иницијативу за увођење извесног симболичког знамења чиме бисмо исказали и овековечили своје поштовање бар према погинулим, ако не и према свим српским добровољцима који су дали допринос стварању РС", наводи Иванишевић у писму Додику, у које је Срна имала увид.
 
 
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следећа страна > Крај >>